"Μικρές ιστορίες θεάτρου...στον καθρέπτη" | Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης για το "Ορφέας και Ευρυδίκη" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου!

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Παραστάσεις σε επανάληψη | Θέατρο

Ποιες παραστάσεις συνεχίζονται για περισσότερες από μία χρονιά; ... Περισσότερα...

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Δημοφιλείς Νέες Παραστάσεις | Θέατρο σεζόν 2023 - 2024

Οι πιο δημοφιλείς νέες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν Περισσότερα...

...στον καθρέπτη...

Μικρές ιστορίες θεάτρου. Για την Παράσταση: "Ορφέας και Ευρυδίκη" που παίζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Αναμνήσεις, σκέψεις βουβές, προσμονή, ανησυχία, εσωτερική αναζήτηση, ικανοποίηση, ενθουσιασμός και πολλά ακόμα που νιώθει ο δημιουργός μιας θεατρικής παράστασης και γίνονται μια ιστορία που μοιράζεται μαζί μας στον ιερό χώρο της αυτοσυγκέντρωσης και προετοιμασίας του, το καμαρίνι. Και συγκεκριμένα στον καθρέπτη του καμαρινιού του. Ο εαυτός του και ο δικός του εσωτερικός κόσμος, μας αφηγούνται τις δικιές τους ιστορίες που έχουν βιώσει είτε στις πρόβες είτε κατά την διάρκεια των παραστάσεων.

 

Στον καθρέπτη του Θεάτρου του Νέου Κόσμου ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης μοιράζεται μια ιστορία του με τον Γιώργο Αθανασιάδη για το musicity.gr.

Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: "Kάθε ρόλος έχει μια ανοιχτή πληγή και όλα περιστρέφονται γύρω από αυτήν."

"Όπως κάθε άνθρωπος έχει μια ανοιχτή πληγή που την κουβαλά μέσα του, τον ακολουθεί και τον επηρεάζει σε κάθε στάδιο της ζωής του έτσι και κάθε ρόλος έχει μια ανοιχτή πληγή και όλα περιστρέφονται γύρω από αυτήν."

Συναντώντας λοιπόν τον Ορφέα μέσα από την λογοτεχνία και το κείμενο του έργου θυμήθηκα μια φορά όταν ήμουν μικρός στο σπίτι των γονιών μου που καθόμουν στον διάδρομο γονατιστός και έκλαιγα έχοντας ένα συναίσθημα λύπης και ανακούφισης μαζί. Παρόλο που μεγάλωσα με μια αγαπημένη οικογένεια ένιωθα εκείνη την στιγμή μοναξιά και φόβο. Ένιωθα ανυπεράσπιστος και αδύναμος μπροστά στην ίδια την ζωή. Με αυτή την παιδική μου "πληγή" προσέγγισα τον Ορφέα και όλα αυτά που ένιωθε όταν έχασε το άλλο του μισό την Ευρυδίκη, την "πληγή" του Ορφέα. Κατεβαίνοντας ο Ορφέας στον Άδη για να βρει την Ευρυδίκη άρχισε να νιώθει πολύ μικρός και αδύναμος. Παρόλο που ήταν ημίθεος ένιωθε δέος και τρόμο μπροστά σε όλα αυτά που συνέβαιναν, τα άυλα πλήθη, μπροστά στην Περσεφόνη, τον Πλούτωνα, τον Χάροντα μπροστά στο μεγαλείο του θανάτου. Με το θεϊκό χάρισμα που είχε, την μουσική κατάφερε να φέρει πίσω την μούσα του την Ευρυδίκη αλλά λόγω των ανυπομονησίας του και της υπερβολικής του λαχτάρας για αυτήν την έχασε για πάντα.

Την περίοδο αναζήτησης και έρευνας του ρόλου άκουγα πολύ μουσική, Μοντεβέρντι, ο οποίος έχει συνθέσει την όπερα "Ορφέας" και διάβαζα ποιήματα του Ράινερ Ρίλκε ο οποίος έχει γράψει τα σονέτα του Ορφέα. Παρατηρούσα πολύ τους μουσικούς και τις κινήσεις τους. Θυμάμαι πόσες ώρες παρατηρούσα τις κινήσεις των χεριών του Μητρόπουλου. Κάποιες κινήσεις έχω βάλει και εγώ στην παράσταση.

Νιώθω πολύ κοντά με τον Ορφέα, είμαι και εγώ ένας ονειροπόλος. Αν και η εποχή μας προστάζει έναν συντηρητισμό και φόβο που μας κυριεύει σε πολλές πτυχές της ζωής μας διατηρώ έναν παιδικό αυθορμητισμό και ρομαντισμό.

Ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης υποδύεται τον Ορφέα σε μια σπαρακτική ποιητική αφήγηση για την οικουμενική αγάπη.

Η υπόθεση:

Το απαρηγόρητο love story όλων των αιώνων ζωντανεύει σε μια σπαρακτική ποιητική αφήγηση για την ατόφια, οικουμενική, διαμπερή αγάπη που κάθε εμβληματικό ή καθημερινό ερωτευμένο ζευγάρι πεθαίνει να ζήσει.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος ανα-παριστά έναν άλλον «Άλλο Κόσμο», που διατηρεί με καθαρότητα και ευαισθησία το παραμυθένιο και συγκινησιακό φορτίο του μύθου των διαχρονικών εραστών, αλλά ταυτόχρονα στέκει ωμά στο σήμερα, λες και η ιστορία ξανασυνέβη προχθές, σε λίγο, τώρα ή αύριο. Η βία και το απροσδόκητο επανεξετάζονται μέσω μίας διάφανης, λιτής, απογυμνωμένης οπτικής, άλλοτε τρυφερής κι άλλοτε άγριας και θνητής, παρασέρνοντας τον θεατή στο θεοσκότεινο ταξίδι του ανυπόμονου αοιδού, που με την Αγάπη του κερδίζει για λίγο τον Άδη και με τον «Άδη» του χάνει για πάντα την Αγάπη.

Όλα τα σύμβολα, οι οιωνοί και οι πυξίδες υποδεικνύουν ξανά και ξανά την ίδια στιγμή, την ίδια στιγμή, την ίδια στιγμή, εκείνο το αγύριστο νανοδευτερόλεπτο όπου οι μοίρες κάνουν οριστικά στροφή, γκρεμίζοντας την ελπίδα για κάθε Ορφέα και κάθε Ευρυδίκη που αρνούνται να πειθαρχήσουν στο σκοτάδι.

Ποιος είπε πως δεύτερη ζωή δεν έχει; Έχει αν το θέλεις πολύ. Αν όμως δεν χειριστείς με σεβασμό τη δεύτερη ζωή στον Έρωτα, παραμονεύει και δεύτερος θάνατος. Κι αν ο Έρωτας στέκει μόνο έτσι, μόνο «μέχρι θανάτου»; Αντέχεις να τον ξαναζήσεις;

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Ευθαλία Παπακώστα

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επιμέλεια: Δημήτρης Μπογδάνος
Σκηνικά - Κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κουνέλλας
Συντονισμός παραγωγής: Μαρία Δημητρίου

Πληροφορίες:

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη

Ώρα έναρξης: 21:15

Τιμές εισιτηρίων: 13€. 10€ και 8€

Διάρκεια: 80'

 

 

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Διεύθυνση: Αντισθένους 7

Περιοχή: Νέος Κόσμος

Τηλέφωνο: 210 9212900

  Χάρτης

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Με την υποστήριξη μας:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα