Είδαμε: "Cabaret" στο Θέατρο Παλλάς. Το musical θρύλος επιστρέφει!

Πληροφορίες

  • Χώρος: Θέατρο Παλλάς
  • Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
  • Παίζουν: Τάκης Ζαχαράτος, Ταμτα, Κατερίνα Διδασκάλου, Τάσος Νούσιας, Βασίλης Μπισμπίκης, Ευθύμης Ζησάκης, Δήμητρα Λημνιού κ.α.

Σε ένα πνιγηρό καμπαρέ της Γερμανίας του 30’ οι πελάτες και οι πρωταγωνιστές του βιώνουν το τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Ο καθένας αντιμετωπίζει με τον δικό του τρόπο τον φασισμό που έρχεται. Το αριστουργηματικό musical Cabaret των Τζόι Μάστέροφ και Τζον Κάντερ που έμεινε στην ιστορία μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά των 8 Όσκαρ του Bob Fosse με τη Liza Minnelli και τον Michael York, ανεβαίνει για πέμπτη φορά στη χώρα μας, αυτή τη φορά στο θέατρο Παλλάς σε παρθενική σκηνοθεσία σε musical του Σωτήρη Χατζάκη.

Musical πολιτικό, δραματικό και αριστοτεχνικά γραμμένο, δημιουργεί πάντα ενδιαφέρον σε κάθε του ανέβασμα, ενώ οι μουσικές του είναι από τις διασημότερες και πιο αναγνωρίσιμες μουσικές musical που γράφτηκαν ποτέ.

Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Σωτήρης Χατζάκης είναι χορταστική, δραματουργικά σωστή, με εσωτερική ένταση και ρυθμό. Έχει αποτυπώσει αρκετά καλά το κλίμα της εποχής και έχει δημιουργήσει έξυπνες εναλλαγές φροντίζοντας εξίσου την πρόζα και το τραγούδι.

Αρωγός της σκηνοθεσίας, η σημερινή μετάφραση του Αντώνη Γαλέου και η εύστοχη απόδοση στίχων της Αφροδίτης Μάνου, σε αυτόν τον τόσο δύσκολο ρόλο της μεταγραφής των στίχων στα ελληνικά. Ο Μανόλης Παντελιδάκης σχεδίασε ένα εξαιρετικό σκηνικό, απόλυτα ταιριαστό στο ύφος του έργου. Ο Άγγελος Μέντης επέλεξε πολύ σωστά τα κοστούμια των ηρώων – έχω κάποιες ενστάσεις για αυτά του Κομπέρ – ,ο Λευτέρης Παυλόπουλος έκανε υπέροχους φωτισμούς και ο Δημήτρης Παπάζογλου χορογράφησε με επιτυχία και μεράκι πρωταγωνιστές και χορό.

Η Τάμτα ήταν πολύ σωστή ως Σάλι Μπόουλς. Φαινόταν από την αρχή μέχρι το τέλος ότι έχει δουλέψει σκληρά σε όλα τα επίπεδα. Κατάφερε να χτίσει τον χαρακτήρα της και να στέκεται σε πολύ καλό επίπεδο, τόσο στα δύσκολα τραγουδιστικά και χορευτικά μέρη, όσο και στις πρόζες. Ο χαρισματικός Τάκης Ζαχαράτος έφερε τον κομπέρ στα μέτρα του και δημιούργησε έναν χαρακτήρα πολύ λαμπερό επί σκηνής. Εξαιρετικός σε χορό και τραγούδι, με εντυπωσιακές εμφανίσεις. Ωστόσο ο κομπέρ του Cabaret είναι ένα άφυλο και σκοτεινό πλάσμα και αυτό πρέπει να βγαίνει περισσότερο από την ερμηνεία και λιγότερο από τα κοστούμια. Νομίζω πως ο Ζαχαράτος έδωσε έμφαση στο λαμπερό μουσικοχορευτικό κομμάτι του κομπέρ και άφησε λίγο πίσω (σε ότι αφορά την ερμηνεία) το σκοτεινό κομμάτι του. Τα κοστούμια του σε αρκετές στιγμές είχαν μια περιττή υπερβολή.

Ο Ευθύμης Ζησάκης έδωσε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της παράστασης στο ρόλο του συγγραφέα και το ζευγάρι Τασου Νούσια και Κατερίνας Διδασκάλου ήταν από τις επιτυχίες της διανομής και της παράστασης. Ο Βασίλης Μπισμπίκης στο ρόλο του Γερμανού SS είχε καλές στιγμές, αλλά δεν απέφυγε κάποιες υπερβολές. Το θίασο συμπληρώνει η Δήμητρα Λημνιού.

Αξίζει να σημειωθούν οι ενορχηστρώσεις του Αλέξη Πρίφτη και η εκτέλεση των χορευτικών από τους Γιάννη Αθητάκη, Δημήτρη Γαλάνη, Έλενα Μεντζέλου, Ελευθερία Παρασκευά και 13 ακόμα ηθοποιούς.

Το Cabaret του θεάτρου Παλλάς θα ευχαριστήσει τους θεατές. Είναι μια πλούσια παραγωγή, στο πνεύμα του έργου, ωραία σκηνοθετημένη και στην πλειοψηφία της καλοπαιγμένη. Χαρίζει θέαμα και όλη η φιλοσοφία αποπνέεται σκηνοθετικά και σκηνογραφικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Info:

Η παράσταση "Cabaret" των Joe Masteroff και John Kander
Σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη
παρουσιάζεται στο θέατρο Παλλάς, Από Τετάρτη έως Κυριακή... κλικ εδώ