Δείπνο Ηλιθίων, του Francis Veber στο Θέατρο Κάππα | 5ος χρόνος

Δείπνο Ηλιθίων 
του Francis Veber
σε σκηνοθεσία Σπύρου Παπαδόπουλου
για πέμτο χρόνο
στο Θέατρο Κάππα
Πρεμιέρα: Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Η επιτυχία συνεχίζεται!

Το Δείπνο Ηλιθίων, η sold out παράσταση των τελευταίων ετών, έρχεται για 5η χρονιά στο Θέατρο Κάππα. Η πολυβραβευμένη κωμωδία του Φρανσίς Βεμπέρ, που έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς, ανοίγει αυλαία στις 29 Οκτωβρίου.

Το έργο

Το Δείπνο Ηλιθίων (Le Dîner des Cons) γράφτηκε από τον Φρανσίς Βεμπέρ το 1993. Έκανε πρεμιέρα στο Théâtre des Variétés τον Σεπτέμβριο του 1993 και έμεινε στο ρεπερτόριο του θεάτρου μέχρι τον Ιανουάριο του 1996. Τους κεντρικούς ρόλους ερμήνευσαν οι Jacques Villeret (ως Φρανσουά Πινιόν) και Claude Brasseur (ως Πιερ Μπροσάν).

Το 1998 έγινε ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου του Βεμπέρ με πρωταγωνιστές τον Jacques Villeret (στον ρόλο και πάλι του Φρανσουά Πινιόν) και τον Thierry Lhermitte (ως Πιερ Μπροσάν), κάνοντας τεράστια επιτυχία (σχεδόν 9,5 εκατομμύρια εισιτήρια). Η ταινία τιμήθηκε επίσης με μία σειρά από βραβεία César και Lumières.

Έκτοτε, το έργο ανεβαίνει συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ αρκετές είναι και οι κινηματογραφικές του μεταφορές. Εκδοχές του ήρωα του Βεμπέρ, Φρανσουά Πινιόν υπάρχουν και σε προηγούμενα αλλά και σε επόμενα έργα του.

Η υπόθεση

Ο Πιερ Μπροσάν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), πλούσιος μεγαλοεκδότης στο Παρίσι, οργανώνει κάθε εβδομάδα με τους πλούσιους φίλους του ένα… ιδιότυπο δείπνο: Καθένας βρίσκει έναν «ηλίθιο», τον καλεί στο δείπνο, τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν, γελούν εις βάρος των ανυποψίαστων καλεσμένων τους και στο τέλος, αυτός που έχει φέρει τον πιο τέλειο «ηλίθιο», στέφεται νικητής!

Ο Φρανσουά Πινιόν (Σπύρος Παπαδόπουλος), ένας αθώος, αφελής, καλοπροαίρετος άνθρωπος, είναι ο πολλά υποσχόμενος «ηλίθιος» του Πιερ γι’ αυτήν την εβδομάδα. Τον καλεί στον σπίτι του για να γνωριστούν και εν συνεχεία να πάνε στο δείπνο. Κι εδώ αρχίζει μία σειρά από ανατροπές, όπου διαλύονται τα πάντα. Ο Πινιόν με την αφέλεια και την αθωότητά του, προκαλεί απανωτούς σεισμούς. Μέσα σε λίγη ώρα, ο άτρωτος “man of the year”, Πιερ, αποδομείται και γίνεται αξιοθρήνητος ανθρωπάκος.

Τελικά, ποιος απ’ τους δύο είναι ο ηλίθιος;

Ο ευρών αμειφθήσεται!

Συνετελεστές:
Σκηνοθεσία: Σπύρος Παπαδόπουλος
Μετάφραση: Νικολέτα Κοτσαηλίδου
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Οι ηθοποιοί:
Σπύρος Παπαδόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Βασίλης Ρίσβας, Αννα Μενενάκου, Χρήστος Σπανός, Ξανθή Γεωργίου και ο Δημήτρης Μαυρόπουλος


Review: Κάτι από μπουλβάρ, κάτι από φάρσα, αλλά στο σύνολό της μια ολοκληρωμένη, γλυκόπικρη κωμωδία καταστάσεων, το «Δείπνο ηλιθίων» παρουσιάζεται για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Κάππα και είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναδεί κανείς το θέμα φάρσα το 2017. Παράσταση μοντέρνα, κομψή και εντελώς σημερινή, το έργο αυτό του γάλλου Φρανσίς Βεμπέρ, που ευτύχησε στην κινηματογραφική του μεταφορά με τον εξαιρετικό Jacques Villeret στο ρόλο του «ηλίθιου», βρήκε στο πρόσωπο του Σπύρου Παπαδόπουλου τον τέλειο έλληνα πρωταγωνιστή.

Περισσότερα...

[Κείμενο - Review από τον Διονύση Χριστόπουλο για το Musicity.gr]

Πληροφορίες:

Πρεμιέρα: Πρεμιέρα: Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη 19:00,

Πέμπτη, Παρασκευή: 21:00,

Σάββατο: 18:00 & 21:00,

Κυριακή: 20:00

Τιμές εισιτηρίων: 18€

Προπώληση: www.viva.gr

Θέατρο Κάππα

Διέυθυνση: Κυψέλης 2

Περιοχή: Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 8831068

Σχετικά Άρθρα:

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη