Είδαμε: "Ως την άκρη της κλωστής" στην Αθηναΐδα. Ξετυλίγοντας το νήμα του ονειρικού έρωτα!

Πληροφορίες

  • Χώρος: Αθηναΐδα
  • Σκηνοθεσία: Ομάδα "Ιδέα" (Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής) σε συνεργασία με τον Γιώργο Κισσανδράκη και τη Νάντια Μαργαρίτη
  • Παίζουν: Γιώργος Κισσανδράκης, Νάντια Μαργαρίτη και μουσικοί επί σκηνής

Ως την άκρη της κλωστής

Ξετυλίγοντας το νήμα

 

Έχετε αναλογιστεί πώς θα ήταν η ζωή σας αν μετεωριζόσασταν ανάμεσα σε δύο κόσμους; Αν μπλέκονταν τόσο σφιχτά η φαντασία με την πραγματικότητα που όλα να μοιάζουν με ένα άλυτο κουβάρι; Αρχή, μέση και τέλος όλα να είναι ένα κι εσείς να προσπαθείτε να ισορροπήσετε μεταξύ ιδεατού και αληθινού. Μπορεί ένα δημιούργημα της φαντασίας να κυριεύσει με τρόπο απόλυτο, σχεδόν εμμονικό την ψυχή και το σώμα;

Κι όμως μπορεί. Ο Παύλος, ο κεντρικός χαρακτήρας της παράστασης "Ως την άκρη της κλωστής" βρίσκεται παγιδευμένος σε έναν ουτοπικό κόσμο. Επιλέγει να ζει μέσα από το όνειρο, σε ένα κόσμο που όλα μπορούν να συμβούν. Εκεί σπάει τα δεσμά του, τους νόμους της φυσικής, γεύεται την ελευθερία και την αγνή αγάπη, στην πιο εξιδανικευμένη της μορφή. Ίσως γιατί είναι η "κατάρα" του καλλιτέχνη, ίσως πάλι επειδή μένει υπερβολικά προσκολλημένος στον μικρόκοσμό του. Η παράσταση περνάει πολλά μηνύματα. Με μια πρώτη ανάγνωση ο θεατής συνειδητοποιεί πως η φήμη κι η καταξίωση δεν αρκούν για να εξασφαλίσει κανείς την ευτυχία. Η μοναχικότητα, κύριος άξονας του έργου, εξετάζεται από την οπτική της επιβίωσης και της ανάγκης εύρεσης μιας ασφαλούς εξόδου από αυτήν. Κι είναι ο έρωτας με την αναγεννητική και σαρωτική του δύναμη, αυτός που προσφέρει λύτρωση, που δίνει νέα ώθηση και αφορμή για δημιουργία και συνάμα αυτός που μπορεί να τα ανατρέψει.

Η Ελευθερία, η γυναικεία φιγούρα που στοιχειώνει το μυαλό του Παύλου είναι ιδέα, είναι επανάσταση, είναι πρόσωπο, είναι ο απόλυτος ερωτάς κι η αφοσίωση που θα ήθελε να δείξει στη γυναίκα που θα στεκόταν επάξια πλάι του. Η ύπαρξη και η ανυπαρξία ταυτόχρονα της Ελευθερίας λειτουργεί συμβολικά και διαπερνά το έργο από την αρχή ως το τέλος.

Μπορεί να πάρει χίλια πρόσωπα και να μεταμορφωθεί σε ό,τι επιλέξει ο θεατής· από την καλλιτεχνική ως την ατομική ελευθερία κι από τη μοναχικότητα ως την συντροφικότητα και το δέσιμο των ερωτευμένων. Ο ήρωας καλείται να ξετυλίξει το κουβάρι της ζωής του και μαζί να κάνει τον απολογισμό της.

Σιγά σιγά τα φαντάσματα και οι μνήμες του παρελθόντος ορθώνονται μπροστά του ολοζώντανα, όπως μαζί τους ορθώνεται και η αλήθεια. Πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με τα παλιά τραύματα και τις φοβίες του για να απελευθερωθεί και να βρει αυτό που ψάχνει όχι σε ένα φανταστικό, αλλά στον υπαρκτό κόσμο.

Η μουσικοθεατρική παράσταση "Ως την άκρη της κλωστής" είναι ένα έργο με διάχυτο το πνεύμα του υπερρεαλισμού και της ψευδαίσθησης. Η λογική παίζει παιχνίδια με την φαντασία και το μυαλό πασχίζει να ξεχωρίσει την απάτη από την πραγματικότητα. Είναι μια παράσταση πολύ ενδιαφέρουσα και ως προς το θέμα που εξετάζει και ως προς τον τρόπο παρουσίασής της. Η σκηνοθεσία από την ομάδα Ιδέα είναι ιδιαίτερα τολμηρή και πετυχημένη. Μας προσφέρουν μια παράσταση που συνδυάζει κίνηση, εκφραστικότητα, μουσική, τραγούδι, δράμα και κωμωδία. Στην σκηνή βρίσκονται οι δύο πρωταγωνιστές πλαισιωμένοι από μια ομάδα μουσικών, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης. Οι δε πρωταγωνιστές, Γιώργος Κισσανδράκης, Νάντια Μαργαρίτη αποδίδουν τέλεια τους ρόλους τους τόσο ενσαρκώνοντας τους κεντρικούς χαρακτήρες όσο και ως αφηγητές.

Ως την άκρη της κλωστής πρέπει να φτάσει ο ήρωας μας, αλλά μαζί του θα φτάσει κι ο θεατής βάζοντας τη δική του πινελιά στην πλοκή του έργου. Αυτό που απομένει τελικά, είναι να μάθετε αν ο Παύλος, θα καταφέρει να συναντήσει την Ελευθερία στον έξω κόσμο.

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.