Είδαμε: "Πιο δυνατός κι απ' τον σούπερμαν" στο Σύγχρονο Θέατρο. "Η δύναμη της θέλησης υπερνικά την αναπηρία.".

Πληροφορίες

  • Χώρος: Σύγχρονο Θέατρο
  • Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι και Αντώνης Ρέλλας
  • Παίζουν: Γιώργος Κατσής, Βασίλης Κουκαλάνι, Μαρία Μοσχούρη, Τάνια Παλαιολόγου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης

Η Συντεχνία του Γέλιου και η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών παρουσιάζει την παράσταση «Πιο Δυνατός κι από τον Σούπερμαν» του Roy Kift, στο μοναδικό χώρο του Σύγχρονου Θεάτρου. Πολύ δυνατό κείμενο με μεγάλες αλήθειες για την δύσκολη καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.

Ο Άρης είναι ένας διαφορετικός έφηβος καθώς είναι αναγκασμένος να περνά τις περισσότερες ώρες του καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Παρακολουθούμε τη ζωή του με την αδερφή και τη μητέρα του όταν μετακομίζει σε μια καινούργια γειτονιά. Δεν έχει σημασία το όνομα της καθώς έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει γειτονιά που να είναι προσβάσιμη και φιλική για άτομα με το δικό του πρόβλημα. Θέλει να παίξει μπάσκετ, να δει σινεμά, να πάει βόλτα όπως όλοι οι νέοι της ηλικίας του.

Πρόκειται για έναν ταλαντούχο θίασο που ανταποκρίνεται άψογα στις υψηλές απαιτήσεις ενός μεγαλειώδους έργου. Γέλιο που εναλλάσσεται με προβληματισμό σε γρήγορο ρυθμό. Τα κουστούμια είναι απλά και τα σκηνικά είναι λειτουργικά και ιδιαίτερα εκλεπτυσμένα. Η μουσική διά χειρός Φοίβου Δεληβοριά δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι υπέροχη όπως και οι στίχοι. Σε αυτήν την παράσταση το κοινό μπορεί να τραγουδάει κι αυτό. Γιατί όλα τα λόγια εμφανίζονται σε οθόνη υπερτίτλων. Πάρτε μια μικρή γεύση από τους στίχους της παράστασης.

"Είναι η ζωή ποτήρι που δεν πίνεται σταυρόλεξο είναι ο κόσμος που δεν λύνεται". Και αργότερα με πολύ ποιητικό τρόπο: "Ποιός θέλει να τρέχει όταν μπορεί να πετά". Ο πρωταγωνιστής ζητά ίση μεταχείριση: "αυτό που μας ανήκει ζητάμε επίμονα......για κείνον όλα γίνονται για μένα όλα πρέπει". "Αν λίγο με σεβόσουνα δεν θα σου θύμωνα".

Ότι για μας είναι δεδομένο για τα άτομα με κινητική αναπηρία είναι δύσκολο ως ακατόρθωτο. Η παράσταση φωτίζει λεπτομέρειες για την καθημερινότητα τους που δεν ξέρουμε καθόλου. Προβάλλει με εύστοχο τρόπο την αμηχανία μας καθώς επίσης την εσφαλμένη μας αντίληψη να θεωρούμε αυτά τα άτομα ως διανοητικά καθυστερημένα. Συμπυκνωμένα νοήματα που θα μας απασχολήσουν αρκετές ώρες μετά το τέλος της παράστασης. Όλοι είμαστε εν δυνάμει υποψήφιοι να βρεθούμε σε αυτή τη θέση. Τα θέματα της εύκολης πρόσβασης και όλων των προβλημάτων που ζητούν λύση μας αφορούν όλους.

Τις Κυριακές γίνεται ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) καθώς και Ακουστική Περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης (AD). Τα προγράμματα διατίθενται σε μεγαλογράμματη γραφή, σε κώδικα Braille και Qr code. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ανάπηρους, διατίθεται διαγραμμισμένος χώρος μπροστά από την πρώτη σειρά θέσεων για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και χώρος υγιεινής αναπήρων, ενώ είναι ευπρόσδεκτοι οι σκύλοι οδηγοί με τους χρήστες τους. Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κάνεις, ιδανικοί για μαθητές όλων των ηλικιών καθώς αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

info

Η παράσταση "Πιο δυνατός κι απ' τον Σούπερμαν" παρουσιάζεται από την Συντεχνία Γέλιου και την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών στο Σύγχρονο Θέατρο κάθε Κυριακή έως 18 Νοεμβρίου 2018.

Περισσότερα... κλικ εδώ