Συνέντευξη: Χρήστος Νινιός!

Πληροφορίες

Με δύο ήδη album στο ενεργητικό του και πολλές ζωντανές εμφανίσεις, ο Χρήστος Νινιός κυκλοφορεί το τρίτο προσωπικό του album με τον τίτλο "Παράλληλες ζωές". Ο τραγουδοποιός που έγινε γνωστός μέσα από το τραγούδι "Γράμμα στο Θεό" συστήνεται ξανά μέσα από νέα τραγούδια και νέες συνεργασίες. Μιλήσαμε μαζί του για την κυκλοφορία των "Παράλληλων ζωών", την διαφορά του από τα προηγούμενα albums του και το μουσικό του ύφος.

 

Ο δίσκος «Παράλληλες ζωές» είναι ο τρίτος προσωπικός σου δίσκος. Τι τον διαφοροποιεί από τους δύο προηγούμενους δίσκους σου;

Σε σχέση με τον πρώτο μου δίσκο το «11+» οι διαφορές είναι πολλές τόσο σε υφολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δικής μου συνθετικής και στιχουργικής ωριμότητας, άλλωστε υπάρχει μία απόσταση οκτώ χρόνων μεταξύ των δύο ηχογραφήσεων. Σε σχέση με το «Γράμμα στο θεό», η ουσιαστική διαφοροποίηση είναι συνθετικά η υφολογική συνοχή των τραγουδιών.

Πότε καταλαβαίνεις ότι είσαι έτοιμος να κυκλοφορήσεις έναν δίσκο;

Αυτό είναι σχετικό κι επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Μάλιστα πολλές φορές από παράγοντες που δεν τους ορίζουμε εμείς.

Με σαφείς επιρροές από την παράδοση, αλλά και από την ροκ μουσική, πώς δένεις τον στίχο με την μουσική; Γράφεις πρώτα τους στίχους και τους μελοποιείς ή γράφεις μελωδίες;

Δεν έχω κάποια σταθερή μανιέρα. Άλλες φορές έρχεται πρώτα ο στίχος και άλλες γράφω πρώτα τη μουσική και πάνω σε αυτή γράφω τους στίχους. Το δέσιμο στίχου και μουσικής οφείλεται στα ακούσματα που έχω, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας, απλά βγαίνει.

Σε αυτόν τον δίσκο συνεργάζεσαι με τους «Έτερονήμισυ» και τον Ευριπίδη Ζεμενίδη. Πώς είναι για έναν τραγουδοποιό να ερμηνεύει τραγούδια που του έγραψαν άλλοι συνθέτες και τι σε ενώνει με τους δύο που αναφέραμε;

Ο Ευριπίδης πέρα από πολύ καλός φίλος και πλέον σταθερός συνεργάτης μου, είναι ο άνθρωπος στον οποίο μουσικά οφείλω πάρα πολλά. Με έχει στηρίξει πολύπλευρα τόσο στη μουσική όσο και στη ζωή μου. Είναι ο υπεύθυνος για τις ενορχηστρώσεις των δύο τελευταίων δίσκων και ο συνθέτης του τραγουδιού «του Νου», το οποίο είναι σε στίχους του Γιώργου Μυζάλη. Με τους Ετερονήμισυ είναι μια όμορφη συνεργασία που ξεκίνησε για τον δικό τους δίσκο,ήρθε στον δικό μου και καταλήγουμε σε κοινές εμφανίσεις το καλοκαίρι.

Το να ερμηνεύω τραγούδια που άλλοι έγραψαν για εμένα είναι κάτι πολύ συγκινητικό και τιμητικό. Το κάνω με μεγάλη λαχτάρα και χαρά. Καμιά φορά ίσως με μεγαλύτερη απο τα δικά μου τραγούδια.


 

Γιατί ο δίσκος τιτλοφορείται «Παράλληλες ζωές»;

Ο τίτλος προέκυψε μετά από μία συζήτηση που είχα με ένα φίλο μουσικό σχετικά με τον ψυχισμό του καλλιτέχνη κατά τη στιγμή της δημιουργίας, όταν είναι πάνω στη σκηνή και το μετά. Το συμπέρασμα αυτής της συζήτησης ήταν και η αφορμή να γραφεί και το ομότιτλο τραγούδι στο δίσκο «Παράλληλες ζωές».

Πώς ξεκίνησες να γράφεις στίχους και τι είναι εκείνο που μπορεί να σου δώσει το έναυσμα να σκαρώσεις έναν στίχο;

Είναι κάτι που ξεκίνησε στην εφηβεία, αυθόρμητα. Πέρα απο τα προσωπικά βιώματα με αγγίζουν πάρα πολύ ιστορίες «τρίτων» που πολλές φορές δε, είναι τόσο έντονες που γίνονται δικές μου.

Τα τραγούδια σου αποπνέουν μία μελαγχολία, αλλά και μία δυναμική αισιοδοξία. Εσύ εμπεριέχεις και τα δύο αυτά στοιχεία; Είσαι πιο κοντά στην «απογοήτευση» ή στην «αισιοδοξία»;

Ειλικρινά χαίρομαι που εντοπίσατε την αισιοδοξία γιατί η μελαγχολία είναι αρκετά έντονη απο μόνη της και συνήθως καλύπτει ό,τι είναι κοντά της. Σε γενικές γραμμές είμαι αισιόδοξος άνθρωπος ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω. Σαφώς και οι απογοητεύσεις είναι πολλές ειδικά λόγω εποχής, αλλά προσπαθώ το κάθε τι αρνητικό να το υπεραναλύω και να βρίσκω την θετική του πλευρά.

Πλέον έχεις αποκτήσει μια εμπειρία από την πορεία σου στη μουσική σκηνή. Πώς νιώθεις μετά την κυκλοφορία τριών δίσκων και την επαφή σου με τον κόσμο στα live και τι προσδοκίες έχεις από εδώ και πέρα;

Το να καταφέρνεις στις εποχές που διανύουμε να φτιάχνεις ένα άλμπουμ είναι μεγάλη υπόθεση και αυτό μου δίνει δύναμη και χαρά. Βέβαια καταλυτικός παράγοντας στην πραγμάτωση αυτού, είναι οι φίλοι μουσικοί και οι άνθρωποι που είναι κοντά σου. Αυτό για εμένα είναι σημαντικότερο απο τον δίσκο, γιατί εισπράττεις απλόχερα αγάπη και είναι μοναδικό και πολύτιμο συναίσθημα.

Σιγά σιγά ο κόσμος που έρχεται στα live αρχίζει να μαθαίνει τα τραγούδια μου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας φέρνει κοντά και να γνωριζόμαστε. Αυτό που θέλω είναι η τελευταία δουλειά να ακουστεί και να αγαπηθεί από τον κόσμο και ανυπομονώ να μπώ στο στούντιο για την επόμενη σύντομα.

 

Ευρετήριο

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη