Συνέντευξη: THE MOKA BAND «Μια συνταγή, διαφορετική»!

Πληροφορίες

THE MOKA BAND

Μια συνταγή, διαφορετική

 

Πολλοί αναρωτήθηκαν τι εστί «καλλιτέχνης», ακόμα περισσότεροι απάντησαν δειλά δειλά ένα σωρό πράγματα, όμως σχεδόν κανείς δεν έφτασε στην πηγή και την ουσία. Ο καλλιτέχνης ο σωστός, δίνει το πράσινο φως στη διαφορετικότητα, δημιουργεί εναλλαγές, ατμόσφαιρα και μυρωδιές και γεύσεις. Λίγο μόκα, λίγο ζάχαρη και αλάτι. Βαθιά επηρεασμένοι από αγαπημένα μουσικά ρεύματα, όπως jazz, funk, soul, blues, οι MOKA BAND πλημμυρίζουν το κοινό συναισθήματα με τα κομμάτια τους, το μεράκι και την ποιότητα της μουσικής τους. Παντρεύουν είδη, αμφιταλαντεύονται, νιώθουν και «αυτό βγαίνει προς τα έξω» και δημιουργούν. Την Παρασκευή 24.4 θα τους απολαύσουμε στο Βοτανικός Live Stage στο opening act της Kovacs. Για να γνωριζόμαστε όμως λίγο καλύτερα σιγά σιγά...

 

Υποθέτοντας ότι το «Μουσική Ομάδα Καλλιτεχνείου Αχαρνών» συνθέτει τα αρχικά των MOKA BAND, θα ήθελα να μου πείτε πόσο σημαντική ήταν για εσάς αυτή η «αρχή» και γιατί αποφασίσατε να τη διατηρήσετε στη συνέχεια ως όνομα της μπάντας σας.

Η αρχή είναι πάντοτε σημαντική και το Καλλιτεχνείο των Αχαρνών ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί η ιδέα της MOKA BAND,με άλλο ωστόσο όραμα και σκοπό τότε.
Η απόφαση όμως να προχωρήσεις και να θέσεις τον στόχο σου, είναι σημαντικότερη και για αυτό το λόγο είμαστε εδώ που είμαστε.Το όνομα το κρατήσαμε ως MOKA BAND (και όχι ως Μ.Ο.Κ.Α.) για το λόγο ότι έτσι μας γνώρισαν αλλά και γιατί θέλαμε να σεβαστούμε την ιστορία μας και την αρχή μας.

Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσατε να σας φορέσετε μια μουσική ταμπέλα- ταυτότητα, καθώς μέσα από τις μουσικές σας αναδύονται πολλές διαφορετικές τάσεις όπως αυτή της blues, jazz, funk, soul… και κυρίως αν θα το θέλατε.

Νομίζω πως η πιο εύστοχη απάντηση θα ήταν ,”και να θέλαμε ,δε θα μπορούσαμε”.
Ήταν ένα εγχείρημα που ωρίμασε με την πάροδο του χρόνου.Από τα άτομα μέχρι και το δίσκο.Έτσι η μουσική μας έχει όλα αυτά τα στοιχεία που προαναφέρατε.Ωστόσο στη συνέχεια θα κινηθούμε περισσότερο στην Soul και την Funk.

Ο κάθε ένας από τα μέλη των ΜΟΚΑ BAND, εκπροσωπεί και ένα ρεύμα μουσικά διαφορετικό. Θεωρείτε πως αυτό σας «έδεσε» περισσότερο; Ίσως λειτούργησε και σα συνταγή…

Κανείς θα έλεγε το αντίθετο,πως λόγω διαφορετικών μουσικών ρευμάτων θα υπήρχε μεγάλη αντίθεση στις μουσικές απόψεις και προσθήκες.Τελικά λειτούργησε σαν συνταγή όπου όλοι προσθέσαμε όσο έπρεπε με το μυαλό μας να είναι στο συνολικό αποτέλεσμα και όχι στην ατομική προσθήκη.

Η παρουσίαση του δίσκου σας «Album 1.» έγινε στις 16 Νοεμβρίου 2014 και κυκλοφόρησε από το label του Ιμάντα και τον Παναγιώτη Κωτσίδη. Γιατί «Album 1.»; Τι πρεσβεύει για εσάς αυτός ο δίσκος μιας και πρώτος σας;

Το ALBUM I ,όπως και ο αριθμός 1 , συμβολίζει την αρχή.Ο κόσμος θα αναφέρεται σε σένα για το μουσικό ήθος σου ,που συνοδεύεται από τη μελωδία και τους στίχους.Επομένως ήταν η ευκαιρία για  εμάς να παρουσιάσουμε το έργο μας.

 

Ποιος ο αντίκτυπος των μέσων και του κοινού στην πρώτη σας δισκογραφική απόπειρα; Υπήρξε- υπάρχει στήριξη;

Η στήριξη ήταν και είναι πολύ μεγάλη και η ανταπόκριση ακόμα μεγαλύτερη.Ο κόσμος αγάπησε τη μουσική μας και η πρώτη παρτίδα του ALBUM I στην ξύλινη συσκευασία εξαντλήθηκε σε μόλις 2 ημέρες.
Σημείωση όμως, πως για να αγαπήσει ο άλλος το έργο σου,πρέπει πρώτα να το αγαπήσεις εσύ ο ίδιος και να πιστέψεις σε αυτό.

Ως επί το πλείστον, οι καλλιτέχνες επηρεάζονται αρκετά από την κοινωνικό- πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα την οποία ζουν, ειδικά αν αυτή είναι η Ελλάδα! Μπορείτε να πείτε κάτι τέτοιο και για εσάς όταν γράφετε μουσική και στίχους;

Η χώρα μας,δυστηχώς,έχει γίνει κοιτίδα άσχημων και στενάχωρων γεγονότων.Γεγονότων που μας επηρεάζουν όλους πολύ ή λίγο και έτσι αναπόφεκτα δεν μένεις αμέτοχος.
Στους στίχους του δίσκου μας υπάρχουν τέτοιες αναφορές,όπως στο θέμα του ρατσισμού.
Είμαστε όμως περισσότερο της άποψης πως οι στίχοι σημαίνουν κάτι διαφορετικό για τον καθένα,είναι πολυδιάστατοι και αγγίζουν αλλιώς τον άλλον.

Τι θεωρείτε πως είναι αυτό το οποίο σας ξεχωρίζει σα μπάντα; Ποιο είναι το δυνατό σας χαρτί;

Ξεκινήσαμε από την αρχή σοβαρά.Δεν θέλαμε να κάνουμε κάτι για να περάσει η ώρα μας.
Θέλαμε αυτό που θα κάνουμε να γίνει όπως πρέπει.Θέλαμε μια σοβαρή παραγωγή και οι εμφανίσεις μας να έχουν αισθητική.Στην σκηνή μπορείτε να μας δείτε από 4-5 άτομα μέχρι όσο πάει.Το δυνατό μας χαρτί θα λεγε κανείς πως είναι ο ήχος που βγάζουμε.
Είναι κατά βάση soul-blues-funk αλλά με πολύ έντονο ατμοσφαιρικό στοιχείο.

Μετά λοιπόν από πολύ κόπο, ατελείωτες πρόβες, αμέτρητα live και πολύ μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνετε, σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα την Παρασκευή 24.4 στο Βοτανικός LiveStage στο live της Kovacs είστε στο openingact. Ποια τα συναισθήματά σας;

Νιώθουμε μεγάλη τιμή που θα βρισκόμαστε επί σκηνής σε ένα τέτοιο live αλλά και συνάμα μια μεγάλη δικαίωση για αυτό που κάνουμε τόσο καιρό.Κάνουμε πολύ συγκεκριμένα και προσεκτικά βήματα για να παρουσιάσουμε την μουσική μας.
Θα είναι μια ευκαιρία να μας γνωρίσει ακόμα περισσότερο ο κόσμος και όλοι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε σε τόσο μεγάλο κοινό.Κύριο μέλημά μας είναι να το απολαύσουμε στο έπακρο,καθώς θα μπορέσουμε να το περάσουμε αυτό και στο κοινό.

Τι να αναμένουμε να δούμε αυτό το βράδυ από τους MOKABAND;

Σε μια πρώτη εντύπωση,θα δείτε 11 μουσικούς επί σκηνής.Εάν είχαμε περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούμε θα βλέπατε πολλούς παραπάνω.Θα παρουσιάσουμε αρκετά κομμάτια από τον δίσκο μας αλλά θα βάλουμε και κάποιες διασκευές που θα δείξουν τι είναι αυτό που κάνουμε,περνώντας από τις ατμόσφαιρες και τη soul και φτάνοντας σε πιο reggae καταστάσεις.

Και τώρα θα σας κάνω μια ερώτηση την οποία συνηθίζω και μου αρέσει πολύ… Εσείς σαν απλό κοινό, για ποιο λόγο θα προτιμούσατε να πάτε σε ένα live των MOKABAND και όχι κάπου αλλού;

Η MOKA BAND είναι κάτι καινούριο και πρωτόγνωρο.Θα δείτε ότι δεν έχουμε πάρει μια έτοιμη και εύκολη συνταγή,αλλά ακολουθήσαμε έναν δύσκολο δρόμο και αυτό το ξέραμε από την αρχή.
Θεωρούμε λοιπόν πως σαν συνολικό αποτέλεσμα,δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο μουσική στην Ελλάδα.Επόμενως θα πηγαίναμε να δούμε MOKA BAND,όχι μόνο για να ακούσουμε κάτι διαφορετικό,αλλά και για να βιώσουμε κάτι διαφορετικό.

Επόμενα βήματα- όνειρα;…

Προταιρεότητά μας είναι να γνωρίσει ο κόσμος τη μουσική μας μέσω του ALBUM I,το οποίο μπορείτε να το βρείτε στον ΙΜΑΝΤΑ,Σαρρή 46 ,Ψυρρή,  αλλά και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Τα επόμενα μας βήματα είναι οι συναυλίες που έχουμε στην Ελλάδα με την Kovacs 24 και 25 Απριλίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα ενώ στις 12 του Μάη θα βρισκόμαστε ξανά στο Faust.Φιλοδοξία μας είναι να βγάλουμε τη μουσική μας και στο εξωτερικό.

Καλή επιτυχία σε όλους σας και θα τα πούμε την Παρασκευή 24.4 στο Βοτανικό!

Σας ευχαριστούμε πολύ,θα σας περιμένουμε κοντά και ελπίζουμε να περάσετε καλά!

Kovacs live στο Βοτανικός live stage  (περισσότερα...)

Σχετικά

Η THE MOKA BAND αποτελείται από πολυμελής μουσικούς ,με διαφορετικά ακούσματα και μουσικές προτιμήσεις, οι οποίοι δίνουν ο καθένας το στίγμα του στο τελικό αποτέλεσμα.Ο ήχος που δημιουργείται φέρει χαρακτηριστικά κι επιρροές από blues , soul, jazz ,funk και ατμόσφαιρα.

Για την έκδοση της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς απευθύνθηκε στον παραγωγό Νίκο Ξύδη και το στούντιο PARAGA, επιθυμώντας από κοινού μια αξιοπρεπή παραγωγή σε υψηλό επίπεδο η οποία θα υπηρετούσε και το αρχικό της όραμα ενώ η έκδοση του δίσκου έγινε από το label του ΙΜΑΝΤΑ και τον Παναγιώτη Κωτσίδη.

Η παρουσίαση του δίσκου έγινε στις 16 Νοεμβρίου 2014 στον κατάμεστο χώρο του ΚΟΟΚΟΟ στην Αθήνα. Το Album I εκτός από το περιεχόμενο του απέσπασε θετικότατα σχόλια και για την αισθητική της χειροποίητης ξύλινης συσκευασίας του,καθώς η πρώτη παρτίδα των 140 τεμαχίων του δίσκου εξαντλήθηκε μέσα σε 2 ημέρες.

THE MOKA BAND
Γιώτα Δημητρακοπούλου - φωνή
Νίκος Γιανναράς - κιθάρα/φωνή
Θοδωρής Υφαντής - μπάσο
Ταξιάρχης Κωστάκης - κιθάρα
Παναγιώτης Πανούσης - κιθάρα
+ session μουσικούς

website http://www.themokaband.com/
facebook https://www.facebook.com/THEMOKABAND
Youtube (link δίσκου)
iTunes: https://itunes.apple.com/gr/album/id945942819 

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη