Είδαμε: Επάγγελμα Πόρνη στο Vault ''Γροθιά που δυναμώνει το στομάχι''!

Πληροφορίες

  • Χώρος: Πολυχώρος Vault
  • Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
  • Παίζουν: Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

Πολυχώρος Vault

Επάγγεμα Πόρνη της Λιλής Ζωγράφου

 

Προσωπικά έχω μια απέχθεια στην λέξη επίκαιρο. Μου προκαλεί μια κάποια κατάθλιψη. Από την άλλη, σκέφτομαι ότι κάποια καλλιτεχνική δημιουργία δεν μπορεί παρά να ακολουθεί το κοινωνικό της περιβάλλον και να συνομιλεί με το σήμερα. Αναζητώ λοιπόν κι εγώ την χρυσή τομή ανάμεσα στο επίκαιρο και το αυθεντικό.

Μια κλασική περίπτωση αυθεντικά επίκαιρου κειμένου ή καλύτερα διαχρονικού, δεν είναι παρά τα κείμενα της Λιλής Ζωγράφου στο βιβλίο της «Επάγγελμα πόρνη». Μέσα από δύο διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες, η συγγραφέας μεταφέρει τους θεατές ή τους αναγνώστες της σε δύο διαφορετικούς τόπους, το ίδιο ασφυκτικούς και αφόρητους μεταξύ τους. Τόσο ασφυκτικούς και τόσο αφόρητους σαν μια Ελλάδα που αρνείται να δει την αλήθεια της και να σκάψει στο τρυφερό της παρελθόν. Στο περιβάλλον του δικτατορικού δημοσίου και αστυνομίας και στο περιβάλλον της ψυχιατρικής. Και στις δύο περιπτώσεις ο νόμος της επιστήμης και η επιστήμη του νόμου αρνούνται να εξανθρωπιστούν μπροστά στην επιμονή, το χιούμορ και τον δυναμισμό.

Με αυτά τα κείμενα καταπιάστηκε ο Ένκε Φεζολλάρι ο οποίος σκηνοθετεί για δεύτερη χρονιά την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στην παράσταση «Επάγγελμα Πόρνη» η οποία έκανε πρεμιέρα στις 2 Οκτωβρίου στο θέατρο Vault στον Βοτανικό.

Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου λοιπόν, αφηγήτρια και πρωταγωνίστρια των ιστοριών. Άλλοτε Λιλή Ζωγράφου και άλλοτε απλώς μια ελληνίδα, επιβίωσε νικηφόρα μέσα από το δυσκολότερο για τον ηθοποιό είδος, που δεν είναι άλλο από τον μονόλογο. Άμεση και εσωστρεφής, δυναμική και εύθραυστη. Κάνει χιούμορ, παίζει όλους τους ρόλους των ανθρώπων που συναντά, τους ξεγελά, την ξεγελούν, καταρρέει, αλλά επιβιώνει. Δεν είναι απλά η ιστορία μιας δημοσιογράφου – συγγραφέως. Είναι η ιστορία μιας Ελλάδας που δεν ξέρει τι άλλο να κάνει για να επιβιώσει.

Ο Ένκε Φεζολλάρι βοήθησε ερμηνευτικά την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και δημιούργησε ένα ωραίο σκηνικό χώρο εξομολόγησης. Κάτι το κλειστοφοβικό με φόντο μια δικτατορία, μια παρανομία και μία νομουποκρισία. Σε αυτό βοήθησαν και οι φωτισμοί, αλλά όχι το μικρόφωνο. Είχε έναν εξαγγελτικό χαρακτήρα, κάτι σαν αποστασιοποίηση, αλλά δεν ταίριαζε στο κείμενο. Λυτρωτικό το φινάλε με την γλυκόπικρη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη.

Είναι μια παράσταση σημερινή. Συνδέει με τέτοιον αμυδρό τρόπο παρόν και παρελθόν που καταλήγει να συνταράσσει. Είναι μια παράσταση που την παρακολουθείς με έναν κόμπο που ξεκινάει απ' το στομάχι και καταλήγει στον λαιμό και με ένα δάκρυ που δεν θέλει να κυλίσει. Δείτε την. Θα σας κάνει καλό.

 

Συντελεστές:

Κείμενο: Λιλή Ζωγράφου
Το βιβλίο «Επάγγελμα Πόρνη» κυκλοφορεί από τις εκδ. Αλεξάνδρεια.
Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικός χώρος-κοστούμια-φωτισμοί: Ενκε Φεζολλάρι, Χριστίνα Κωστέα
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Φωτογραφίες-βίντεο: Αθηνά Λιάσκου

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Καθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00
Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση (viva.gr) 10 ευρώ, Ταμείο 12 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.