Είδαμε: "Η τελευταία μαύρη γάτα": Μια συναρπαστική περιπέτεια κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της δεισιδαιμονίας!

Πληροφορίες

  • Χώρος: Θέατρο Άλφα
  • Ημέρα: Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
  • Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής
  • Παίζουν: Άρτεμις Γρύμπλα, Κλείτος Κωμοδίκης, Κώστας Μαγκλάρας κ.α.

Η τελευταία μαύρη γάτα

Μια συναρπαστική περιπέτεια κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της δεισιδαιμονίας

 

Στις αρχές του Νοέμβρη άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι εξαφανίστηκε από προσώπου γης η τελευταία μαύρη γάτα. Άρχισα τότε να την αναζητώ απεγνωσμένα σε όλες τις γωνιές της Αθήνας, μέχρι που την εντόπισα στο θέατρο Άλφα. Επιστρατεύοντας έναν θίασο ταλαντούχων νέων ηθοποιών ξεκίνησε να μου διηγείται την ιστορία της. Με έναν τρόπο πρωτόγνωρο και μοναδικό ξαναέζησα όλα όσα είχαν πάθει οι έξι ζωές της και η άλλη μία που της είχε απομείνει για να την ζήσει ξανά μαζί με όλο το κοινό που είχε κατακλύσει αυτό το ιστορικό θέατρο!

Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με κάθε τρόπο. Πολύ γρήγορα καταφέρνουν τον σκοπό τους. Εκτός από τον τελευταίο μαύρο γάτο που παραμένει ζωντανός. Μπρος στα μάτια του βλέπει να αρραβωνιάζουν την αγαπημένη του με έναν άσπρο γάτο αριστοκρατικής καταγωγής και μοναδικής ομορφιάς.

Πολύ γρήγορα το κυνηγητό για τις μαύρες γάτες γίνεται ένας μαζικός διωγμός προς όλες τις γάτες. Οι μαύρες γάτες θέλοντας να γλυτώσουν, φτάνουν στο σημείο να απαρνηθούν τον εαυτό τους προσπαθώντας να αλλάξουν χρώμα! Η μοίρα τα φέρνει και ο γάτος της ιστορίας μας βοηθάει με κίνδυνο της ζωής του τον πανέμορφο άσπρο γάτο και αντίζηλο του. Όμως η ομορφιά του δεν είναι αρκετή για να τον σώσει από τον χαμό που δεν αργεί να έρθει. Αντίθετα, η τελευταία πολυμήχανη μαύρη γάτα μάχεται για το δίκαιο με όλες της τις δυνάμεις και βγαίνει νικήτρια.

Όλη η παράσταση βασίζεται στον ευρηματικό μύθο του ποιητή των παραμυθιών, Ευγένιου Τριβιζά. Η ιστορία ξετυλίγεται με έναν τρόπο αφοπλιστικά απλό, σε μαύρο φόντο, με ασπρόμαυρα κουστούμια και με αφαιρετικό σκηνικό υψηλής όμως αισθητικής. Από τα πρώτα λεπτά η μουσική παίρνει ενεργό ρόλο στην πλοκή του έργου προσδίδοντας μια αίσθηση ευαισθησίας, συγκίνησης και ζωντάνιας. Η σκηνή πλημμυρίζει από γάτους που ραπάρουν με ωραίες χορογραφίες και αστεία παιχνίδια λέξεων. Οι ηθοποιοί της παράστασης έχουν εκφραστικότητα, χάρη και πολύ ταλέντο. Φυσικά εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η παράσταση, όπως και όλα τα έργα του Ευγένιου Τριβιζά, σαγηνεύει το κοινό όλων των ηλικιών.

Η ανατρεπτική ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας είναι μια αλληγορία, μια παραβολή, μια καυστική σάτιρα σε υπέροχη γλώσσα. Ένα έργο διαχρονικό και σύγχρονο με την εποχή μας και την τάση της να δημιουργεί αποδιοπομπαίους τράγους. Όταν κινδυνεύει ένας κινδυνεύουν όλοι γιατί η παράνοια του ρατσισμού μας αφορά όλους. Ένα μάθημα ζωής χωρίς καμιά νύξη διδαχής και ηθικολογίας. Παρακολουθώντας την ιστορία καταλαβαίνεις πολύ περισσότερα από αυτά που βλέπεις!

Υποβάλλεσαι στο βάθος της! Σιγοβράζεις κι εσύ ενάντια στην αδικία και την μηχανορραφία. Στο τέλος αχνοφέγγει η ελπίδα και η απόδοση δικαιοσύνης. Γιατί ακόμα και στους πιο σκοτεινούς καιρούς το φως τελικά κυριαρχεί ακόμα κι αν μπαίνει από τις χαραμάδες. Η αριστουργηματική απόδοση της τελευταίας μαύρης γάτας στο θέατρο Άλφα.

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη