Συνέντευξη στον Πάρι Μέξη με αφορμή το musical "Kiss Me Kate": «Μόνο η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο»

Πληροφορίες

Πάρις Μέξης

Μόνο η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

 

Καθίσαμε σε μία ξύλινη κατασκευή σε ένα από τα πολλά υπόγεια του Μεγάρου Μουσικής. Εκεί γίνονται οι πρόβες για το "Kiss Me Kate". Ο Πάρις Μέξης, αφού το συζήτησε αρκετά με τον διευθυντή της Καμεράτας – Φίλων της Μουσικής Γιώργο Πέτρου, θα σκηνοθετήσει το musical του Cole Porter. Μιλάει με μεγάλο ενθουσιασμό και κέφι για αυτήν την δουλειά. Κάθε φορά που εκφέρει τη λέξη musical, πάθος παροιμιώδες εκπέμπεται από το βλέμμα του. Υποσχέθηκε (κάτι μου λέει εκτός από μένα και στον εαυτό του) πως αν πετύχει το στοίχημα του "Kiss Me Kate" στις 24 Ιουνίου στο Ηρώδειο, θα ανοίξει μια νέα πόρτα για το musical στην Ελλάδα. Εγώ τον πίστεψα. Ας του δώσουμε μια ευκαιρία να μας το αποδείξει! 

 

«Το "Kiss Me Kate" είναι τα κόκκαλα του musical.»

«Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου musical. Το συζητάγαμε πολύ καιρό με τον Γιώργο Πέτρου, αλλά δεν μπορούσαμε να το ανεβάσουμε με τις κατάλληλες συνθήκες. Με τον τρόπο με τον οποίο του πρέπει. Είναι ένα άρτιο musical. Όλα τα τραγούδια του είναι hits, είναι ένας τόνος θετικής ενέργειας. Τώρα μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες που θα μας διαβεβαίωναν ότι θα το ανεβάσουμε όπως του αξίζει.
Αυτό που θέλουμε να δώσουμε είναι μια φωτεινή στιγμή. Στις 24 Ιουνίου θα είμαστε όλοι ελεύθεροι, ευτυχισμένοι και δεν θα έχουμε προβλήματα. Θα μιλήσουμε ξανά για τις αξίες μας, για τον έρωτα και θα τραγουδήσουμε κάτω από τα αστέρια.»

Ελλάδα και musical. Από την Σμαρούλα Γιούλη στον Cole Porter

«Στην Ελλάδα, παρ' όλο που δεν έχουμε πολύ δικό μας musical το αγαπάμε. Εγώ μεγάλωσα με τα musical της Σμαρούλας Γιούλη ή και της Αλίκης Βουγιουκλάκη ακόμα. Εκείνο που θέλουμε να δείξουμε στο ελληνικό κοινό είναι το πώς ακούγεται σωστά ένα μιούζικαλ. Δηλαδή να παίξουμε την παρτιτούρα με όλα τα όργανα αναλογικά. Αυτό συμβαίνει σπάνια. Δεν συμβαίνει ούτε στο εξωτερικό. Είναι μία μοναδική στιγμή. Στο Ηρώδειο θα παιχτεί η παρτιτούρα του Cole Porter, όπως την έγραψε.»

Από το musical στην όπερα και αντιστρόφως

«Όταν ήμουν μικρός ήθελα να δουλέψω αποκλειστικά με το musical. Όταν πήγα στο εξωτερικό βίωσα την άνθηση της όπερας και έτσι δούλεψα πολύ σε αυτήν. Εμένα η δουλειά μου, καφιέμαι ότι είναι να δουλεύω με το μουσικό υπερθέαμα. Τι είναι αυτό; Όταν προσπαθούμε να πούμε ένα παραμύθι με μουσική.»

Το casting και ο Κώστας Βουτσάς

«Όταν ανεβαίνει ένα musical ο κόσμος ξεκινάει από το casting. Το σωστό είναι να ξεκινάς από την μουσική. Θέλαμε λοιπόν σε όλους τους νευραλγικά σημαντικούς μουσικά χαρακτήρες του έργου, να έχουμε καλούς τραγουδιστές και όχι ένα λαμπερό όνομα που δεν θα μπορούσε να τραγουδήσει. Από την άλλη οι πρόζες είναι χαρακτηριστικές. Είναι σαν να γράφεις καλή jazz, όλα τα όργανα έχουν και ένα σόλο. Σκεφτόμασταν ποιος θα είναι ο καταλληλότερος για τον ρόλο. Δεν μας απασχόλησε τίποτε άλλο.
Για παράδειγμα, ο Κώστας Βουτσάς είναι ένας σπουδαίος κωμικός. Οι Έλληνες ζουν μαζί του χρόνια τώρα. Έχει έναν μικρό, αλλά πολύ χαρακτηριστικό ρόλο και ο ρόλος του λέει ότι είναι ένας παλιός ηθοποιός. Άρα κουμπώνει καταπληκτικά. Το ίδιο συνέβη με τον Χάρη Ρώμα, τη Νάντια Κοντογεώργη ή τον Αλέξανδρο Μυλωνά. Ο Ιάσωνας ο Μανδυλάς είναι ένα νέο παιδί που έχει ένα μοναδικό σόλο από κλακέτες. Ο John Todd έκανε τις χορογραφίες και ο Ιάσωνας μπορεί να κάνει κλακέτες επιπέδου Broadway.»

Από την σκηνογραφία στην σκηνοθεσία

«Είναι μια μεγάλη και δύσκολη παραγωγή. Είχαμε δύο επιλογές. Ή θα "πειράζαμε" την παρτιτούρα και θα κάναμε όλοι τις εκπτώσεις μας παίζοντας σεζόν σε ένα θέατρο ή θα κάναμε το πείραμα που τελικά επιλέξαμε. Να παίξουμε μία βραδιά στο Ηρώδειο, όπως πρέπει. Όπως είναι σωστό, όπως είναι γραμμένο. Επειδή όμως ο χρόνος στο Ηρώδειο, λόγω εποχής, είναι περιορισμένος, αποφασίσαμε ότι θα έχουμε μία λιτή σκηνογραφία. Δεν μπόρεσα να βάλω δύο καρπούζια κάτω από μία μασχάλη και θα κάνει τα σκηνικά μία εξαιρετική συνάδελφος, η Αλεξία Θεοδωράκη. Τα σκηνικά είναι αποκλειστικά δική της δουλειά, δεν επενέβην καθόλου στο σκηνογραφικό της έργο. Είμαστε μία ομάδα που θέλει να σκοράρει. Ο καθένας ασχολήθηκε με αυτό που είναι καλύτερος. Δεν κάναμε εκπτώσεις.»

Το musical και οι άνθρωποί του

«Οι σπουδές στο θέαμα στην Ελλάδα είναι προβληματικές, όμως το θέμα αυτό επαφίεται πολύ στο άτομο. Θα στο αντιστρέψω λοιπόν λέγοντάς σου, ότι δεν είναι σπουδαίες οι σπουδές του musical στην Ελλάδα, οι άνθρωποι που κάνουν όμως musical στην Ελλάδα είναι σπουδαίοι. Εμείς πάντως τους βρήκαμε και ο σκοπός μας είναι αυτή η ιστορική στιγμή να έχει συνέχεια. Αν το αγκαλιάσει ο κόσμος θα ανοίξουμε μία πόρτα η οποία δεν υπήρχε πριν. Το musical μπορεί να γίνει κι έτσι.»

Πρόεδρος του Συλλόγου Σκηνογράφων και Ενδυματολόγων Ελλάδος

«Ο Σύλλογος Σκηνογράφων και Ενδυματολόγων Ελλάδος δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει κάποια δεδομένα. Η σκηνογραφία είναι ύλη και οποτεδήποτε συμβαίνει κάτι, ο άνθρωπος επιστρέφει στην ύλη. Αυτά δεν τα συζητούσαμε. Ήμασταν σκόρπιοι. Ανοίξαμε αυτόν τον διάλογο πολύ γρήγορα. Είναι ένα εργαλείο προβολής και θέσπισης δικαιωμάτων. Όχι για να συγκρουστούμε με κανέναν, αλλά για να κάνουμε όλοι καλύτερα την δουλειά μας.

Εγώ είμαι σε πολλές ομάδες. Κάθε φορά που έχω προσωπικό έργο δημιουργώ μία ομάδα. Η δουλειά είναι ομαδική. Ποτέ κανείς δεν μπορεί να βάλει γκολ μόνος του. Το θέατρο είναι εφαρμοσμένη τέχνη, δεν είναι καλή τέχνη. Καλές τέχνες είναι όταν κάποιος βγάζει τα εσώψυχά του όταν είναι έτοιμος. Εφαρμοσμένες τέχνες είναι όταν ο ένας βοηθάει κάποιον άλλον για να φτάσουν στο ζητούμενο. Ανάλογα με το σε ποια θέση λειτουργώ μέσα σε μία ομάδα προσπαθώ να βγάλω στον άλλον τον καλύτερό του εαυτό.»

Μόνο η τέχνη κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους
«Μόνο η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Υπάρχει ένα μεγάλο σφάλμα. Θα πει κάποιος: "Τι μας λες τώρα για μιούζικαλ και για θέατρα, εδώ τα νοσοκομεία μας δεν είναι επανδρωμένα. Αν είναι να δώσει λεφτά η κοινωνία μας γιατί να τα δώσει στα θέατρα, να τα δώσει στα νοσοκομεία;". Ο κόσμος δεν έχει κάνει ακόμα την σύνδεση ότι εάν δεν υπάρχει θέατρο θα έχεις περισσότερους αρρώστους. Η μόνη βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός, κανένας δεν μπορεί να το δει αυτό θεσμικά. Ελπίζω κάποια στιγμή να το δούνε. Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Χωρίς πολιτισμό δεν μπορείς να έχεις ανάταση και χωρίς ανάταση δεν μπορείς να έχεις ευτυχισμένους ανθρώπους και χωρίς ευτυχισμένους ανθρώπους δεν έχεις τίποτα!»

Info:

Cole Porter 
Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
«Kiss me Kate»
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΚΑΜΕΡΑΤΑ - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Σκηνοθεσία/μετάφραση: Πάρις Μέξης - Γιώργος Πέτρου
Σκηνικά - κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Χορογραφίες: John Todd
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Μουσική προετοιμασία/διδασκαλία χορωδίας/πιάνο: Δημήτρης Γιάκας
Βοηθός μαέστρος και μουσική προετοιμασία: Νίκος Λαάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιωργίνα Γερμανού

ΔΙΑΝΟΜΗ
Lilly Vanessi/Kατερίνα: Ειρήνη Καράγιαννη
Fred Graham/Πετρούκιος: Χάρης Ανδριανός
Lois Lane/Μπιάνκα: Νάντια Κοντογεώργη
Bill Calhoun/Λουκέντιος: Ιάσονας Μανδυλάς
Δύο άντρες: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Δημήτρης Ναλμπάντης
Harry Trevor/Μπατίστα: Κώστας Βουτσάς
Ναύαρχος Harrison Howell: Χάρης Ρώμας
Ορτένσιος: Γιάννης Φίλιας
Γκρέμιος: Μιχάλης Ψύρρας
Χάττυ: Κωνσταντίνα Τσιριμώνα
Ralph: Αποστόλης Ψυχράμης

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση...

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη