Είδαμε: Χάρις Αλεξίου «Χειρόγραφο» - η star προσωπικώς στο Θέατρο Βασιλάκου!

Πληροφορίες

Χάρις Αλεξίου, Χειρόγραφο

Η star προσωπικώς

 

Ταύτισε το όνομά της με την χαρά και την λύπη. Τα τραγούδια της η συνοδεία του χωρισμού, του έρωτα, της ένωσης και της απώλειας. Ο βραχνός της ψίθυρος παρηγοριά στους τόνους των δακρύων και η λαϊκή της καταβολή χτυπούσε παλαμάκια σε κάθε γλέντι.

Αυτή που λες. Η Χαρούλα που έγινε Χάρις. Η Θηβαία που έγινε παγκόσμια. Μας φώναξε να μας τα πει. Αυτή. Θέλησε να ξύσει την πληγή της και να μας δείξει το αίμα της. Κόκκινο φίλε. Σαν τα χείλη της. Βαθύ και γεμάτο. Το ένωσε με τα δάκρυα και τα γέλια μας. Μας πότισε συναίσθημα, όπως μόνο εκείνη ξέρει. Η Χαρούλα. Το είδωλο. Μας μάζεψε σε ένα γκρι θέατρο. Πλαταιών και Προφήτη Δανιήλ. Στον Κεραμεικό. Αυτή που λες. Στον Κεραμεικό. Δεν ήθελε Ηρώδειο, δεν ήθελε Μέγαρο, δεν ήθελε μακριές κόκκινες κουρτίνες και στρας. Η ιέρεια κουράστηκε απ' τους ναούς. Βγήκε απ' την εικόνα της που είχε δακρύσει και έκανε θαύμα. Περπάτησε στο νερό για να συναντήσει τους πιστούς της. Η Χαρούλα. Μας έβαλε απέναντι και μας μιλούσε. Αυτή. Αναλογική. Χειρόγραφη. Προσωπική. Τα μάτια της, ένα με τα μάτια των πολλών. Ίση προς ίσους. Η Χαρούλα μας.

Να της πεις τι; Τι να αναλύσεις; Το μεγαλείο της; Πού ανοίγει τα χέρια της και αγγίζει τα πεθαμένα μας; Πού ανοίγει το στόμα της και είναι σαν υπερηχογράφημα ψυχής; Σαν η βραχνή φωνή της να έρχεται κατ' ευθείαν από τα βάθη. Αυτή που λες. Μαύρη. Με δυο προβολείς, τρεις μουσικούς και κόκκινα χείλια. Ιεροκήρυκας του ελληνικού τραγουδιού.

Δεν ήθελε πολλά. Ακορντεόν και πιάνο. Με τον Παναγιώτη Τσεβά να πληγώνει τα λευκά του πλήκτρα και τις διέσεις να ακολουθούν. Τον Γιώργο Λιμάκη στην κιθάρα. Την κιθάρα που και η ίδια η Χαρούλα έπιασε τραγουδώντας μας το «Παπάκι» και τον Αναστάση Μισυρλή στο Βιολοντσέλο. Και οι τρεις συντονισμένοι. Ταυτισμένοι με την φωνή και την ψυχή που συνοδεύουν. Παρόντες στις ιστορίες της και συμμετέχοντες σε όλα τα κομμάτια της ζωής της.

Και ο Γιώργος Νανούρης. Εκεί τα εμπιστεύτηκε όλα. Σε αυτόν που πιάνει το μαύρο και το κάνει να αστράφτει. Πού ψάχνει να βρει την διαμαντόπετρα μέσα στα λασπόνερα. Μεταμόρφωσε το υλικό τίποτα σε ψυχική ολότητα και καθοδήγησε τέλεια την Χαρούλα να τα πει. Να τα βγάλει. Κι αυτό το μικρό παλατάκι – σκηνή; Τόσο φτωχό και τόσο πολύτιμο.

Αυτή που λες. Η Χαρούλα. Λέξη για δόξα. Λέξη για λάμψη και καριέρα. Μόνο ρωγμή. Ρωγμή και όνειρο. Και αυτοσαρκασμός φίλε, πολύ αυτοσαρκασμός. Κάθονται οι super star του εξωτερικού και κάνουν ταινίες και reality για να μας πουν την ζωή τους. Κι εκείνη, μέσα σε μιάμιση ώρα είπε τα πάντα. Εκείνα που υποψιαζόμασταν, εκείνα που ψυθιρίζουμε κι εκείνα που δεν είχαμε φανταστεί. Καταλαβαίνεις; Μας είπε κατάμουτρα αυτά που λέγαμε εμείς για εκείνη. Για την μεγαλύτερη εν ζωή ελληνίδα ερμηνεύτρια. Όχι γιατί έχει φωνή, όχι γιατί έχει ερμηνεία, όχι γιατί πατάει την σκηνή σαν Λεωνίδας χωρίς τριακόσιους. Αλλά γιατί έτσι. Και γιατί να δώσεις εξήγηση στο φαινόμενο; Για να χαλάσει η μαγεία; Κι όμως, αυτή δεν ήθελε μαγεία. Κουράστηκε. Ήθελε ρεαλισμό. Μια Μπλανς εκ του αντιθέτου. Ανεστραμμένη. Κουρασμένη απ' τα στρας. Φώναξε τους πιστούς για να τους πει τα όνειρά της. Η αυτοκράτειρα.

Τι είπε φίλε; «Δεν θέλω να με αγαπάτε γιατί είμαι ομορφούλα με φωνή καμπάνα. Θέλω να βρείτε έναν άλλον τρόπο να σας παρηγορώ». Ακούς; Ακούς τις είπε; «Θέλω να γλεντάτε μαζί μου». «Θέλω να γλεντάτε», είπε, «αλλά όχι να διασκεδάζετε». Τέτοια έλεγε η διάτρητη. Η μυθιστορηματική. Όχι μελό. Απεταξάμην. Αληθινή. Να έρχεται το δάκρυ και να σου κουμπώνει το λαιμό.

Λύτρωση ρε παιδάκι μου. Και πού σαι, να πας. Δεν είναι μόνο ότι είναι η σταρ προσωπική και χειρόγραφη, δεν είναι ότι βλέπεις την εικόνα να ματώνει δίχως τάμα. Είναι η γυναίκα φίλε. Μια γυναίκα με ρωγμές και δύναμη. Περήφανη. Μελαχρινή με κόκκινα χείλια. Είναι μια ιστορία. Είναι μια Ελλάδα. Να πας. Και να την ακούσεις. Αυτή η Χαρούλα είναι ντοκουμέντο.

 

Συντελεστές:

Κείμενο-Ερμηνεία: Χάρις Αλεξίου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Σύνθεση κειμένων- επιλογή τραγουδιών: Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νανούρης

Μουσικοί:
Παναγιώτης Τσεβάς: ακορντεόν-πιάνο
Γιώργος Λιμάκης: Κιθάρα
Αναστάσης Μισυρλής : Βιολοντσέλο

Σκηνικά: Δήμητρα Σπυρίδωνος
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Ήχος: Μανώλης Ολλανδέζος
Βοηθός σκηνογράφου: Ελεάνα Δημοπούλου
Διεύθυνση παραγωγής: Τζωρτζίνα Δαλιάνη
Συντονισμός παραγωγής: Αλεξάνδρα Μουζακίτη
Φωτογραφίες: Ιωάννα Χατζηανδρέου
Αrtwork: MMK design team

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη: 19.00
Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 22.00
Κυριακή: 19.00

Τιμές εισιτηρίων: 20€ κανονικό, 15 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ)
Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου: Τηλ: 21 1013 2002-5
Online: www.ticketservices.gr | Πανεπιστημίου 39, 210-7234567
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Περισσότερες πληροφορίες...

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.