Είδαμε την «Προδοσία» στο Μικρό Παλλάς!

Πληροφορίες

  • Χώρος: Μικρό Παλλάς
  • Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
  • Παίζουν: Γιώργος Χρυσοστόμου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Κατερίνα Παπαδάκη

Από τα δυσκολότερα πράγματα που μπορεί να ανεβάσει κανείς στο ελληνικό θέατρο είναι κείμενα του Χάρολντ Πίντερ. Ο βρετανός νομπελίστας θεατρικός συγγραφέας, ο οποίος αγαπιέται ιδιαίτερα στην Ελλάδα από σκηνοθέτες και ηθοποιούς, αλλά μάλλον όχι και από το πλατύ κοινό, γοητεύει μέσα από την λεπτή και κοφτερή γραφή του και ανεβαίνει αρκετά συχνά σε κεντρικές και μη σκηνές με διαφορετικές κάθε φορά αναγνώσεις.

Η «Προδοσία», ένα από τα περισσότερο αγαπημένα έργα του, παρουσιάζει την δεκαετή σχέση τριών ανθρώπων. Ενός ζευγαριού και του καλύτερου φίλου του άνδρα, ο οποίος διατηρεί σχέση με την γυναίκα. Οι εννέα σκηνές του έργου παρουσιάζουν αντίστροφη χρονική πορεία, ξεκινώντας από τον χωρισμό του παράνομου ζευγαριού και οδηγώντας προς την γνωριμία του.

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει για το «Μικρό Παλλάς» την «Προδοσία», σε μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, την Κατερίνα Παπαδάκη και τον Γιώργο Χρυσοστόμου στους τρεις ρόλους του έργου.

Η παράσταση του Μικρού Παλλάς έχει καλές προθέσεις και αρκετές αρετές. Η σκηνοθεσία έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τον αφαιρετικό ρεαλισμό του ίδιου του Πίντερ και έχει ακολουθήσει το πνεύμα και τη λεπτότητα του κειμένου. Βασίστηκε στο έξυπνο και λειτουργικό σκηνικό των En Route Architects , Hannes Livers Gutberlet και Κατερίνας Κούρκουλα και σε συνεργασία με τους φωτισμούς του Χρήστου Τζιόγκα και τους ήχους του Σταύρου Γασπαράτου έχτισε ωραίες ατμόσφαιρες και έδωσε έξυπνες λύσεις στις σκηνές.

Η παλιά και βατή στο λόγο της μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη δεν ξέρω κατά πόσο βοήθησε τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς να προχωρήσουν τις εμπνεύσεις και τις ερμηνείες τους. Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και ο Γιώργος Χρυσοστόμου προσπάθησαν πολύ για να συγκρατήσουν το μεσογειακό ερμηνευτικό τους ταπεραμέντο και σε πολλές στιγμές τα κατάφεραν, ενώ η Κατερίνα Παπαδάκη ήταν φύσει πιο κοντά στη γραμμή και το ύφος του κειμένου. Οι παύσεις έδειχναν να προκαλούν μια αμηχανία στους δύο άντρες ηθοποιούς, την οποία κάλυπταν τραβώντας λίγο παραπάνω την ειρωνεία του κειμένου.

Η δυσκολία των κειμένων του Πίντερ έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το ότι διαπνέονται από μία φοβερή αγγλοσαξονική αισθητική, την οποία δυσκολεύονται να αποδώσουν μεταφραστές, σκηνοθέτες και ηθοποιοί και πολύ περισσότερο δυσκολεύεται να κατανοήσει το κοινό. Στην περίπτωση της «Προδοσίας» τα φοβερά νοήματα και επίπεδα που κρύβονται πίσω από τους διαλόγους των τριών ηρώων είναι δύσκολο να αποδοθούν και να κατανοηθούν από μεσογειακούς ηθοποιούς και θεατές. Μπορούν όμως να δημιουργήσουν σκέψεις και συζητήσεις και να ανοίξουν νέους ορίζοντες στην κατανόηση των σχέσεων και των συμπεριφορών.

Σε αυτό το πλαίσιο η «Προδοσία» στο Μικρό Παλλάς είναι μια παράσταση προσεγμένη, δουλεμένη, έντιμη, καλαίσθητη και λίγο παραπάνω από το επιτρεπτό εξωστρεφής.

Info:

Η "Προδοσία" του Χάρολντ Πίντερ
Σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου
Παρουσιάζεται Δευτέρα και Τρίτη στο Μικρό Παλλας

Περισσότερες πληροφορίες... κλικ εδώ

 

Ευρετήριο