Είδαμε: "Όλη η βίβλος (Λέμε Τώρα)". Η συμπύκνωση της Παλαιάς Διαθήκης βγάζει πολύ γέλιο. Στο θέατρο Δημήτρης Χορν!

Πληροφορίες

  • Χώρος: Θέατρο Δημήτρης Χορν
  • Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
  • Παίζουν: Θανάσης Κουρλαμπάς, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Σωτήρης Δούβρης

Όλη η βίβλος (Λέμε Τώρα)

Η συμπίκνωση της Παλαιάς και της καινής Διαθήκης βγάζει γέλιο

 

Ποιος θα φανταζόταν πως η συμπύκνωση Παλαιάς και Καινής Διαθήκης θα έβγαζε τόσο γέλιο... Ήρωες από τις κλασσικές βιβλικές ιστορίες επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις σε προαιώνια ερωτήματα. Οι δημιουργοί A. Long, R. Martin και A. Tichenor μετά την επιτυχία του έργου «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα», καταπιάστηκαν με τη σύνοψη της Βίβλου και τη μετατροπή της σε ένα χιουμοριστικό και αιχμηρό κείμενο που ίσως τελικά να ενοχλεί κάποιους που έχουν βαθιές θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Επί σκηνής, τρεις ταλαντούχοι ηθοποιοί που καταφέρνουν –ευτυχώς- να ισορροπήσουν το σπαρταριστό χιούμορ και την κριτική χωρίς παρατράγουδα. Οι Θανάσης Κουρλαμπάς, Σωτήρης Δούβρης και Ιωσήφ Ιωσηφίδης αλλάζουν μορφές ακολουθώντας ένα χρονοδιάγραμμα που ξεκινά από τη δημιουργία του κόσμου και φτάνει περίπου μέχρι τη Σταύρωση του Χριστού. Το προπατορικό αμάρτημα με τον Αδάμ και την Εύα, ο Ισαάκ και ο Αβραάμ, ο Σαμψών και η Δαλιδά, ο χορός των πέπλων της Σαλώμης, ο Ιησούς, ο Ιωάννης Βαπτιστής, ο Μωυσής, οι Δέκα κομμένες εντολές, η Κιβωτός του Νώε, η Γέννηση του Χριστού και οι τρεις Μάγοι με τα δώρα, ο ευφάνταστος Μυστικός Δείπνος-(αν φας)είναι μόνο κάποιες από τις μορφές που ζωντάνεψαν στη σκηνή του θεάτρου Δημήτρης Χορν και πρόσφεραν αρκετές δόσεις γέλιου στο κοινό. Όλα τα παραπάνω ήταν φυσικά αναμειγμένα με επίκαιρα θέματα και καταστάσεις που έδεναν αρμονικά μεταξύ τους.

 

Οι δραστήριοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί άγγιξαν με τον πρέποντα σεβασμό το έργο και έχοντας τις καλύτερες προθέσεις, διηγούνται την πιο όμορφη Ιστορία, δίνοντας τη δική τους εκδοχή για τη Βίβλο. Σκοπός τους ήταν φυσικά η ψυχοθεραπεία, δίνοντας στο κοινό λυτρωτικές στιγμές γέλιου κι εκτόνωσης. Σε κάποια σημεία, η συμμετοχή του κοινού είναι καθοριστική και άκρως ξεκαρδιστική (στην εξιστόρηση της Κιβωτού και στο Δημοψήφισμα για την τύχη του Ιησού). Οι διαδραστικές παραστάσεις, πέρα από τη δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ κοινού και ηθοποιών, έχουν πάντα το πλεονέκτημα της διαφοροποίησης μιας παράστασης από την προηγούμενη. Κι αυτό εξαρτάται πάντα από την οξυδέρκεια και την ιδιαιτερότητα του κάθε θεατή ξεχωριστά.

Η σκηνοθεσία, η μουσική επιμέλεια αλλά και η γαργαλιστική μετάφραση του έργου είναι της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Τα κοστούμια είναι της Χαράς Κονταξάκη.

Σε γενικές γραμμές, ο όγκος του κειμένου και η μεγάλη διάρκεια του έργου (120' με διάλειμμα) εξισορροπήθηκε με το «δέσιμο» λιτών σκηνικών, φωτισμών και αστείων κουστουμιών και τις περισσότερες φορές το έργο είχε σταθερό παλμό και ήταν αρκετά δεμένο.
Προσοχή: η παράσταση είναι ακατάλληλη για προσφάτως εγχειρισμένους.

 

Συντελεστές παράστασης:

Κείμενο: A.Long, R.Martin, A.Tichenor
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Χαρά Κονταξάκη
Σκηνικός Χώρος: ΟΜΑΔΑ «ΒΙΒΛΟΣ»
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσια Μίχα
Μουσική Επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ
Ερμηνεύουν: Θανάσης Κουρλαμπάς, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Σωτήρης Δούβρης

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ

 

Θέατρο Δημήτρης Χορν

Διεύθυνση: Αμερικής 10, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 3612500

 

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.