Είδαμε: Ερωτόκριτος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ψυχές και σώματα!

Πληροφορίες

  • Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
  • Σκηνοθεσία: Κι όμως κινείται
  • Παίζουν: Κι όμως κινείται. Τραγούδησαν οι Χαΐνηδες.

Ερωτόκριτος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ψυχές και σώματα

 

Σε μία εποχή με δράκους, πρίγκιπες και παραμύθια ο Βιτσέντζος Κορνάρος, ίσως ο σημαντικότερος ποιητής της Κρήτης, συνέθεσε τον Ερωτόκριτο. Έμμετρο μυθιστόρημα του 17ου αιώνα που ευτύχισε να αγαπηθεί μελοποιημένο από το ευρύ κοινό από την φωνή του Νίκου Ξυλούρη αλλά και αργότερα από σειρά καλλιτεχνών, όπως οι Χαΐνηδες και τελευταία ο Γιάννης Χαρούλης.

Οι Χαΐνηδες λοιπόν, ήταν και αυτοί που ανήμερα μεγάλης Τρίτης στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά αναβίωσαν την ρομαντική ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας με τρόπο εντυπωσιακό. Εκτός από τις μελωδικές ενορχηστρώσεις και τις ωραίες ερμηνείες η ιστορία του Ερωτόκριτου αναβίωσε και οπτικά. Η ομάδα «Κι όμως κινείται», αποτελούμενη από χορευτές – ακροβάτες, εμπνεύστηκε από τον ποιητικό, γεμάτο πάθος λόγο του Κορνάρου και χορογράφησε όλον τον Ερωτόκριτο με μια ρομαντική, πλην εντυπωσιακή, αναπαράσταση των όσων τον ποίημα αναφέρει.

Άλογα, πολεμιστές, ερωτευμένοι νέοι, φίλοι, γονείς, κοινωνία αναπαριστώνται ακροβατικά με τρόπο αριστοτεχνικό από τους «Κι όμως κινείται», οι οποίοι είναι οι διαμορφωτές και του εξαιρετικά καλαίσθητου χειροποίητου σκηνικού χώρου.

Στην αναβίωση του Ερωτόκριτου από τους Χαΐνηδες και την ομάδα «Κι όμως κινείται» μου έκαναν εντύπωση δύο πράγματα. Πρώτον το γεγονός του ότι οι χορογραφίες χωρίς να αναπαριστούν αυτό το οποίο συμβαίνει (δεν πρόκειται δηλαδή για μία απλή παντομίμα) ταξιδεύουν τον θεατή στην Κρήτη του 17ου αι. ακόμα κι αν την γνωρίζει μόνο εξ ονόματος. Δεύτερον, το ότι ακόμα και τις στιγμές που χάνεις τα λόγια (είναι αδύνατον να παρακολουθήσεις δύο ώρες τον Δημήτρη Αποστολάκη να μιλά Κρητικά, χωρίς να χάσεις κόμμα) δεν αποσυντονίζεσαι, αλλά μεταφέρεσαι σε ένα κλίμα που έχει στέρεα διαμορφωθεί.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Αποστολάκης αναφέρει σε κείμενό του τις δυσκολίες της αναπαράστασης του Ερωτόκριτου, μιας και « δεν είναι ούτε ποίημα, ούτε τραγούδι, ούτε θεατρικό έργο, απαιτεί άλλη στάση, άλλη ευθύνη, άλλη απεύθυνση, άλλη πίστη και εν τέλει, άλλη αναπαράσταση». Αυτή η «άλλη αναπαράσταση» μοντέρνα και κλασική, παραδοσιακή και σύγχρονη νησιώτικη και αστική είναι κάτι σαν σκηνικό θαύμα, που βυθίζει τον θεατή σε μια ατμόσφαιρα έρωτα, επανάστασης και διάθεσης να κυνηγήσει αυτό που θα τον οδηγήσει στον θάνατο. Δηλαδή μαγεία και επανάσταση.

 

 

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.