magz demo category menu

magz Copy of Είδαμε: Asaf Avidan @ Gazarte: “Ένα ταξίδι σε έναν μουσικό φιλοσοφικό κόσμο”!

83

Asaf Avidan @ Gazarte

Ένα ταξίδι σε έναν μουσικό φιλοσοφικό κόσμο

Για το ποιος είναι ο Asaf Avidan, ένα κείμενο είναι μάλλον ανίκανο να μεταδώσει την εμπειρία. Η γνωριμία με την τέχνη του είναι ένα ταξίδι στον πολύ προσωπικό του, μουσικό και φιλοσοφικό κόσμο. Έναν κόσμο γεμάτο ιδέες, εκφρασμένες με λόγο, ρυθμό και μελωδία. Ντυμένες με ποικίλα λεπτά ηχητικά χρώματα.

Ο Avidan είναι ο άνθρωπος – ηχείο. Το σώμα του το χρησιμοποιεί σαν καλοκουρδισμένο μουσικό όργανο που θα μεταδώσει την αισθητική του κοσμοθεωρία στον έξω κόσμο. Ο ίδιος μπορεί να αποτελέσει μια ορχήστρα per se. Να γεννήσει διαφορετικούς ήχους, νότες, ποιότητες, χρώματα, ενίοτε λυγμούς ή σιωπές. Γεμίζει την αίθουσα ολομόναχος, έχοντας στήσει ένα μίνι στούντιο πάνω στο πάλκο του Gazarte.

Χειρίζεται τα όργανα δεξιοτεχνικά. Ο ήχος που βγαίνει από το στόμα του έχει τη δραματική χροιά μιας φωνής με θηλυκά στοιχεία που ελέγχεται απόλυτα τονικά και εκφραστικά. Το ηχητικό αποτέλεσμα έχει μια..περίπλοκη απλότητα ή ίσως μία…απλή περιπλοκότητα, όπως θα λέγαμε ορμώμενοι από τη δική του ανάλυση πάνω στην περιπλοκότητα. “Σε ένα κόσμο που γίνεται όλο και πιο απλός – και η τέχνη απλουστεύεται- είναι ανησυχητικό να εκλέγεται ο Ντόναλντ Τραμπ. Δεν έχω κάνει πολιτικά σχόλια σχεδόν ποτέ μέχρι τώρα. Αλλά στη δημοκρατία, που υπερασπίζεται την γνώμη των περισσότερων, οι επιλογές πρέπει να γίνονται έχοντας στο μυαλό μας την έννοια της πολυπλοκότητας (complexity). Tίποτα γύρω μας δεν είναι απλό, είμαστε διαφορετικοί.”

Ο Αsaf Avidan είναι καλλιτέχνης που δεν τα αφήνει όλα στον μουσικό κώδικα επικοινωνίας. Νιώθει την ανάγκη να εξωτερικεύσει τις σκέψεις του, να συμβουλέψει, να καθοδηγήσει, να μοιραστεί κάτι ωραίο. Να επηρεάσει. Δεν είναι ένα καλλιτεχνικό προϊόν του συρμού, είναι ιδιαίτερος. Επιδιώκει να δώσει μεγάλο κομμάτι από τον εαυτό του στον κόσμο, χωρίς φειδώ. Δεν λυπάται να σπρώξει τη φωνή του στα όρια, να εξηγήσει σκέψεις που τον απασχολούν, να δώσει προσωπικό συναίσθημα και να εξομολογηθεί εκ βαθέων ακόμα και ότι από τη μάχη του με τον φόβο να ερωτευτεί ξανά, βγήκε νικητής. Υπήρξαν στιγμές που δεν έκρυψε την συγκίνηση του.

Καθώς μιλάει, η άρθρωσή του είναι – όπως και η μουσική του- μελετημένη. Κάθε μία λέξη έχει ειδικό βάρος στα χείλη του, γιατί ο τρόπος που την προφέρει της δίνει σάρκα και οστά. Η λέξη τον απασχολεί – όχι μόνο σαν μέρος ενός στίχου αλλά και σαν αυθύπαρκτο πλάσμα. Ακόμα και η ετυμολογία τον παιδεύει. Έδωσε την ετυμολογία της αγγλικής λέξης που σημαίνει “στοιχείο, δεδομένο” επειδή προήλθε από την αρχαιότερη σημασία “μίτος, κουβάρι” και συνδέεται με το μύθο της Αριάδνης. Αφού μας έκανε να αναρωτηθούμε “τι θα είχε συμβεί αν ο Θησέας είχε απορρίψει τη βοήθεια του μίτου της Αριάδνης”, αφιέρωσε ένα μελωδικό τραγούδι του σε αυτήν. “Οh Ariadne, I just need to work this maze inside my heart”…

Αυτό που θέλει να δώσει είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία και όχι απλά μια συναυλία. Το καταφέρνει. Το κοινό δε χάνει νότα, δεν συζητάει, δεν αφαιρείται. Δεν ήταν υπερβολή που ζήτησε να περιορίσουν το σέρβις των ποτών ή να μειώσουν το φως. Ήθελε να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις, να δώσει χώρο στα δημιουργήματά του. Είπε πολλές φορές πως τα τραγούδια, όταν γεννιούνται, δεν ξέρεις την τύχη τους. Δεν ξέρεις -σαν παιδιά- “τι θα γίνουν όταν μεγαλώσουν”. Κανείς δεν ξέρει. Το σίγουρο είναι ότι τα τραγούδια του είναι ζωντανά, γεννημένα από γνήσια έμπνευση και όχι από το δήθεν ή το εμπορικό. Ο Asaf εκτίθεται, και σε στιγμές δείχνει να νιώθει άβολα γι’ αυτό, ενώ άλλες νιώθει τελικά περήφανος.

Γιατί αυτό που δίνει βρίσκει ανταπόκριση. “Χαίρομαι αν αυτό που κάνω μπορεί να αντηχήσει μέσα στα “σπηλαιώδη πηγάδια” του καθενός από εσάς”, δηλαδή στα βάθη της ψυχής. Η τέχνη έχει για εκείνον το ρόλο να αφεθούν τα δημιουργήματα να ηχήσουν μέσα σε κάποιον άλλον, που θα τους δώσει το δικό του νόημα.

Tο σώμα του δίνει ίσως την εντύπωση ενός ευλύγιστου ερπετού. Εξαιρετικά λεπτός αλλά νευρώδης, με τα τατουάζ ισόρροπα κατανεμημένα στους ώμους και την πλάτη να μοιάζουν με φτερά. Σαν ένας σκοτεινός άγγελος έρχεται να μας μεταδώσει την δική του ποίηση. “Δεν μπορώ να είμαι εύθυμος (cheerful) “, δηλώνει. Μια κριτικός της “Liberation” χαρακτήρισε τη φωνή του σαν τη “φωνή μιας πληγωμένης γάτας”. Το ανέφερε ο ίδιος στο ξεκίνημα της βραδιάς, παίρνοντας αφορμή να μιλήσει για τη θνητότητα (mortality) που καθορίζει όλα τα ζωντανά πλάσματα -όπως την “πληγωμένη γάτα που περιμένει να πεθάνει χτυπημένη στο ζεστό της σώμα από ένα ψυχρό όχημα”- και βρίσκεται στη βάση του καλλιτεχνικoύ είναι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

 

1) Κάντε κλικ σε μία φωτογραφία 2) Πατήστε το “Play” για να τις δείτε σε μορφή Slideshow ή τα βελάκια πάνω, δεξιά και αριστερά για χειροκίνητη προβολή. 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Σχετικά Άρθρα

Η Ayo στο Gazarte
Συναυλίες 2024 & Lives Αθήνα

Η Ayọ στο Gazarte

Η Ayọ στο Gazarte Roof Stage Παρασκευή 13 & Σάββατο 14 Δεκεμβρίου...

Οι Nouvelle Vague στο Gazarte
Συναυλίες 2024 & Lives Αθήνα

Οι Nouvelle Vague στο Gazarte

Οι Nouvelle Vague στο Gazarte Roof Stage Χορεύοντας με το νέο κύμα!Παρασκευή...

Οι Maustetytöt στο Gazarte
Συναυλίες 2024 & Lives Αθήνα

Οι Maustetytöt στο Gazarte Ground Stage

Οι MaustetytötΣτο Gazarte Ground Stage Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 Maustetytöt: Οι δύο Φινλανδές...

ο Asaf Avidan επιστρέφει μόνος στη σκηνή για τη νέα - Ichnology Solo Tour.
Συναυλίες 2024 & Lives Αθήνα

O Asaf Avidan στο Θέατρο Λυκαβηττού

O Asaf Avidan Στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού  Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 «O Asaf...