Είδαμε: "Rob" στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. «Ευγενή εγκλήματα»

Πληροφορίες

  • Χώρος: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
  • Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζάς
  • Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιάννης Κλίνης, Χρήστος Λούλης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Αγγελική Παπούλια, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Σταυρούλα Σιάμου, Μαρία Σκουλά

Σε έναν ανορθόδοξο μυστικό δείπνο δέκα άνθρωποι, άλλοι ζωντανοί και άλλοι νεκροί, άλλοι θύτες και άλλοι θύματα ενώνονται από έναν κατά συρροή δολοφόνο. Ο Ρομπ είναι ο συνδετικός κρίκος δέκα αντιπροσώπων μιας κοινωνίας, που για όλη τη διάρκεια του δείπνου εξιστορεί τους πόθους, τα πάθη, τις ενοχές και τις απολαύσεις πραγμάτων που λίγο - πολύ έχουν περάσει από το μυαλό των περισσοτέρων. Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα των κειμένων και ιδιαίτερα αυτού του κειμένου του Ευθύμη Φιλίππου. Απουσιάζει από τον λόγο και τη δραματουργία του οποιαδήποτε επικάλυψη. Ο Ρομπ είναι κείμενο που προκύπτει εντελώς από τις ενδότερες ανθρώπινες σκέψεις. Ποιος είπε άλλωστε ότι ο άνθρωπος είναι ένα ευγενές είδος;

Η άφιλτρη ειλικρίνεια, θα λέγαμε ωμότητα, κειμένων όπως ο Ρομπ, μπορούν να σοκάρουν, μάλλον γιατί ενεργοποιούν τους αμυντικούς μηχανισμούς μας. Μας καθιστούν θεατές ανοίκειων και μύχιων σκέψεων που κανείς ποτέ δεν θα εξομολογούνταν ούτε στις πιο εκ βαθέων συζητήσεις του. Πώς να μην σοκάρει λοιπόν όταν αυτές οι σκέψεις εκτυλίσσονται θεατρικά μπροστά στα μάτια των δραστών τους; Δηλαδή των θεατών.

Δε νομίζω πως ο Ρομπ είναι κείμενο φιλοσοφικό. Είναι μια ειλικρινής, χιουμοριστική αποτύπωση της άλλης μεριάς της αλήθειας. Με δεδομένο αυτό, ο Δημήτρης Καρατζάς σκηνοθέτησε την παράσταση χωρίς κειμενικές επεμβάσεις, ούτε εξεζητημένες σκηνοθετικές εμπνεύσεις. Σε ένα τραπέζι που θύμιζε pop art εκδοχή του χριστιανικού μυστικού δείπνου ή συνέδριο εξεζητημένων ανθρώπων (σκηνικό Κλειώ Μπομπότη) τα θύματα και οι γνωστοί του Ρομπ μιλούν για τις μνήμες και τις σκέψεις τους, παίρνοντας πάντα ως αφορμή μια δολοφονία ή ένα περιστατικό που στα αυτιά μας φαντάζει περίεργο. Το κάνουν με απόλυτη σοβαρότητα, σχεδόν ρεαλισμό, αποπνέοντας όλα τα επίπεδα του κειμένου και σε πολύ μεγάλο βαθμό το χιούμορ του.

Οι δέκα ηθοποιοί (Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιάννης Κλίνης, Χρήστος Λούλης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Αγγελική Παπούλια, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Σταυρούλα Σιάμου, Μαρία Σκουλά) ερμηνεύουν το κείμενο με ομοιογένεια και άψογη τεχνική, φορώντας τα φαντεζί κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, ενώ η κίνησή τους προκύπτει ύστερα από στιγμές απόλυτης στατικότητας και ακινησίας και είναι εντυπωσιακή (Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος).

Παράσταση συνόλου, εξαιρετικά δουλεμένη, όπου όλα προέκυπταν από το κείμενο και αυτό είναι σίγουρα μια επιτυχία του Δημήτρη Καρατζά. Ακόμα και τα μουσικά σχόλια του Δημήτρη Καμαρωτού έρχονταν στα αυτιά μας φυσικά και απρόοπτα.

Ο Ρομπ είναι μία καλή στιγμή θεάτρου. Ένα καινούριο κείμενο έλληνα συγγραφέα να σκηνοθετείται με τέτοια ακρίβεια από ένα νέο σκηνοθέτη, τόσο ακομπλεξάριστα. Στις 2 ώρες και 20 λεπτά που διαρκεί η παράσταση (χωρίς διάλειμμα) θα βρείτε πολλά πράγματα να σας τραβήξουν την προσοχή, πολλές λέξεις να σας κάνουν να σκεφτείτε, πολλές στιγμές να γελάσετε. Το κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου δίνει την ελευθερία στον θεατή να νιώσει όπως θέλει και να σκεφτεί ό, τι επιθυμεί. Αυτή την καταπληκτική ιδιαιτερότητα του κειμένου τη σεβάστηκε και η σκηνοθεσία παραδίδοντας στα μάτια των θεατών μια παράσταση που έχει μία μεγάλη αρετή. Είναι ειλικρινής και σαρκαστική με την κοινωνία και τον εαυτό της.

Info:

Η παράσταση "Rob/ Ρομπ" του Ευθύμη Φιλίππου
Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά
παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Από 17 έως 28 Ιανουαρίου 2018 εκτός Δευτέρας και Τρίτης... κλικ εδώ