Είδαμε: «Η Αγριόπαπια» στο θέατρο Πορεία. "Σημαντική στιγμή σύγχρονου θεάτρου"!

Πληροφορίες

  • Χώρος: Θέατρο Πορεία
  • Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
  • Παίζουν: Θέμης Πάνου, Γιάννος Περλέγκας, Γιώργος Μπινιάρης, Γιάννης Κότσιφας, Λένα Δροσάκη, Άννα Μάσχα κ.α

Ο Χένρικ Ίψεν θα γράψει την «Αγριόπαπια» το 1884 και για ακόμα μια φορά θα καταπιαστεί με το θέμα της υποκρισίας της αστικής τάξης, των ταξικών διαφορών, των κοινωνικών αδικιών. Παράλληλα θα προβεί σε μια αντιπαράθεση καλού και κακού, υψηλού ιδεώδους και ζωτικού ψεύδους.

Δύο οικογένειες συνδέονται μεταξύ τους με μυστήριο και ανταποδοτικότητα. Η πλούσια οικογένεια του Βέρλε και η φτωχή οικογένεια του Έντγκαλ κρύβουν μυστικά βασισμένα σε ρωγμές και πάθη. Ο γιος του πλούσιου Βέρλε, Γκραίγκερς επιστρέφει στην πατρίδα του, ύστερα από ένα διάστημα εσωτερικής αναζήτησης και γίνεται αυτός που θα αποκαλύψει τις αλήθειες που έμεναν καλά κρυμμένες και συντηρούσαν μια επιφανειακή ευτυχία και γαλήνη.

Ψυχολογικό δράμα με φιλοσοφικές προεκτάσεις, ο Ίψεν για ακόμα μια φορά μεγαλουργεί και διεισδύει στις ψυχοσυνθέσεις των ανθρώπων, εντοπίζοντας τα αναγκαία ψεύδη που τους κρατούν στη ζωή.

Ο Δημήτρης Τάρλοου, επέλεξε την «Αγριόπαπια» ως τη νέα μεγάλη παραγωγή του θεάτρου Πορεία και δημιούργησε μια παράσταση υποδειγματική. Η σκηνοθεσία του, σύγχρονη, απόλυτα πιστή στο έργο και τους κανόνες του, την ίδια στιγμή που αφήνει το κείμενο του Ίψεν να ακουμπήσει στο σήμερα. Απαλλαγμένη από διδακτισμούς και έντονα δραματικά κρεσέντα, ο Τάρλοου αντιμετώπισε την «Αγριόπαπια» σαν ένα σύγχρονο κοινωνικό θρίλερ και το αποτέλεσμα είναι ένα εντελώς σημερινό, καλό θέατρο.

Με έναν ρεαλισμό στα όρια του παραλόγου οι ερμηνείες είναι ομοιογενείς, απλές, ολοκληρωμένες, με τους ήρωες να μην κραυγάζουν τις ρωγμές τους, αλλά να τις αφήνουν να υπονοηθούν σαφώς. Ο Γιάννης Κότσιφας ερμηνεύει τον πονηρό, τεμπέλη Γιάλμαρ με μια ερμηνεία στην κόψη του ξυραφιού. Άλλοτε δείχνει τραυματισμένος, ευαίσθητος και λάτρης των ηθικών αξιών και άλλοτε αφήνει τα ελαττώματά του να φανούν απροκάλυπτα και με θράσος. Στον αντίποδα, ο Γκραίγκερς του Γιάννου Περλέγκα είναι μυστηριώδης και εμφανίζεται σε όλη τη διάρκεια της παράστασης με μία σιγουριά, που είναι έτοιμη να φέρει την ανατροπή. Η Λένα Δροσάκη στο ρόλο της συζύγου Γκίνα, είναι πειστική και τραυλίζει τις μεγαλόστομες αλήθειες του Ίψεν με ιδανική απλότητα και καθόλου στόμφο. Ο Θέμης Πάνου κινείται στο χώρο με το θράσος του πλούτου του, έχοντας στο πλάι του την συνειδητοποιημένη και άκρως εντυπωσιακή Σόερμπι της Άννας Μάσχα. Ο Αντίνοος Αλμπάνης είναι ταιριαστός για το ρόλο του Ρέλιγκ, ενώ η Σίσσυ Τουμάση είναι μια ιδανική επιλογή ως μικρή – τραγική Χέντβικ, δίνοντας και η ίδια μια από τις καλύτερες ερμηνείες της παράστασης. Ξεχωριστή η παρουσία του Γιώργου Μπινιάρη ως Γερό – Έντγκαλ.

Συνοδοιπόρος της σκηνοθεσίας, το ιδανικό σκηνικό και τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, με τη λύση της τζαμαρίας που χωρίζει το εσωτερικό του σπιτιού με τον κήπο, λειτουργώντας και ως οθόνη για τις εξαιρετικές κινηματογραφικές προβολές. Η μουσική της Nalyssa Green που σχολιάζει την παράσταση μοιάζει απαραίτητη, ενώ οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου στο κατάλευκο φόντο του σκηνικού, το μεταμορφώνουν και παίζουν σημαίνοντα ρόλο στην παράσταση.

Η «Αγριόπαπια» είναι μια σημαντική στιγμή σύγχρονου θεάτρου. Είναι μια πρόταση για να ξαναδούμε σήμερα του μεγάλους κλασικούς του δράματος και μια γενναιόδωρη παραγωγή.

Info:

Η "Αγριόπαπια" του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου
παρουσιάζεται στο Θέατρο Πορεία Από Τετάρτη έως Κυριακή... κλικ εδώ

 

Ευρετήριο