Μουσικής...ιστορίες | Η Δήμητρα Γαλάνη μας διηγείται την ιστορία του "Πίσω μην κοιτάς"!

Δήμητρα Γαλάνη - Πίσω μην κοιτάς

Ένα τραγούδι, σχεδόν εξομολογητικό για μένα, που ενώνει δύο κόσμους μουσικά με κορυφαία στιγμή μέσα σ' αυτό την ελληνική γλώσσα.

Μπορείς εύκολα να το κατατάξεις μεταξύ των πιο αντιπροσωπευτικών τραγουδιών που υποκλίνονται στο γενικότερο μοτίβο αλλαγής και ανάγκης αναπροσδιορισμού που έχει χαράξει ήδη απ' το Δεκέμβρη όλος ο δίσκος του «Αλλιώς». Η Δήμητρα Γαλάνη, «σαν έτοιμη από καιρό, σαν θαρραλέα», δίνει μουσική πνοή στους στίχους του Παρασκευά Καρασούλου και θυμάται, σαν ανάμνηση μιας ιδιαίτερης στιγμής δημιουργίας, πώς ένας στίχος -«μαχαίρι στην καρδιά» - παίρνει μουσική σάρκα. Μια ιστορία μουσικής, που δε διαφέρει και πολύ από μια ιστορία ζωής. Άλλωστε, κάθε μουσικό παιδί της Δήμητρας και του Παρασκευά έχει ανέκαθεν μια ξεχωριστή ιστορία για να ειπωθεί.

 

"Ξέρετε, το κάθε τραγούδι έχει την ιστορία του. Με τον Παρασκευά Καρασούλο προσπαθούμε να επιλέγουμε κάθε φορά το κατάλληλο σκηνικό μέσα στο οποίο θα μπούμε για να δημιουργήσουμε. Σχεδόν όλος ο δίσκος «Αλλιώς» γράφτηκε στην Αίγινα. Κάθε τραγούδι που ακούτε είναι απόρροια απείρων συζητήσεων εφ' όλης της ύλης, πολλών σχεδίων και σκέψεων, ένα απόσταγμα ψυχής. Γι' αυτό νομίζω κιόλας πως τα τραγούδια μας αντέχουν στο χρόνο. Είναι η σχέση μας και αυτό που ζούμε καταγεγραμμένα, κάτι τόσο αληθινό και ειλικρινές.

Όταν μου έδωσε ο Παρασκευάς τον στίχο για το «Πίσω μη κοιτάς», έμεινα. Ήταν σαν μαχαιριά στη καρδιά. Για άλλη μια φορά ήταν σα να είχα γράψει εγώ τη ζωή μου, σα να έβλεπα εμένα μέσα στις λέξεις. Ο Παρασκευάς μου λέει ότι κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, είναι σα να γίνομαι η ηρωίδα του ιστορήματος του. Η μελωδία μου βγήκε αμέσως, αβίαστα. Όταν έπρεπε να το πάμε στο στούντιο για να βρούμε τον τελικό ήχο, συνειδητοποίησα ότι ήταν σ' ένα δρόμο, μουσικά πολύ γνωστό. Βρίσκομαι γενικά σε μια φάση όπου θέλω να ακούσω μέσα στα τραγούδια μου μουσικές σε ασυγκέραστες κλίμακες. Λέω στον Μάκη Μουράτογλου, τον παραγωγό μας: «Θα βάλουμε δύο όργανα τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Ένα πιάνο κι ένα ούτι. Να ενώσουν δύο κόσμοι διαφορετικοί. Να ενώσει η Δύση με την Ανατολή».την ενορχήστρωση έκανε ο Σπύρος Μάνεσης που παίζει και το πιάνο. Στο ούτι ο Θωμάς Κωνσταντίνου. Αυτό είναι το «Πίσω μη κοιτάς». Ένα τραγούδι σχεδόν εξομολογητικό για μένα, που ενώνει δύο κόσμους μουσικά με κορυφαία στιγμή μέσα σ' αυτό την ελληνική γλώσσα. Και κάπου εδώ, αρχίζω να σκέφτομαι. Τελικά, αυτό για μένα είναι ο πολιτισμός μου. Μια πληροφορία ανατολής και δύσης που κορυφώνεται στην ελληνική γλώσσα. Αυτό δημιουργεί τον ελληνικό ήχο, του δίνει υπόσταση και χαρακτήρα." 

Δήμητρα Γαλάνη

 

Πίσω μην κοιτάς

Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη

Στίχοι: Παρασκευάς Καρασούλος

Album: Αλλιώς  Εταιρεία: Μικρή Άρκτος

 

Στίχοι:  

Παλιώνει κάποτε σαν ρούχο ο εαυτός σου
και ας τον συνήθισες και ας βόλεψε πολλά
και ας ήταν πάντοτε ο πιο πιστός στενός δεσμός σου
και ας σε κουβάλησε ως εδώ από μακριά

Παλιώνει κάποτε σαν σπίτι και η ζωή σου
δεν φτάνει πια δεν σε χωράει όπως παλιά
τα βράδια τρίζει και εσύ όλο χάνεις το κλειδί σου
όλο πιο δύσκολα η συνήθεια σε κρατά

Πίσω μην κοιτάς
ότι αγαπάς είναι εδώ μπροστά σου
πίσω μην κοιτάς
ότι πιά χρωστάς είναι στην καρδιά σου

Παλιώνουν κάποτε και οι δρόμοι να γυρίσεις
και ας σε πονάει που αλλάζεις προορισμό
ένας καινούργιος εαυτός ζητάει να αφήσεις
σαν άδειο ρούχο τον παλιό σου εαυτό.

  

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη

Έξυπνη αναζήτηση Μουσικής:

Γράψε τον τίτλο ή τον καλλιτέχνη και βρες το τραγούδι που θέλεις:


Tip: Γράψε μία λέξη κλειδί ή το επίθετο του καλλιτέχνη