"Μικρές ιστορίες θεάτρου...στον καθρέπτη" | Νάντια Κοντογεώργη για την "Βούβα" στο Σύγχρονο θέατρο!

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

...στον καθρέπτη...

Μικρές ιστορίες θεάτρου. Για την Παράσταση: "Βούβα" σε κείμενο και σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα που παίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

Αναμνήσεις, σκέψεις βουβές, προσμονή, ανησυχία, εσωτερική αναζήτηση, ικανοποίηση, ενθουσιασμός και πολλά ακόμα που νιώθει ο δημιουργός μιας θεατρικής παράστασης και γίνονται μια ιστορία που μοιράζεται μαζί μας στον ιερό χώρο της αυτοσυγκέντρωσης και προετοιμασίας του, το καμαρίνι. Και συγκεκριμένα στον καθρέπτη του καμαρινιού του. Ο εαυτός του και ο δικός του εσωτερικός κόσμος, μας αφηγούνται τις δικιές τους ιστορίες που έχουν βιώσει είτε στις πρόβες είτε κατά την διάρκεια των παραστάσεων.

 

Στον καθρέπτη του Σύγχρονου Θεάτρου η Νάντια Κοντογεώργη μοιράζεται σκέψεις της με τον Γιώργο Αθανασιάδη για το musicity.gr.

Νάντια Κοντογεώργη: ''Η φωτεινή λύση για να αποδεσμευτούμε από τους βραχνάδες μας είναι να καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά'' 

"Μόλις άρχισα να διαβάζω το κείμενο ένιωθα πως δεν είχα πολλά κοινά με τον ρόλο που υποδύομαι, την Φωτούλα, ένα κορίτσι από την επαρχία. Στις πρόβες που άρχισα να ‘μεταμορφώνομαι’ σε Φωτούλα ξεκίνησα να πιάνω τα μαλλιά μου πίσω με τσιμπιδάκια. Μόλις με είδε η μητέρα μου σχολίασε πως μοιάζω με την θεία μου την Ξένη, την αδελφή της γιαγιάς μου που έχει φύγει χρόνια. Τότε ήταν που άρχισαν να μου έρχονται αναμνήσεις από το χωριό. Αναμνήσεις από την Κέρτεζη Καλαβρύτων όπου έχω καταγωγή. Μου ήρθαν ξαφνικά στο μυαλό μου εικόνες από την εκκλησία του χωριού, την πλατεία με τον πλάτανο, τις βόλτες μου στο κεφαλόβρυσο, τα καταπράσινα βουνά με έλατα και καστανιές που περικυκλώνουν το χωριό, τον καθαρό αέρα που σε κάνει να ξυπνάς με ωραία διάθεση.

Μόλις ετοιμάστηκαν και τα σκηνικά μας, μια παραδοσιακή κουζίνα ενός σπιτιού στην επαρχία, οι αναμνήσεις μου απέκτησαν σάρκα και οστά. Ένιωθα πως βρίσκομαι στην κουζίνα της γιαγιάς μου. Άνοιξα ένα συρτάρι της κουζίνας και είδα το χαρακτηριστικό φυστικί αυτοκόλλητο που έντυναν εκείνα τα χρόνια τα συρτάρια τους, ίδιο με αυτό που είχε και η γιαγιά, και ένιωθα πως όλα αυτά είναι ένα με εμένα. Ήμουν μαζί με την γιαγιά μου.

Ήμουν μαζί με τις ιστορίες που μου διηγούνταν η μητέρα μου. Τις δικές της παιδικές αναμνήσεις όταν ήταν στο χωριό. Όλα αυτά τα μάτια που ένιωθε πως την παρακολουθούν. Είναι η αίσθηση που έχεις στο χωριό να μην μπορείς να κινηθείς ελεύθερα, που σε κάνει να ασφυκτιάς. Πρέπει να υπηρετήσεις αυτό που οι άλλοι θέλουν για εσένα και όχι τα πραγματικά σου θέλω. Πράγμα που συμβαίνει βέβαια παντού. Είτε είσαι στο χωριό είτε είσαι στην μεγαλούπολη, σε διαφορετική όμως συχνότητα, μάλλον.

Νιώθω αυτό που λέει και η Ελένη Γκασούκα στο έργο της (Ελένη έλεγαν και την γιαγιά μου) πως ..."η φωτεινή λύση για να αποδεσμευτούμε από τους βραχνάδες μας είναι να καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Να προσπαθήσουμε να συσχετιστούμε με έναν άνθρωπο και να του εμπιστευτούμε την ψυχή μας, την αλήθεια μας. Αλλά με δράση. Να πάρουμε το θάρρος και να το δοκιμάσουμε". Μια φορά στην πρόβα μου ήρθε μια πρόταση του Καζαντζάκη που λέει πως το κεφάλι μας είναι ένας λάκος από αίμα και κουβαλάει το αίμα των προγόνων μας που μας φωνάζουν: Ζήσε! Ζήσε αυτό που δεν ζήσαμε εμείς. Κατά την διάρκεια των παραστάσεων "κουβαλώντας" μαζί μου τη Φωτούλα αισθάνομαι πως πρέπει να ζήσω όλα αυτά που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να ζήσουν οι πρόγονοι στο χωριό. Δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να νιώσουν, να γευτούν, να χαϊδέψουν, να φιλήσουν, να αγαπήσουν.

Η Νάντια Κοντογεώργη υποδύεται τον ρόλο της Φωτεινής, μιας γυναίκας στο ασφυκτικό πλαίσιο του χωριού στο έργο της Ελένης Γκασούκα "Βούβα" που παίζεται με μεγάλη επιτυχία στο Σύγχρονο θέατρο στο Γκάζι.

Η υπόθεση:

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ελληνικό έργο με θέμα την ερωτική συνάντηση ενός άντρα και μιας γυναίκας στην ελληνική επαρχία του παρόντος χρόνου, που εκτός από την μεταξύ τους αναμέτρηση,θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους προσωπικούς τους εφιάλτες.

Οι εφιάλτες (βραχνάδες, μόρες) που είναι άλλοτε υπαρκτά πρόσωπα από το άμεσο περιβάλλον των δυο ηρώων και άλλοτε αλληγορικός μορφές που αφορούν στην αγωνία των σύγχρονων ανθρώπων με την μορφή των εξαντλητικών οικονομικών απαιτήσεων η ακόμα και πιέσεων που ασκούν οι προσδοκίες των θεσμών που δοκιμάζονται, θα στήσουν τον χορό και θα αναλάβουν μια σουρεαλιστική αφήγηση.

Το έργο συνδυάζει την ποίηση και το γκροτέσκο, γίνεται διασκεδαστικό και συγκινητικό την ίδια στιγμή, εκφράζοντας έτσι την αγωνία των ηρώων απέναντι στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα. Οι ήρωες σε αποσύνθεση, ετερόκλητοι και αντιφατικοί ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τον εαυτό τους παίρνοντας λάθος αποφάσεις. Η Βούβα είναι ένα παιχνίδι με την αλήθεια.

 

Είδαμε: Η «Βούβα» είναι ένα σύγχρονο ελληνικό έργο αληθινό, με χιούμορ και εσωτερική ένταση. Αποτυπώνει με τρόπο σαφή, αλλά και υπερρεαλιστικό ένα από τα σημαντικότερα θέματα της κοινωνίας μας. Το φόβο. Και όσο κι αν δείχνει να μην παίρνει θέση προς το αισιόδοξο ή το απαισιόδοξο, καταλήγει να βλέπει τη θετική μεριά της ζωής. Επιλέγει τον αγώνα ενάντια στους φόβους, όπως μπορεί, κι από όποια μεριά μπορεί ο καθένας.

Περισσότερα...

[Κείμενο - Review από τον Διονύση Χριστόπουλο για το Musicity.gr]

Παίζουν: Νάντια Κοντογεώργη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Αντουλινάκη, Κωνσταντίνος Καϊκής, Κρις Ραντάνοφ, Χρήστος Γεωργαλής, Καίτη Ιωαννίδου, Αναστασία Μανιάτη

Στο κλαρίνο ο Γιώργος Κωτσίνης.

Κείμενο-σκηνοθεσία: Ελένη Γκασούκα
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα
Κίνηση: Φώτης Νικολάου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη
Μουσική επιμέλεια: Πάνος Σουρούνης
Φωτογραφίες-video: Παναγιώτης Λάμπης - Φώτης Πλέγας
Παραγωγή: People Entertainment Group A.E

Πληροφορίες:

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη 21.15

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 16 ευρώ & Μειωμένο: 12 ευρώ

Πληροφορίες - Προπώληση: viva.gr, artinfo.gr, 2109213310, 11876, Media Markt, Seven Spots, Reload, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης και στο ταμείο του θεάτρου: Σύγχρονο Θέατρο Ευμολπιδών 45, Τηλέφωνο: 21 0346 4380 (ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 17.00 – 22.ΟΟ)

 

Σύγχρονο Θέατρο

Διέυθυνση: Ευμολπιδών 45

Περιοχή: Γκάζι

Τηλέφωνο: 210 346 4380

  Χάρτης

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα