Είδαμε: Φάρος στο θέατρο Αθηνών. Μια αλληγορία για τις δεύτερες ευκαιρίες.

Πληροφορίες

  • Χώρος: Θέατρο Αθηνών
  • Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
  • Παίζουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Αιμίλιος Χειλάκης, Νίκος Ψαρράς, Προμηθέας Αλειφερόπουλος

Ο Ρίτσαρντ ζει τυφλός μαζί με τον αδερφό του Σάρκυ σε ένα υπόγειο απομακρυσμένο σπίτι έξω από το Δουβλίνο. Την παραμονή Χριστουγέννων βρίσκεται στο σπίτι τους ο φίλος τους Ιβάν, ενώ λίγο αργότερα θα καταφθάσει ο επίσης φίλος τους Νίκυ, μαζί με έναν απρόσκλητο και αινιγματικό επισκέπτη. Οι τέσσερις φίλοι και ο ιδιαίτερος επισκέπτης τους, θα περάσουν μαζί αυτή την μυστηριώδη παραμονή Χριστουγέννων, που θα αποδειχθεί σταθμός για την πορεία των ζωών τους.

Έργο αλληγορικό, δραματουργικά άρτιο, με ήρωες ενδιαφέροντες και απόλυτα ολοκληρωμένους, ο «Φάρος», όπως μεταφράστηκε επιτυχημένα, ο αγγλικός τίτλος του έργου «The Seafarer» από τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και την Αθανασία Σμαραγδή, φιλοσοφεί επάνω στη ζωή και τις κακοτοπιές της, ακροβατεί με ακρίβεια ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ και το θριλερικό σασπένς και καταλήγει να στέλνει το δικό του μήνυμα επιβίωσης για τις ανθρώπινες ζωές.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης γοητεύτηκε από την μυστηριώδη και ολοκληρωμένη γραφή του ιρλανδού Κόνορ Μακφέρσον και σκηνοθέτησε το «Φάρο», προσδίδοντάς του όλα εκείνα τα στοιχεία που δημιουργούν μια καλή παράσταση. Σωστή διανομή, ρυθμό, δεμένες και ομοιογενείς ερμηνείες και πάθος για το έργο και τη θεματική του.

Η μεγάλη επιτυχία της παράστασης είναι η διανομή. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν το ίδιο έργο με άλλους ηθοποιούς θα είχε την επιτυχία που σημειώνει. Οι ήρωες είναι τόσο ακραίοι, συμβολικοί και στην κόψη του ξυραφιού, που δύσκολα θα ερμηνεύονταν με επιτυχία και ακρίβεια.

Στο all star cast του «Φάρου» οι ηθοποιοί έχουν γοητευτεί από τους ρόλους τους και δίνουν ερμηνείες ακριβείς και εντυπωσιακές. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος με τον Αιμίλιο Χειλάκη έχουν χτυπήσει κόκαλο στη ψυχοσύνθεση των ηρώων τους. Ο πρώτος με τη νευρικότητα και την οξυθυμία του ατόμου που προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ και τα λάθη του παρελθόντος του, παίζει με σωματικότητα και βαθιά ευαισθησία, για να συναντήσει την κυρίαρχη ερμηνεία του Χειλάκη, που δεν προσπαθεί για τίποτα και απλά υπάρχει στη σκηνή με μια λιτή ρεαλιστική και εντυπωσιακή ερμηνεία. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης δίνει την πιο κωμική νότα σε σχέση με τους άλλους ήρωες και είναι πιστικός και υποτυπώδης στο ρόλο του τυφλού Ρίτσαρντ, με όλες του τις διακυμάνσεις. Ο Νίκος Ψαρράς ακροβατεί μεταξύ τραγικότητας και ιλαρότητας ως Ιβάν και ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος είναι ένας νευρικός και παρακμιακός Νίκυ.

Το επιτυχημένο σκηνικό της Αθανασίας Σμαραγδή, φωτισμένο από τον Αλέκο Γιάνναρο υποβάλλει το θεατή στη μυστηριακή ατμόσφαιρα του κειμένου, όπως και οι μουσικές του Μίνου Μάτσα.

Ο «Φάρος» είναι από μόνος του ένα δύσκολο, στριφνό έργο. Η παράσταση του θεάτρου Αθηνών αποδεικνύει ότι η δουλειά συνόλου, η επιτυχημένη διανομή και το ουσιαστικό πάθος για αυτό που συμβαίνει επί σκηνής, μπορούν να δημιουργήσουν μια σημαντική καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία.

Info:

Η παράσταση "Φάρος" του του Κόνορ Μακφέρσον
Σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη
παρουσιάζεται στο Θέατρο Αθηνών, από Τετάρτη έως Κυριακή... κλικ εδώ