Άρθρα στο αρχείο

«Ιστορίες αντικειμένων» από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου | Τεχνόπολη

12

«Ιστορίες αντικειμένων»
Aπό το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Από 27 Ιουνίου 2020

Οι άνθρωποι του μουσείου επιλέγουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα από τη συλλογή του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας και αποκαλύπτουν τις κρυμμένες ιστορίες τους.

Ποια είναι τα οφέλη της χρήσης του φωταερίου στην οικιακή κατανάλωση; Πώς συνέβαλε το φωταέριο στην εξέλιξη της θεατρικής τέχνης; Τι σχέση το καλλιτεχνικό ρεύμα της Αρ Νουβό (Art Nouveau) με το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας; Η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου δίνει όλες τις απαντήσεις μέσα από τρεις συναρπαστικές ψηφιακές αφηγήσεις που έρχονται, από την Τετάρτη 27 Μαΐου, στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου!

Σε αυτήν την περίοδο μουσειολογικής άνθισης στον ψηφιακό χώρο, η ομάδα του μουσείου συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στο κοινό, αυτή τη φορά μέσα από μια δράση που έρχεται για να ανοίξει νέους δρόμους στην επικοινωνία των μουσείων με το κοινό. Οι ειδικοί του μουσείου επιλέγουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα από τη συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, δηλαδή τρεις οικιακές συσκευές που λειτουργούσαν με φωταέριο, και ξεδιπλώνουν τις κρυμμένες ιστορίες και τα «μυστικά τους». Μέσα από τις «Ιστορίες αντικειμένων», οι άνθρωποι του μουσείου εξερευνούν τις συνδέσεις των αντικειμένων τόσο μεταξύ τους όσο και με τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων, σκιαγραφώντας έτσι μια ολόκληρη εποχή που απέχει μόλις μερικές δεκαετίες από το σήμερα. Πλούσιο αρχειακό υλικό και εντυπωσιακά τεκμήρια που εμπλουτίζουν τις διηγήσεις.

Η Αργυρώ Μπατσή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός, μάς αφηγείται την ιστορία ενός θερμοσίφωνα φωταερίου και μαζί της ανακαλύπτουμε πώς το φωταέριο άλλαξε την καθημερινότητα των νοικοκυριών. Η Δέσποινα Ανδριοπούλου, cultural project manager-μουσειοπαιδαγωγός, μάς διηγείται τη συμβολή του φωταερίου στο θέατρο και στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας του, με αφορμή μία λάμπα φωταερίου. Η Γεωργία Λαζάρου, εικαστικός-μουσειοπαιδαγωγός, με αφορμή το φυτικό διάκοσμο ενός καλοριφέρ φωταερίου, μάς βοηθά να ανακαλύψουμε τη σχέση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας με το καλλιτεχνικό ρεύμα της Αρ Νουβό!

Τρεις μοναδικές ιστορίες που ενώνουν το παρόν με το παρελθόν, ειδικά επιλεγμένες από τους ανθρώπους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Ετοιμαστείτε να τις ανακαλύψετε!

Το ΒΜΦ στον ψηφιακό χώρο

Έπειτα από εφτά χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και επαφής με το κοινό, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, όπως και τα περισσότερα μουσεία στον κόσμο, έκλεισε για πρώτη φορά τις πόρτες του για τους επισκέπτες, ακλουθώντας τις οδηγίες που επέβαλε η νέα και απροσδόκητη covid-19 πραγματικότητα. Σε αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία, η ομάδα του μουσείου αποφάσισε να εκμηδενίσει αυτήν την πρωτοφανή «απόσταση» με τον κοινό και να έρθει σε επαφή μαζί του μέσα από το ψηφιακό περιβάλλον.

Έτσι, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρέμεινε –και συνεχίζει να παραμένει– ανοιχτό και ζωντανό μέσω διαδικτύου, προτείνοντας εξίσου αδιάλειπτα με πριν μια σειρά από ψηφιακές δράσεις για όλους, αγαπημένες αλλά και νέες. Μεταξύ άλλων, μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν ή/και απολαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, μια ξενάγηση στο εργοστάσιο φωταερίου αλλά και VR tour στην έκθεση «160 χρόνια made in Greece», εικαστικά εργαστήρια, δημιουργικά DIY βίντεο για παιδιά, άφθονο εκπαιδευτικό υλικό, δράσεις με απόδοση στη νοηματική γλώσσα κ.ά., ενώ πλέον έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν online τις «Ιστορίες αντικειμένων», μια συναρπαστική ενέργεια που θα αφήσει τη δική της παρακαταθήκη στο εγχώριο πολιτιστικό τοπίο.

Πληροφορίες:

Ημερομηνία: Από 27 Ιουνίου 2020

Στο ΒΜΦ με ασφάλεια!

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, με προτεραιότητα την ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων, εφαρμόζει όλες τις επίσημες υγειονομικές οδηγίες των ειδικών σε όλους τους χώρους, διασφαλίζοντας την προστασία της δημόσιας υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΒΜΦ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους (οικογένειες με παιδιά, σχολικές ομάδες, ενήλικες κ.ά.) να ανακαλύψουν το σπάνιο αυτό βιομηχανικό μνημείο και τη βιομηχανική μας κληρονομιά καθώς και μια σειρά από πρωτότυπες και διασκεδαστικές εκπαιδευτικές δράσεις, πρωτίστως, με ασφάλεια.

Μέτρα προστασίας ΒΜΦ:

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς μουσειακούς χώρους αλλά και στους κλειστούς χώρους που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για την διεξαγωγή εργαστηρίων.
• Τήρηση απόστασης ασφαλείας (1,5 μέτρο κατ’ ελάχιστον στους ανοικτούς χώρους και 2 μέτρα στους κλειστούς χώρους).
• Διάθεση αντισηπτικών σε όλους τους χώρους.
• Τακτική απολύμανση στους χώρους και στον εξοπλισμό του μουσείου καθώς και στα WC, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ.
• Φυσικός αερισμός των χώρων.
• Ολιγομελείς ομάδες ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης.

Φυσικά πλεονεκτήματα του Μουσείου μας:

• Υπαίθριοι χώροι αναμονής και αναψυχής, όπως η παιδική χαρά, το actionpark, το Technopolis Café κ.α.
• Μεγάλοι εκθεσιακοί χώροι πολλών τετραγωνικών μέτρων που εξασφαλίζουν την αποφυγή συνωστισμού καθώς και την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

*Στους ανοιχτούς χώρους, συνίσταται η χρήση μάσκας ενώ είναι υποχρεωτική σε περίπτωση που δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση του 1,5 μέτρου.

Για τη νέα σεζόν, η ομάδα του ΒΜΦ έχει σχεδιάσει ένα συναρπαστικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Σας καλούμε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα μας www.gasmuseum.gr αλλά και από τη σελίδα μας στο Facebook.

Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

Διεύθυνση: Πειραιώς 100 & Βουτάδων

Περιοχή: Γκάζι, Αθήνα

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός»,

Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο»,
Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Σχετικά Άρθρα

Ο Νέγρος του Μοριά στην Τεχνόπολη
Συναυλίες 2024 & Lives Αθήνα

Ο Νέγρος του Μοριά στην Τεχνόπολη

Ο Νέγρος Του Μοριά, γνωστός κι ως Black Morris, ένας από τους...

Η Μαρίνα Σπανού στην Τεχνόπολη
Συναυλίες 2024 & Lives Αθήνα

Η Μαρίνα Σπανού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα Σπανού από τον πεζόδρομο στην Πλάκα σ’ένα μπαρ στο Παγκράτι...

Ο Δωδέκατος πίθηκος στην Τεχνόπολη
Συναυλίες 2024 & Lives Αθήνα

Ο Δωδέκατος Πίθηκος στην Τεχνόπολη

Ο Δωδέκατος πίθηκος γιορτάζει 20 χρόνια στη δισκογραφία του με μια μεγάλη...

Ο Θοδωρής Κοτονιάς στην Τεχνόπολη
Συναυλίες 2024 & Lives Αθήνα

Ο Θοδωρής Κοτονιάς γιορτάζει 20 χρόνια στην Τεχνόπολη

Ο Θοδωρής Κοτονιάς, διανύοντας τον 20ο χρόνο στην περιπέτεια της δισκογραφίας του,...