Συνέντευξη: Λάζαρος Βαρτάνης «Είμαστε οι επιλογές μας»!

Πληροφορίες

Λάζαρος Βαρτάνης

Είμαστε οι επιλογές μας


Ένας νέος άνθρωπος  με αγάπη για τη δουλειά του, αποφασιστικότητα και πάθος για καθετί που καταπιάνεται. Γεμάτος όρεξη και ζωντάνια, διακρίνεις μια σπίθα  στα μάτια του, καθώς σου μιλάει για τα όνειρα, τα επαγγελματικά του σχέδια και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πραγματική ζωή. Ο λόγος για τον ηθοποιό, Λάζαρο Βαρτάνη. Χαίρεσαι με τις απαντήσεις, το ήθος και την αφοσίωσή του στο θέατρο.

Ένα χρόνο πριν τον συναντήσαμε στις παραστάσεις «MelinaM.» και  «Αρμαντέιλ», ενώ τώρα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο προετοιμασιών του έργου «Innerview» του Αλέξη Σταμάτη. Η Λίλλυ Μελεμέ σκηνοθετεί, ενώ η Εύα Σιμάτου, ο Νίκος Αρβανίτης και ο Λάζαρος Βαρτάνης ενσαρκώνοντας τις κεντρικές φιγούρες, αποπειρούνται να κοιτάξουν βαθιά μέσα τους και να αντικρίσουν τις αλήθειες τους, απαλλαγμένοι από κάθε προσωπείο. Μια απαιτητική παράσταση, όπως παραδέχεται κι ο ίδιος, χωρίς όμως να τον φοβίζει. Είναι μια δοκιμασία, μια πρόκληση αν θέλετε, μέσω της οποίας εξελίσσεται.  

 

M.C: Πότε αποφασίσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Λ.Β: Από παιδάκι το ήξερα. Από πέντε χρονών -που με θυμάμαι- δεν έχω αλλάξει καθόλου στα «θέλω» μου. Το «γιατί» βέβαια δεν το ξέρω. Κάτι με τραβούσε από μόνο του. Μπαίνοντας πια στη δουλειά, παρ’ όλες τις δυσκολίες, την αγάπησα κι άλλο.

M.C: Τί σημαίνει το να είναι κανείς ηθοποιός;

Λ.Β: Τρέλα! Μανία! Είμαι «αρρωστάκι» με αυτή τη δουλειά!

M.C: Ένα ανεκτίμητο χαρακτηριστικό του;

Λ.Β: Οι άνθρωποί του. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχω την τύχη να δουλεύω με ανθρώπους που εκτιμώ. Είναι πολύ σημαντικό να εκτιμάς τον άλλο και να σε εκτιμά κι εκείνος. Και μαζί να παρουσιάσετε μια όμορφη ιστορία στο κοινό.

M.C: Έχετε συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του θεάτρου. Ποιά συνεργασία σας θα ξεχωρίζατε ή θα χαρακτηρίζατε ως ένα πραγματικό "μάθημα" για σας;

Λ.Β: Έχω όντως συνεργαστεί με σπουδαίους ανθρώπους. Σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, σκηνογράφους… Θα σου αναφέρω ενδεικτικά τον άνθρωπο που έχω δουλέψει πιο πολύ από όλους μέχρι τώρα. Τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη. Με προετοίμασε για να μπω στη σχολή του Κ.Θ.Β.Ε., με χορογράφησε σε ταινία, στο θέατρο, υπήρξα πολλές φορές βοηθός του και τέλος κάναμε 3 παραστάσεις για τις οποίες είμαι 100% περήφανος. Τα «Να ‘ρθω μαζί σου;», «2013 / Melina M.» και «Αρμαντέιλ». Ειδικά το τελευταίο το θεωρώ την καλύτερη, μέχρι τώρα, δουλειά μου στο θέατρο. Είναι τόσο έξυπνος που σχεδόν με εκνευρίζει. Φοβερός ηθοποιός – δείτε τον στο «RockyHorrorShow» του Κωνσταντίνου Ρήγου, θα πάθετε πλάκα – και φοβερός σκηνοθέτης. Νοιώθω ότι με πήγε 10 βήματα μπροστά.

M.C: Πόσο εύκολο είναι για έναν ηθοποιό να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης; Υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους ηθοποιούς;

Λ.Β: Εύκολο δεν είναι καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα. Έχεις να αντιμετωπίσεις ένα κάρο δυσκολίες και να βγεις τελικά  αλώβητος από όλο αυτό. Δεν είναι μόνο η ανεργία. Ακόμα και δουλειά να βρεις, δεν σε πληρώνουν. Προσπαθούν να μας πείσουν δε, ότι είναι και αγένεια να το κάνεις θέμα. Απαράδεκτα πράγματα. Μου φαίνεται πια όλο αυτό εξαιρετικά γραφικό. Με τσαντίζει, αλλά γελάω ακόμα. Πάντα με ενδιέφεραν οι ουσιαστικές συναντήσεις με σημαντικούς ανθρώπους, σε σημαντικά έργα. Δεν θέλω να τις ονομάσω ευκαιρίες αλλά εξέλιξη. Αποζητώ όμορφα κείμενα. Δεν πιστεύω στο «δουλίτσα στο θέατρο να έχουμε κι ας είναι ό, τι να ‘ναι». Είμαστε οι επιλογές μας.

M.C: Έχετε σκεφτεί ποτέ το ενδεχόμενο της τηλεόρασης; Θα θέλατε να παίξετε κάποια στιγμή σε μία τηλεοπτική σειρά;

Λ.Β: Εξαρτάται. Δεν κάνουμε όλοι για όλα, ούτε μπορούμε να τα υποστηρίξουμε όλοι όλα. Παρακολουθώ τηλεόραση φανατικά ώστε να μπορώ να έχω άποψη. Σέβομαι τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτή. Αν βρεθεί κάτι που να με ενδιαφέρει και να ενδιαφέρει και τους άλλους να είμαι εγώ σε αυτό, με μεγάλη μου χαρά.

M.C: Παίζετε στο έργο του Αλέξη Σταμάτη «Innerview», σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ. Πώς θα περιγράφατε την παράσταση;

Λ.Β: Απαιτητική. Τουλάχιστον σε επίπεδο πρόβας. Ο Αλέξης έχει γράψει ένα σύνθετο έργο, γεμάτο λαβύρινθους. Με τη βοήθεια της Λίλλυς ψάχνουμε τον σωστό δρόμο. Οι σκηνές που νομίζεις ότι είναι εύκολες και βατές, είναι παγίδα. Είναι από τα πιο σύνθετα κείμενα που έχω πάρει στα χέρια μου.

M.C: Αλήθεια, μια συνέντευξη, όπως στο έργο, μπορεί να γίνει αιτία για να ανακαλύψουμε τις αλήθειες μας;

Λ.Β: Στο «Innerview» οι ήρωες δυσκολεύονται. Ένα μικρό, πολύ μικρό βήμα τη φορά. Η Λίλλυ χρησιμοποιεί τη λέξη «παίχτες» που πολύ μου αρέσει. Με ξεκλειδώνει. Και μετά τα πολλά πίσω – μπρος, ο ρόλος του Νίκου Αρβανίτη εισβάλλει στη συνέντευξη, ανάβει φωτιές και σχεδόν δίνει τη λύση.

M.C: Ακούμε συχνά πως σήμερα, νοιαζόμαστε περισσότερο για το επιφανειακό, παρά για το ουσιαστικό. Παρόλα αυτά, πιστεύεις ότι μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας;

Λ.Β: Όλοι καλούμαστε να παίξουμε ρόλους σε κάθε μας συναναστροφή. Τους οποίους ρόλους τους διαλέγουμε εμείς αλλά σε πολλές περιπτώσεις μας τους επιβάλλουν και οι άλλοι. Του ευγενικού, του καλού παιδιού, του ταλαντούχου, του ατάλαντου, του χαμογελαστού, του ξενέρωτου… Μεγαλώνοντας βέβαια αρχίζω να τα βαριέμαι όλα αυτά. Προτιμώ το «είναι».

M.C: Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεστε στη σκηνή με την Εύα Σιμάτου. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία σας;

Λ.Β: Είναι η τρίτη φορά που συνεργάζομαι με την Εύα, τώρα στο «Innerview» του Αλέξη Σταμάτη σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ και μακάρι να υπάρξουν πολλές ακόμη. Την εκτιμώ ιδιαίτερα.

M.C: Μετά το «Innerview», σχεδιάζεις κάποια άλλη παράσταση;

Λ.Β: Όσον αφορά σε εμένα, γίνονται συζητήσεις για δυο σπουδαία πράγματα με αγαπημένους μου ανθρώπους. Θα δείξει σύντομα...

 

 

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη