Είδαμε: The curing Room @ Vault. "Ο πόλεμος είναι φρίκη"

Πληροφορίες

  • Χώρος: Πολυχώρος Vault
  • Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
  • Παίζουν: Ευθύμης Γεωργόπουλος, Νίκος Γκέλια, Τάσος Δέδες, Στέλιος Καλαϊτζής, Πάνος Νάτσης, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Στέλιος Ψαρουδάκης

Σκληρό, απ’ όλες τις απόψεις γυμνό, γροθιά στο στομάχι και εντελώς σοκαριστικό είναι το “The Curing Room”. Το αντιπολεμικό θρίλερ του David Ian Lee το οποίο παρουσιάζεται για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Vault σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά.

Επτά άνδρες, οι μόνοι που επιβίωσαν από την επέλαση των ναζιστικών στρατευμάτων στη Πολωνία την Άνοιξη του 1944, βρίσκονται κλειδωμένοι σε ένα μοναστήρι πολύ κάτω από τη γη. Εγκαταλελειμμένοι, γυμνοί, χωρίς φαγητό και νερό, δοκιμάζουν συνεχώς τα όριά τους και μαζί με αυτά δοκιμάζουν και τα όρια του ανθρώπου, τα οποία αποδεικνύονται ανεξάντλητα μπροστά στην έκπτωση κάθε μορφής ανθρώπινου πολιτισμού.

Η παράσταση του Δημήτρη Καρατζιά επενδύει στη σκληρότητα του κειμένου και το αναδεικνύει εντελώς μη προβαίνοντας σε καμία σκηνοθετική φλυαρία. Σε ένα γυμνό σκηνικό, με επτά γυμνούς ηθοποιούς με μόνο τους κοστούμι βρωμιές και αίματα, το The Curing Room γίνεται μια φρικτή αναπαράσταση της τραγωδίας του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και κάθε πολέμου. Την ίδια στιγμή με τον αντιπολεμικό του χαρακτήρα, το The Curing Room καταλήγει να είναι και μια σάτιρα στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Απογυμνώνει τον άνθρωπο μπροστά στα μάτια του εαυτού του και του δείχνει με τον πιο σαφή και αποτρόπαιο τρόπο το πού μπορεί να φτάσει.

Οι επτά ηθοποιοί επιδίδονται σε έναν αξιέπαινο ερμηνευτικό άθλο σωματοποιώντας με τον πιο εκτεθειμένο για τους ίδιους τρόπο, την φρίκη και την απελπισία. Οι Ευθύμης Γεωργόπουλος, Νίκος Γκέλια, Τάσος Δέδες, Στέλιος Καλαϊτζής, Πάνος Νάτσης, Βασίλης Τσιγκριστάρης και Στέλιος Ψαρουδάκης, είναι ερμηνευτικά πλήρεις. Οι ερμηνείες αφήνουν τα πάντα να εννοηθούν. Μέσα από την σκληρότητα και τον πόνο, αφήνονται χαραμάδες ευαισθησίας, ρωγμών και ανθρωπιάς.

Στην παράσταση, σημαντικό ρόλο παίζει και η πρωτότυπη μουσική του Μάνου Αντωνιάδη. Ακούγεται τις πιο κατάλληλες στιγμές και δημιουργεί τα πιο κατάλληλα συναισθήματα. Ομοίως και οι φωτισμοί του Βαγγέλη Μούντριχα.

Παράσταση για γερά στομάχια, θέτει τον θεατή παρών σε μια αποτρόπαιη συνθήκη και κάνει σαφές ότι στον πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, φίλοι και εχθροί, ιδεολόγοι και καιροσκόποι, παρά μόνο φρίκη και ανθρωποφαγία. Το The Curing Room είναι ένα καλό μάθημα για όλους μας.

Info:

Η παράσταση "The curing room " του David Ian Lee
Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά
παρουσιάζεται στο Θέατρο Vault, από Παρασκευή έως Κυριακή... κλικ εδώ