Συνέντευξη: Αντώνης Ανδρέου «Πολλά στη ζωή είναι θέμα τύχης. Σαφώς όμως δεν αρκεί μόνο αυτή»!

Πληροφορίες

Αντώνης Ανδρέου

«Πολλά στη ζωή είναι θέμα τύχης. Σαφώς όμως δεν αρκεί μόνο αυτή»



Τον απολαμβάνουμε σταθερά επί οχτώ συνεχόμενα έτη με τη jazz μπάντα του, τους Crazy People Music, βρίσκεται στη Big Band του Δήμου Αθηναίων, πλαισιώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αστέρια- θρύλους του ελληνικού πενταγράμμου και όχι μόνο. Είναι από τους πιο περιζήτητους μουσικούς στη χώρα μας και δικαίως έχει αποκαλεστεί «Mr. Pink Martini» μιας και αποτελεί κομμάτι ενός συγκροτήματος με παγκόσμιο μουσικό στίγμα. Δεν αναφερόμαστε σε κανένα άλλο φυσικά, από τους Pink Martini. Ταλέντο, θετική ενέργεια που ξεχειλίζει, ματιά ανθρώπινη που σε κερδίζει με μιας και αστείρευτο πάθος για τη μουσική, πάντοτε με το τρομπόνι ανά χείρας. Αντώνης Ανδρέου, κυρίες και κύριοι.

«Πρόσφατα βρέθηκα στο Portland,Oregon, γενέτειρα πόλη του συγκροτήματος, για να ηχογραφήσω μαζί τους τον επερχόμενο δίσκο. Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να με συμπεριλάβουν σε κάτι τέτοιο και να είμαι έτσι ένα μόνιμο μέλος της ομάδας. Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική και άκρως εκπαιδευτική. Είναι μια αγαπημένη οικογένεια πια και όχι μόνο φίλοι και συνεργάτες και αυτό αντικατοπτρίζεται και στα live αλλά και στις ηχογραφήσεις τους και τον υπόλοιπο τρόπο ζωής τους.» Αντώνης Ανδρέου

Μια σύντομη ματιά στη βιογραφία και το προσωπικό σου timeline στο Facebook (!), «προδίδουν» έναν άνθρωπο πολυπράγμoνα. Πρόβες, studios, CrazyPeopleMusic, lives πολλά και μέσα σε όλα και καθηγητής. Όλα αυτά φυσικά με το τρομπόνι ανά χείρας! Αισθάνεσαι γεμάτος να υποθέσω...

Όντως, γεμάτο πρόγραμμα κάθε μέρα με πρόβες με τη BigBand του Δήμου Αθηναίων, με απαιτητικές συναυλίες, ηχογραφήσεις και studio με πολλούς καλλιτέχνες και διαφορετικές παραγωγές, μαθήματα στο ωδείο και πολλά jazzlive, αλλά σταθερά και με τους CrazyPeopleMusic, το group που διατηρούμε εδώ και οκτώ χρόνια με τους αγαπημένους μου φίλους. Αυτά φυσικά ισχύουν όταν βρίσκομαι στην Αθήνα. Λόγω των αυξημένων tours στο εξωτερικό, όποτε γυρίζω, επανέρχομαι αμέσως στους καθημερινούς ρυθμούς μου.

Για ποιους λόγους ένας νέος, ανερχόμενος μουσικός αποφασίζει να «απορρίψει» μια υποτροφία στο BerkleeCollege of Music και να παραμείνει στην Ελλάδα;

Ήταν και παραμένει η επιλογή μου η Ελλάδα και ο τρόπος ζωής μας. Όπως κι αν εξελίσσεται η πορεία μου, η βάση μου θα είναι πάντα εδώ. Όταν μου δόθηκε η υποτροφία στο Berklee ήμουν σε μικρή ηλικία, δεν είχα ακόμα ολοκληρώσει τις σπουδές μου εδώ και είχα ως εκκρεμότητα τη στρατιωτική μου θητεία. Εκτός αυτών, είχα ήδη ξεκινήσει να δουλεύω ως μουσικός και επέλεξα να είμαι συνεπής στους συνεργάτες μου. Δεν έχω μετανιώσει ούτε στιγμή για αυτή μου την απόφαση.

Όπως δείχνει η ιστορία λοιπόν, φαίνεται καθαρά ότι έκανες μια πολύ καλή επιλογή. Η «τρέλα» με τη τζαζ π;vς προέκυψε, επιλέγοντας μάλιστα ένα από τα πιο δύσκολα πνευστά, το τρομπόνι;

Η επαφή με το τρομπόνι ξεκίνησε σε μικρή ηλικία, όταν πήγα στη φιλαρμονική ορχήστρα της Λαμίας από όπου κατάγομαι και έτυχε να μου δώσουν το όργανο αυτό. Μέρα με τη μέρα ανακάλυπτα πόσο μου αρέσει. Ήμουν πολύ τυχερός που βρέθηκα στη συγκεκριμένη φιλαρμονική, της οποίας ο μαέστρος, κύριος Μαντάς, πέρα από τα εμβατήρια και συνήθη κλασικά έργα, εμπλούτιζε το ρεπερτόριο με μοντέρνα στοιχεία και σύγχρονες ενορχηστρώσεις. Έτσι με κέρδισαν και όλα αυτά τα ακούσματα και αποφάσισα να τα ακολουθήσω.

Στο ιστορικό σου μετράς ένα κάρο αξιόλογες συνεργασίες με πολύ καταξιωμένα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Φτάνει μόνο ενδεικτικά να αναφέρω τρία: Τάνια Τσανακλίδου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιώργος Νταλάρας. Ποια από όλες λοιπόν σε «έδεσε» περισσότερο;

Έχω την τύχη να έχω συνεργαστεί τόσο με Έλληνες καλλιτέχνες όσο και ξένους, στη jazz αλλά και σε πολλά άλλα διαφορετικά είδη μουσικής. Εκτιμώ την κάθε συνεργασία, αλλά όταν βρίσκομαι στη σκηνή μαζί με άλλους φίλους μου μουσικούς, γίνεται ακόμα πιο απολαυστική η δουλειά. Φέτος για πρώτη φορά συνεργάστηκα με μια εξαιρετική καλλιτέχνιδα με την οποία δεν είχε τύχει τόσα χρόνια να συνεργαστούμε. Αναφέρομαι στην Άννα Βίσση, η οποία εκτός από το ταλέντο της φωνής της, δημιουργεί και ένα από τα ιδανικότερα και φιλικά κλίματα μεταξύ όλων των συντελεστών που την πλαισιώνουν. Απίστευτη εμπειρία και συνεχίζεται..

Η συνεργασία σου με τους Pink Martini πώς προέκυψε;

Με πρότεινε ένας πολύ καλός φίλος που ζει και εργάζεται ως τρομπονίστας και αυτός στην Αμερική, ο Αχιλλέας Λιαρμακόπουλος, ένας εξαιρετικός και άκρως ταλαντούχος μουσικός. Έτσι βρέθηκα μαζί τους για πρώτη φορά σε tour στην Ασία. Δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου συναυλία στην Κορέα, όπου χωρίς πρόβα ανέβηκα μαζί τους επί σκηνής μπροστά σε 4000 θεατές. Αντιλαμβάνεστε το άγχος μου αλλά και τη χαρά μου ταυτόχρονα.

Θεωρείς «τύχη» να είσαι μέλος ενός συγκροτήματος με παγκόσμιο μουσικό στίγμα;

Πολλά στη ζωή είναι και θέμα τύχης. Σαφώς όμως δεν αρκεί μόνο αυτή. Χρειάζονται πολλοί ακόμη παράγοντες για να μπορέσει να διατηρηθεί μία συνεργασία τέτοιου βεληνεκούς και πάνω από όλα η διαρκής μελέτη και αφοσίωση στη μουσική.

Φαντάζομαι υπάρχουν πολλά θετικά στο να ανήκεις σε ένα συγκρότημα, το οποίο ακούει στο όνομα «Pink Martini». Αρνητικά υπάρχουν;

Τα θετικά είναι πάρα πολλά, σίγουρα. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ως αρνητικό είναι το ότι αναγκαστικά λείπω και ταξιδεύω πολύ συχνά. Έχει χρειαστεί αρκετές φορές να πάω μέχρι την Αμερική για μόνο τρία βράδια, αλλά βρίσκω πάντα τρόπο να το διασκεδάζω για να μπορέσω να αντεπεξέλθω στα απανωτά jetlag.

Περίγραψέ μας μια τυπική ημέρα σου σε περιοδεία, επιλέγοντας εσύ την αγαπημένη σου χώρα.

Η παρέα είναι καταπληκτική και σε κάθε προορισμό βρίσκουμε τον τρόπο να περάσουμε καλά. Έχω όμως μια αδυναμία στη Νέα Υόρκη την οποία επισκέπτομαι συχνά καθώς είναι ο πυρήνας της jazz μουσικής. Δε λείπει ποτέ η διασκέδασή μας, αλλά και η απόλυτη συγκέντρωση την ώρα της δουλειάς. Κάθε tour είναι μια διαφορετική εμπειρία. Παραδείγματος χάριν, οι αγαπημένες μου περιοδείες είναι αυτές που γίνονται με tourbus, ένα υπερσύγχρονο λεωφορείο το οποίο μας μετακινεί και μας φιλοξενεί για πολλές ημέρες, με lounge, bar, playstation και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Την Τρίτη 5 Ιουλίου στην Τεχνόπολη, «παίζεις» στη δική σου έδρα με τους Pink. Ποια τα συναισθήματά σου;

Είναι συγκινητικό κάθε φορά που παίζουμε στην Αθήνα και έχω από κάτω δικούς μου ανθρώπους. Ο ιδρυτής και πιανίστας του συγκροτήματος, ThomasLauderdale, είτε είμαστε εδώ είτε στο εξωτερικό, φροντίζει να τονίζει την καταγωγή μου. Ελπίζω εδώ στην Αθήνα να βρεθεί κάποιος άλλος να τραγουδήσει τα «Παιδιά του Πειραιά» και να μη μου δώσει πάλι εμένα το μικρόφωνο όπως συνηθίζει σε πολλές συναυλίες, παρ' όλο που ξέρει ότι νιώθω πολύ εκτεθειμένος χωρίς το τρομπόνι μου. Φυσικά είναι πάντα ευχάριστη και η στάση στο σπίτι μου ενδιάμεσα από τους τόσους διαφορετικούς προορισμούς που συμπεριλαμβάνει ένα tour.

Είσαι ένας από τους πιο περιζήτητους μουσικούς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Πώς αισθάνεσαι που πλέον είσαι και διεθνώς αναγνωρισμένος;

Αισθάνομαι πολύ όμορφα με αυτό. Επαγγελματικά παίζω μουσική από το 1999 οπότε αυτή ήταν η πιο σημαντική εξέλιξη που θα μπορούσε να έρθει στην πορεία μου. Είναι το όνειρο κάθε μουσικού, άλλωστε, να γίνει μέλος ενός τέτοιου group και να παίξει στους υπέροχους χώρους που παίζουμε παγκοσμίως με τους PinkMartini.

Θα μπορούσες να φανταστείς τον εαυτό σου σε κάποιο άλλο επαγγελματικό «πόστο», αν δεν ήσουν μουσικός;

Από μικρός κατάλαβα ότι ήθελα να κάνω αυτό και ήρθε τόσο ομαλά και άμεσα που δε χρειάστηκε ποτέ να σκεφτώ κάτι άλλο. Υποθέτω πως αν δεν ήμουν ο ίδιος μουσικός, θα ήμουν ιδιοκτήτης ενός jazzclub γιατί και πάλι θα είχα την ίδια αγάπη για τη μουσική αυτή. Αλλιώς πολλοί φίλοι και γνωστοί μου λένε ότι θα μπορούσα να είμαι υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων ή κωμικός ηθοποιός.

Και τέλος, η αγαπημένη μου ερώτηση. Αν η μουσική ήταν χρώμα, άρωμα και συναίσθημα αντίστοιχα, τι θα ήταν για εσένα;

Αγάπη, τρέλα, ζωή και όλα τα χρώματα, αρώματα και συναισθήματα μαζί.

 

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη