Είδαμε: Van Gogh Alive! "Η πιο ψηφιακή έκθεση στον κόσμο" στο Μέγαρο Μουσικής!.

Πληροφορίες

Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο όταν μια εικαστική - τεχνολογική έκθεση αποτελεί ένα καλλιτεχνικό γεγονός και προσελκύει το ενδιαφέρον μιας μεγάλης μερίδας κόσμου. Αυτό συμβαίνει αυτή την περίοδο με την έκθεση Van Gogh Alive που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έως και τις 5 Μαρτίου. Μια επαναπροσέγγιση των κλασικών εκθέσεων ζωγραφικής, με αφορμή το έργο του αιρετικού μύθου της τέχνης Vincent van Gogh.

Εκείνο που πάντα αναρωτιέμαι σε τέτοιου είδους προσπάθειες, είναι τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει στον θαυμαστή του έργου τέχνης μια ψηφιοποιημένη μορφή του, που δεν μπορεί να του προσφέρει το ίδιο το έργο αναλογικό και «ζωντανό»; Πώς δηλαδή μια έκθεση για τον Van Gogh απουσία των φυσικών του έργων, θα φέρει κάποιον πιο κοντά στο έργο του θρυλικού ζωγράφου του 19ου αιώνα. Ως προς αυτό η «Van Gogh Alive» τα κατάφερε. Ο τρόπος με τον οποίο τα έργα εναλλάσσονται στις μεγάλες οθόνες και συνδυάζονται με πληροφορίες για τη ζωή του καλλιτέχνη ή και λόγια του ίδιου, κάνει τον επισκέπτη να βυθίζεται στις σκέψεις και το σύμπαν του Van Gogh και να νιώθει πως συμπίπτει με εκείνον στις ψυχικές διακυμάνσεις, στις ίδιες σκέψεις, ακόμα και στα ίδια τοπία. Απόλυτο ρόλο σε αυτό παίζει η μουσική επένδυση. Ο ήχος βρίσκεται σε τέτοιο συντονισμό με την εναλλαγή των έργων και τις πληροφορίες, που αποτελεί ένα αναπόσπαστο και εντελώς επιτυχημένο στοιχείο της έκθεσης.

Ακόμα, ο τρόπος με τον οποίον παρουσιάζονται οι περίοδοι του Van Gogh είναι σαφής και ξεκάθαρος και οδηγεί τον επισκέπτη σταδιακά και με καθαρότητα στις χρονικές και καλλιτεχνικές τάσεις του Ολλανδού μύθου και στο περιβάλλον που τον επηρέαζε να δημιουργήσει. Πράγματι, γνωρίζοντας και έχοντας πια οπτικοποιήσει, τους τόπους και τους χρόνους που έδρασε ο Van Gogh αναγνωρίζει κανείς καλύτερα τη χροιά των έργων του στα χρόνια.

Η Van Gogh Alive γραφιστικά και δημιουργικά σε ότι αφορά τις προβολές αποτελεί ένα επίτευγμα, και ένα αποτέλεσμα σκληρής, κοπιώδους και δημιουργικής εργασίας. Σε ότι αφορά το κομμάτι τη τεχνολογίας, έχει χρησιμοποιηθεί πολυκαναλικό σύστημα Sensory4, και επιτρέπει πολλαπλές γραφιστικές λειτουργίες και υψηλής ευκρίνειας εικόνες, σε συνδυασμό με ήχο κινηματογραφικής ποιότητας. Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο είναι τόσο εντυπωσιακό τεχνολογικά αυτό που παρακολουθήσαμε. Αν αναλογιστεί κανείς δε ότι διαφημίζεται, ως κάτι το φαντασμαγορικό, τότε ίσως απογοητευτεί με το αποτέλεσμα. Η ευκρίνεια των εικόνων είναι κανονική έως χαμηλή και οι εναλλαγές, αν και νοηματικά συνδέονται και εγείρουν σκέψεις, τεχνολογικά δεν έχουν να προσθέσουν κάτι το φαντασμαγορικό. Πάντως εάν επικεντρωθεί κανείς στο νόημα της γραφιστικής εργασίας και αφεθεί στους ήχος και τις εικόνες, θα καταλάβει την αξία της επιμέλειας της έκθεσης και την σημασία της, ως κάτι το πραγματικά πρωτοποριακό.

Ένα tip που προέκυψε από την επίσκεψή μας στην έκθεση. Παρακολουθήστε την ακίνητοι. Επικεντρωθείτε σε ένα σημείο, που να σας δίνει τη δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με την αφήγηση της ιστορίας και με την εναλλαγή των εικόνων και απολαύστε την εμπειρία. Η «βόλτα» ανάμεσα σε συνεχώς κινούμενες εικόνες θα σας κουράσει και θα σας μπερδέψει.

info:

Van Gogh Alive! "The experience"
Η τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Από 7 Νοεμβρίου 2017 έως και 5 Μαρτίου 2018

Περισσότερες πληροφορίες...

Ευρετήριο

  • Συναυλίες, Lives, Προγράμματα

    Θέατρο

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη