Είδαμε: «Αφέντης και Δούλος» στο Θέατρο Βασιλάκου. Το πιο αληθινό παραμύθι!

Πληροφορίες

  • Χώρος: Θέατρο Βασιλάκου
  • Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
  • Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Γιώργος Νανούρης

Ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο Γιώργος Νανούρης βγαίνουν από τα παρασκήνια στην σκηνή και προετοιμάζουν το κοινό για αυτό που πρόκειται να δει. Δηλαδή τη δραματοποίηση της νουβέλας του Λέοντος Τολστόι «Αφέντης και Δούλος» που για δεύτερη σεζόν παρουσιάζεται στο θέατρο Βασιλάκου.

Ο Ρώσος έμπορος Βασίλι Αντριέιτς Μπριεχούνοφ ξεκινά με το έλκηθρο και το δούλο του Νικήτα, να αγοράσει πρώτος ένα κτήμα σε τιμή ευκαιρίας. Στο δρόμο, αφέντης και δούλος, έρχονται αντιμέτωποι με μία φοβερή χιονοθύελλα που τους αναγκάζει να υπερασπιστούν ο καθένας τον εαυτό του με όποιον τρόπο γνωρίζει και όλος ο στοχασμός του Τολστόι πάνω στις ανθρώπινες αξίες και την ματαιότητα των κοινωνικών θεσμών, ξεδιπλώνεται με τον πιο σαφή, ποιητικό και σκληρό τρόπο.

Ο Γιώργος Νανούρης μετά την επιτυχία της «Κατερίνας», αναζητά και πάλι θεατρικές διαστάσεις στους δρόμους της λογοτεχνίας και καταπιάνεται με την παραβολή του Τολστόι, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του αφηγηματικού θεάτρου, την ίδια στιγμή που η αφήγηση εναλλάσσεται συνήθως επιτυχημένα με τη δράση.

Πέραν της δραματουργικής σαφήνειας και της έξυπνης και εύληπτης σκηνοθεσίας, το μεγάλο ατού του «Αφέντη και Δούλου» είναι η εικαστική του θέση. Αισθητικά άψογες εικόνες, που σε συνδυασμό με την μουσική του Λόλεκ, τα εφέ χιονιού και καπνών, τους εξαιρετικούς φωτισμούς του Χρήστου Τζιόγκα, και το ευρηματικό σκηνικό της Μαίρης Τσαγκάρη, μεταφέρουν τον θεατή σε ένα απόκρημνο βουνό της παγωμένης Ρωσίας, την ίδια στιγμή που ο στείρος ρεαλισμός απουσιάζει.

Ο «Αφέντης και Δούλος» ήταν μία ακόμη ευκαιρία να διαπιστώσουμε την ερμηνευτική μεστότητα, το σκηνικό κύρος και την πλαστικότητα του Δημήτρη Λιγνάδη. Ο ίδιος δίνει μια ολοκληρωμένη ερμηνεία στο ρόλο του Αφέντη. Ο ίδιος με το Γιώργο Νανούρη είναι ένα ταιριαστό ντουέτο με χημεία και σκηνική επικοινωνία.

Η ευφυής επιλογή του κειμένου, σε συνδυασμό με τη σκηνοθεσία, το εικαστικό περιβάλλον και τις ερμηνείες, ιδίως αυτή του Δημήτρη Λιγνάδη, ο «Αφέντης και Δούλος» είναι μία ακόμα επιτυχημένη στιγμή στην ενδιαφέρουσα σκηνοθετική πορεία του Γιώργου Νανούρη.

 

Ευρετήριο