Ο Αη Βασίλης είναι σκέτη λέρα | Θέατρο Βέμπο

Ο Αη Βασίλης είναι σκέτη λέρα
σε Απόδοση - Σκηνοθεσία Μιχάλη Ρέππα, Θανάση Παπαθανασίου
Στο θέατρο Βέμπο
Οκτώβριος 2016

 

Ο Πιέρ, η Τερέζα, η Ζοζέτ, ο Ζαν Ζακ, η μαντάμ Νταγκαλάκοβα και ο Φέλιξ, παραμονές Χριστουγέννων, στο σαλόνι του σπιτιού, που αποτελεί την βάση της τηλεφωνικής γραμμής συμπαράστασης «Η ζωή είναι γλυκιά». Όλοι αυτοί μαζί συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα από χαρακτήρες και συμπεριφορές και οδηγούν σε μια κωμωδία ξεκαρδιστική, πληθωρική, ζωντανή,ανατρεπτική, λίγο... κυνική αλλά πάντως πρωτότυπη. Που έσπασε ταμεία στο πρώτο της ανέβασμα μια ντουζίνα χρόνια πριν και που οι συντελεστές της θα χαρούν ιδιαίτερα να κάνει το ίδιο και τώρα..

Το έργο «Ο Αη Βασίλης είναι σκέτη λέρα», δημιουργήθηκε το 1979 στο Παρίσι, όταν έξι Γάλλοι ηθοποιοί με αρχηγό τον ΖοσιάνΜπαλασκό σκέφτηκαν να ανεβάσουν ένα έργο που δεν είχε γραφτεί ακόμα και που δημιουργήθηκε αυτοσχεδιαστικά κατά την διάρκεια των προβών. Κάθε ηθοποιός είχε την συγγραφική ευθύνη του ρόλου του κι όλο αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Είδαμε:

Η αδυναμία της παράστασης που έφτιαξαν οι Παπαθανασίου και Ρέππας έχει να κάνει με την σκηνοθεσία. Συνηθισμένοι τα τελευταία χρόνια στην εντιμότατη νεοελληνική φάρσα και μάλιστα σε δικά τους εξ' ολοκλήρου κείμενα, δεν σκέφτηκαν ή δεν βρήκαν τον χρόνο να σκύψουν πάνω στα σημεία του κειμένου που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά. Για παράδειγμα όταν ο Κώστας Ευριπιώτης μας αφηγείται τα παιδικά του χρόνια και πώς κατέληξε να γίνει μια... λέρα, δεν μπορεί να το κάνει με συνθήκες κωμωδίας, διότι ούτε το νόημα θα περάσει, ούτε γέλιο θα βγάλει, όσο καλός κωμικός κι αν είναι. Ή όταν ο Φώτης Σεργουλόπουλος υστεριάζει απεγνωσμένος για την μοναξιά που τον περιμένει, δεν μπορεί να υστεριάζει κωμικά, για τους ίδιους λόγους. Έτσι η παράσταση μπερδεύει αρκετές φορές τον θεατή, καθώς δεν τον βοηθά να διαχωρίσει τις ποιότητες του κειμένου. Θεωρώ πως αν ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου εμπιστεύονταν το κείμενό τους σε κάποιον άλλον σκηνοθέτη τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και πιο σαφή.Περισσότερα...

[Κείμενο / review από τον Διονύση Χριστόπουλου για το Musicity.gr απο την παράσταση, 8/10/2016 ]  

Οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας διασκεύασαν το κείμενο με μαεστρία και το σκηνοθέτησαν με μεράκι. Έτσι, από αρχές Οκτώβρη, ο Αη Βασίλης και οι πρωταγωνιστές του θα δίνουν παραστάσεις Τετάρτη με Κυριακή, στο Θέατρο Βέμπο.

Πρωταγωνιστούν: Σοφία Βογιατζάκη, Τζόυς Ευείδη, Κώστας Ευριπιώτης Άννα Κουρή, Φώτης Σεργουλόπουλος, Χρήστος Σιμαρδάνης, Χρήστος Ζαχαριάδης
Σκηνικά: Ιούλιος Τζιάτας
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Σχεδιασμός Προγράμματος & Αrtwork: Kάρολος Πορφύρης
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αφοί Τάγαρη

 Πληροφορίες:

 Παραστάσεις: 5 Οκτώβριος 2016

 Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:  Τετάρτη: 19:00
 Πέμπτη: 20:00
 Παρασκευή: 21:00
 Σάββατο: λαϊκή απογευματινή 18:00, 21:00
 Κυριακή: 18:00, 21:00

 Τιμές εισιτηρίων: 20, 17, 13

 Προπώληση: www.viva.gr

 

Θέατρο Βέμπο

Διεύθυνση: Καρόλου 18, 104 37, Αθήνα, Στάση μετρό "Μεταξουργείο"

Τηλέφωνο: 210 5221767, 210 5229519

  Χάρτης

 

Ευρετήριο

  • Συναυλίες, Lives, Προγράμματα

    Θέατρο

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη