Είδαμε: Mr Kolpert στο Vault «Κωμωδία στην Άγρια Δύση»!

Πληροφορίες

  • Χώρος: Πολυχώρος Vault
  • Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
  • Παίζουν: Κ.Βασιλόπουλος, Σ.Γκιόκα, Δ.Κάτσης, Δ.Μαγκλάρας, Μ.Παπαντώνη

Πολυχώρος Vault

Mr Kolpert του Νταβίντ Γκίζελμαν

 

Στον πρώτο όροφο του Πολυχώρου Vault κάθε Τετάρτη και Πέμπτη σας περιμένει μια έκπληξη. Μια έκπληξη που δεν είναι κρυμμένη μέσα σε ένα λαμπερό περιτύλιγμα, αλλά σε ένα σκούρο μπαούλο με λευκές λεπτομέρειες. Μια έκπληξη η οποία θα σας κάνει να αναλογιστείτε πολλά για την ζωή σας, το παρόν σας και το μέλλον σας.

Ο Βαγγέλης Λάσκαρης σκηνοθετεί την μαύρη κωμωδία του γερμανού Νταβίντ Γκίζελμαν «Mr Kolpert». Μια κωμωδία που μέσα σε 80 λεπτά ξεδιπλώνει τους ακραίους ψυχισμούς τεσσάρων οριακών προσωπικοτήτων και ενός μπαλαντέρ pizza boy, οι οποίοι δεν γεννήθηκαν οριακοί, αλλά κατασκευάστηκαν κοινωνικά ως τέτοιοι. Ο χώρος εργασίας, η πλήξη της καθημερινότητας, τα προβλήματα των σύγχρονων ζευγαριών βρίσκονται στο στόχαστρο της φαρμακερής πένας του Γκίζελμαν ο οποίος καταρρίπτει εν ριπή ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό.

Τι κι αν στην γερμανική εκδοχή του έργου η Guardian έγραψε πως διαθέτει λίγο Χίτσκοκ, λίγο Ταραντίνο και λίγο Άλμπυ, εγώ θα προσθέσω πως η γραφή του Γκίζελμαν διαθέτει πολύ από Ιονέσκο, θυμίζει σε πολλά σημεία «Φαλακρή τραγουδίστρια», ενώ μπορεί να διακρίνει κανείς και θέατρο της σκληρότητας, πασπαλισμένο με σπλάτερ απενοχοποιήσης.

Μια απλή συνάντηση συναδέλφων μετατρέπεται σε ένα οριακό μακελειό, το οποίο οδηγεί στην πρόσκαιρη απελευθέρωση και στην λύτρωση της προσωπικότητας. Ποιος δεν σκέφτηκε να σκοτώσει το αφεντικό του; Ποιος δεν σκέφτηκε να κλείσει για πάντα τον σύντροφό του σε ένα μπαούλο; Ε λοιπόν αυτές τις μικρές, σχεδόν φευγαλέες σκέψεις, το θέατρο μπορεί να τις κάνει πραγματικότητα. Έστω και για λίγο.

Η παράσταση του Vault έχει ακριβώς βρει το θέμα του έργου και το αναδεικνύει με κάθε τρόπο. Με τα ρεαλιστικά, σουρεαλιστικά σκηνικά και κοστούμια της Κατερίνας Βικτωράτου, την εύστοχη μουσική επιμέλεια του Γιάννη Γεωργόπουλου και την ταραντίνικης αισθητικής σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λάσκαρη.

Το έργο αυτό είναι έργο άκρως δυτικό. Σε όλα. Στην αισθητική του, στην θεματολογία του, σε όλη του την δομή. Πραγματεύεται ζητήματα που προέκυψαν στον άνθρωπο μετανεωτερικά. Αναφέρεται στις σύγχρονες άνευ συναισθήματος κοινωνίες. Έχει ενδιαφέρον τέτοια έργα να ανεβαίνουν στην Ελλάδα, που το σημερινό της πρόβλημα είναι ακριβώς η δυτικοποίησή της με όρους ακραίους. Στο θέατρο του Γκίζελμαν τα ψυχικά πάθη παύουν να είναι μεγαλειώδη και δακρύβρεχτα και το χιούμορ αποφεύγει να γίνει τρανταχτό. Η σκληρότητα της φυσιλογικότητας είναι αυτή που δημιουργεί το ενδιαφέρον.

Επειδή πρόκειται για ένα θέατρο λόγου και παραλόγου, έχει σημασία οι ερμηνείες να κινούνται σε κοινό πλαίσιο. Θα μπορούσα να παρατηρήσω ότι σε κάποιες στιγμές η μία ερμηνεία δεν ακολουθούσε την άλλη. Οι ηθοποιοί είχαν χτίσει ολοκληρωμένους χαρακτήρες, απλώς ίσως χρειαζόταν να κινούνταν σε μια πιο ευθεία ερμηνευτική γραμμή.

Εγώ φεύγοντας αναρωτήθηκα. Τι θέλουμε; Να γράφονται έργα που οι χαρακτήρες να σκοτώνουν από εργασιακή καταπίεση και συντροφική χειραγώγηση; Ή έργα όπου οι χαρακτήρες να σκοτώνουν από μοιραία πάθη; Σε κάθε περίπτωση ο θάνατος στην τέχνη είναι απαραίτητος.

 

Συντελεστές:

Mr. Kolpert
Συγγραφέας: Νταβίντ Γκίζελμαν
Μετάφραση : Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία : Βαγγέλης Λάσκαρης

Παίζουν : Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Σταυρούλα Γκιόκα, Δημήτρης Κάτσης, Δημήτρης Μαγκλάρας, Μαργαρίτα Παπαντώνη.

Σκηνικά – Κοστούμια : Κατερίνα Βικτωράτου
Μουσική επιμέλεια : Γιάννης Γεωργόπουλος
Φωτογραφίες: Γιώργος Στριφτάρης
Video Teaser: Θοδωρής Θεοδώρου
Διδασκαλία σκηνικής μάχης - Κινησιολογία : Δαμιανός Νικολαϊδης
Β. Σκηνοθέτη : Τζίνα Μίαρη
Αφίσα : wework_design
Εκτέλεση Παραγωγής : Σοφία Παναγοπούλου
Προβολή - Επικοινωνία: BrainCo ΑΕ
Παραγωγή : VAULT

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό : 12,00 ευρώ
Φοιτητικό : 8,00 ευρώ
Ανέργων : 5,00 Ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά 

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.