Συνέντευξη: Φωτεινή Βελεσιώτου. «Η αναζήτηση της αγάπης είναι μια καθημερινή διαδικασία»!

Πληροφορίες

Φωτεινή Βελεσιώτου

Η αναζήτηση της αγάπης είναι μια καθημερινή διαδικασία

 

Θυμάμαι πως την πρώτη φορά που ένας φίλος με έβαλε να ακούσω τις «Μέλισσες» είχα αναρωτηθεί ποια είναι αυτή η τραγουδίστρια; Θα περίμενα να τραγουδούσε στις ταινίες του Δημόπουλου ή του Φώσκολου. Θα περίμενα στο τέμπο της φωνής της ο Νίκος Κούρκουλος να είχε χορέψει πολλά ζεϊμπέκικα. Όμως όχι. Η Φωτεινή Βελεσιώτου ήταν τότε μια καινούρια τραγουδίστρια, που στη φωνή της συνόψιζε παράδοση και παρόν. Σαν στην χροιά της θα διαπράττουν χημική σύνθεση η γη με τον ουρανό. Αργότερα την είδα από κοντά να τραγουδά, να καπνίζει Καρέλια και να σωματοποιεί απόλυτα, αλλά τόσο ανεπαίσθητα στίχο και νότα, απλά πληγώνοντας το πάλκο με το μαύρο μποτάκι της και σηκώνοντας απαλά και αποφασισμένα τον θώρακα της.

Τη συνάντησα ένα πρωί στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, λίγο πριν αρχίσει η πρόβα για τις «Γυναίκες», όπου μαζί με την Αναστασία Μουστάτσου και την Μυρτώ Αλικάκη θα μοιράζονται την ίδια σκηνή. Αφού μιλήσαμε, σκέφτηκα πώς κάθε φορά που θα γκρινιάζουμε πώς το ελληνικό τραγούδι βρίσκεται σε τέλμα, θα πρέπει να θυμόμαστε πως ο εικοστός πρώτος αιώνας, μας έφερε στο φως τη Φωτεινή Βελεσιώτου.

 

Συναντιόμαστε με αφορμή την παράσταση «Γυναίκες» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Αυτή φταίει, η κυρία Μουτσάτσου. Αυτή με πήρε τηλέφωνο και μου λέει «θέλω να τα πούμε από κοντά», λέω «κάτι θα θέλει, αυτή η κυρία», ε, έτσι κι έγινε.

Πώς είναι να βρίσκεστε σε μια σκηνή όπου συμβαίνει κάτι απόλυτα οργανωμένο σκηνικά με κείμενο και σκηνοθεσία και πόσο σας δυσκολεύει;

Είναι υπέροχο, απλά για μένα είναι πρωτόγνωρο πράγμα. Δυσκολεύομαι. Παρ' όλα αυτά είναι τόσο δουλευταρούδες και η Μυρτώ, που ξέρει πάρα πολύ καλά το είδος, αλλά και η Αναστασία, που είναι χρόνια στο τραγούδι και είχε ξαναπαίξει θέατρο σε κάποιες παραστάσεις και με βοηθούν αφάνταστα. Και βέβαια η Ελένη η Γκασούκα που είναι όλα τα λεφτά.

Πείτε μου δυο λόγια για κάθε μία από τις άλλες τρεις «Γυναίκες»...

Με την Αναστασία κατ' αρχήν έχουμε γίνει φίλες από τότε που μιλήσαμε πρώτη φορά στο τηλέφωνο. Φίλες καρδιάς όμως. Δεν είναι μόνο η συνεργασία επί σκηνής, είναι όλα τα άλλα εκτός σκηνής. Την εκτιμώ βαθύτατα γιατί είναι ένας πραγματικά πολύ βαθύς άνθρωπος με συναισθήματα που σήμερα λείπουν. Τη Μυρτώ τη γνώρισα τώρα και επειδή δεν έχω και τηλεόραση, δεν την είχα δει. Ήξερα ένα όνομα έτσι να πλανάται, και μετά μου είπαν να δω κάποιες σειρές, μια ταινία και άρχισα να την παρακολουθώ πριν ακόμα την γνωρίσω και κατάλαβα ότι είναι ένα πολύ ταλαντούχο, προικισμένο παιδί. Απίστευτη. Η Ελένη είναι μεγάλο σχολείο. Για μένα είναι σα να πηγαίνω στην Πρώτη Δημοτικού. Αν δεν ήταν η Ελένη, ο συγκεκριμένος άνθρωπος που είναι, με τις ευαισθησίες που έχει και το πώς εμένα με καταλαβαίνει και με νιώθει, ότι είμαι ανήμπορη να κάνω κάποια πράγματα αν δεν με καθοδηγήσει, θα αποχωρούσα. Δεν υπήρχε περίπτωση.

Η παράσταση λέγεται «Γυναίκες». Εσείς βγήκατε στην δισκογραφία με τον δίσκο «Γυναίκες». Τι σας ελκύει καλλιτεχνικά στην έννοια «γυναίκα».

Στην περίπτωση της γυναίκας έχουμε δύο φύλα. Από την μια η γυναίκα η χειραφετημένη, η ανεξάρτητη και από την άλλη η γυναίκα που είναι ένα πτώμα. Όλες αυτές οι γυναίκες είναι στο έργο και κάθε γυναίκα που θα 'ρθει θα βρει στοιχεία από τον εαυτό της μέσα, γιατί πραγματικά η Αναστασία μεγαλούργησε σ' αυτό. Έτσι κι εγώ. Βρίσκω στοιχεία.

Εσείς, σε ποια από τις τρεις πτυχές αυτής της γυναίκες βρίσκετε περισσότερα κοινά;

Είμαστε όλες μία γυναίκα και βιώνουμε και οι τρεις αυτή την μία γυναίκα μέσα από το τραγούδι μας. Τώρα, εμένα δε με πιάνεις πουθενά. Ο γιος μου λέει «μαμά έχεις πολλά μποφόρ, αλλά δεν ξέρω πόσα», «ξέρω αγόρι μου», του λέω, «έχω πάρα πολλά».

Ακόμα και στον τελευταίο σας δίσκο «Είδα του τρελού τα κλάματα», έχετε μέσα τραγούδια που μιλάτε για γυναίκες του περιθωρίου, όπως είναι «Η Κική που λησμονάς». Σας γοητεύει αυτό που χοντρικά θα ονομάζαμε «περιθώριο»;

Μα έτσι είμαι κι εγώ σαν άνθρωπος. Δεν θέλω να εμφανίζομαι συχνά... έτσι είμαι. Δεν είμαι από αυτούς που πιάνουν την ευκαιρία και τρέχουν. Αποφεύγω ό, τι μπορώ να αποφύγω, μετά μανίας.

Νιώθω απ' αυτά που ξέρω για σας ότι έχετε μια διπλή ζωή. Μια δασκάλα που έγινε τραγουδίστρια, μια τραγουδίστρια που ξυπνά στις 6 το πρωί, μια αστή που ασχολείται με το χώμα. Πώς το αντιλαμβάνεστε;

Μου αρέσουν πολλά πράγματα και θεωρώ ότι και σαν τραγουδίστρια όταν θα τελειώσω, γιατί υπάρχει η βιολογική φθορά και δεν είναι τίποτα δεδομένο στην ζωή, δεν θα πλήξω και δεν με νοιάζει. Θα βρω άλλα πράγματα να κάνω. Θα πάω για ψάρεμα ας πούμε. Αυτό που έκανα και πριν και τώρα δεν μπορώ λόγω υποχρεώσεων τραγουδιστικών να το κάνω, αλλά έχω πράγματα να κάνω, πολλά.

Γίνατε ευρέως γνωστή σε μια μεγαλύτερη ηλικία από αυτή που συνηθίζουν να γίνονται γνωστοί οι τραγουδιστές. Πιστεύετε στη μοίρα; Πιστεύετε ότι αυτό ήταν το γραφτό σας;

Όχι μωρέ, δεν ήταν γραφτό, ήταν οι συγκυρίες. Μου ήρθε ένα τραγούδι που έγινε επιτυχία, οι «Μέλισσες», ήρθε ένα δεύτερο, τα «Διόδια» που επίσης αγκαλιάστηκε απ' τον κόσμο και έφτασα εκεί. Εξ' άλλου τραγουδούσα πολλά χρόνια, σε μικρούς χώρους, όχι με τέτοια συχνότητα. Μια φορά την εβδομάδα, μια φορά στις δεκαπέντε, όποτε προλάβαινα, μέσα στα χίλια πράγματα που έκανα, αλλά τα υπόλοιπα ήταν συγκυρία. Νομίζω ήμουν τυχερή, μου δόθηκαν πολύ καλά τραγούδια, έκατσαν καλά στην φωνή μου και έγινε αυτό που έγινε. Απλά είναι όλα στην ζωή. Χωρίς να επιδιώκω τίποτα, χωρίς να κυνηγήσω τίποτα.

Δεν πιστεύετε δηλαδή στη μοίρα;

Πιστεύω στην δύναμη του μυαλού, στην σοβαρότητα, στην συνέπεια. Βέβαια εντάξει, αν δεν υπάρχει και ταλέντο μπορεί να μη γίνεις τίποτα, να σε μάθουν τη μια μέρα και σε ξεχάσουν την επόμενη. Όχι ότι έχω κανά ταλέντο φοβερό, απλά τα τραγούδια τα ερμηνεύω με κάποιον τρόπο δικό μου. Τίποτ' άλλο.

Φαντάζομαι έχετε καταλάβει την μεγάλη αγάπη που σας έχουν οι νέοι...

Ναι, το εισπράττω αυτό και στις συναυλίες μου. Κοίτα, έχω κι εγώ μια παιδικότητα μέσα μου, δεν μπορώ να την κρύψω. Λόγω του ότι ήμουν δασκάλα έχω κλέψει απ' την παιδικότητα των παιδιών και μου 'μεινε αυτό το κουσούρι. Οι νέοι έρχονται με χαρά να μ' αγκαλιάσουν. Εδώ υπάρχουν νέα παιδιά που στέλνουν τους γονείς τους, οι οποίοι δεν με ήξεραν καν, δεν ασχολούνται με ίντερνετ κλπ, και μου λένε «Μας έστειλε ο γιος μας που είναι 25 χρονών, ή η κόρη μας» και τρελαίνομαι.

Στην παράσταση «Γυναίκες» καθολικό ρόλο παίζει η αναζήτηση της αγάπη. Εσείς πού την αναζητείτε την αγάπη;

Κάθε μέρα, παντού. Απ' τον άνθρωπο που θα πάρω τον καφέ μου το πρωί, θα δώσω και θα πάρω. Μια αγκαλιά, μια καλημέρα στο περίπτερο ή έξω στον δρόμο με έναν οδηγό που θα τον αφήσω να περάσει ή θα με αφήσει να περάσω. Αυτό είναι η αγάπη. Αν δεν το κάνεις αυτό στην καθημερινότητά σου δεν μπορείς να προχωρήσεις και ν' ανέβεις σκαλοπάτια, δεν γίνεται.

Εγώ προσπαθώ και έχω πολύ καλούς ανθρώπους στην ζωή μου που και με στηρίζουν και τους στηρίζω, ποτέ δεν τα βάζουμε στην ζυγαριά και νομίζω ότι περνάω την πιο καλή φάση της ζωής μου. Απλόχερα δίνω κι εγώ την αγάπη, γιατί παίρνω αγάπη. Αν δεν πάρεις πώς θα δώσεις; Νομίζω ότι αυτές οι εποχές οι δύσκολες, που είναι για όλους δύσκολες καθένας στο επίπεδο που του αναλογεί έχουν ανάγκη πάνω απ' όλα την αγάπη. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στα όρια της φτώχειας, αυτοί είναι οι πρώτοι που θέλουν αγάπη και άγγιγμα και νοιάξιμο. Άμα τους νοιαστείς θα βρούνε το κουράγιο λίγο να σηκωθούν μέσα τους. Να μην νιώθουν αυτή την ταπείνωση.

Στον χώρο τον δικό σας πώς είναι τα πράγματα για τους νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς;

Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, γιατί εμείς οι παλαιότεροι δεν αφήνουμε με τίποτα την καρέκλα μας. Δεν δίνουμε εύκολα χώρο στους νέους που θα 'πρεπε.

Έχετε όμως αυτό το μικρόβιο να βρίσκεστε πάνω στην σκηνή...

Και τι έγινε; Δεν μπορούμε να χαρίσουμε λίγο χρόνο ή να πάρουμε ένα παλικάρι και να του πούμε «έλα 'δω, πες δυο τραγούδια κι εσύ να σε μάθει ο κόσμος», ή σε μια κοπελιά που να θεωρούμε ότι είναι ταλαντούχα. Δε λέω να πάρουμε το κάθε ατάλαντο πλάσμα, αλλά σε ταλαντούχους ανθρώπους... για μένα αυτό είναι πρόταγμα και το κάνω. δεν έχω κόμπλεξ πάνω σ' αυτό, μ' αρέσει να δίνω βήμα σε νέους ανθρώπους. Κι έχω τραγουδήσει τραγούδια νέων ανθρώπων... πολλών νέων ανθρώπων.

Πώς επιλέγετε τα τραγούδια που θα πείτε; Νιώθω ότι δίνετε μεγάλη σημασία στον στίχο.

Δίνω μεγάλη σημασία στον στίχο γιατί πρώτα απ' όλα ο λόγος θέλω ν' αγγίζει εμένα. Σίγουρα να μη με προσβάλλει, να μην είναι ένα ρεφραίν που να επαναλαμβάνεται, αυτό δεν με αφορά, θα το απορρίψω αμέσως. Αλλά και η μουσική μαζί κουμπώνει πολύ ωραία όταν ταιριάζει με το στίχο.

Και γιατί τα τραγούδια σας, ενώ δεν έχουν αυτά τα επαναλαμβανόμενα ρεφραίν, αγαπιούνται από το πλατύ κοινό;

Ίσως γιατί είναι πραγματικά τραγούδια και ο λόγος που έχουν είναι πραγματικός. Δεν είναι τραγούδια διεκπεραιωτικά.

Παράλληλα με τι «Γυανίκες» ή μετά έχετε κάποια σχέδια;

Λίγα πράγματα έχω. Δύο live στην Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο, στον Μύλο και δύο το Δεκέμβρη. Αυτά. Δεν θέλω να κάνω και πολλά γιατί είμαι πολύ κουρασμένη. Επί χρόνια δεν έχω κάνει διακοπές και θέλω να κάνω κάποια πράγματα. Να πάω στην Κω, να πάω στην Ικαρία. Από cd δεν έχω κάτι στο νου. Δηλαδή έχω, αλλά δεν το κυνηγάω ακόμα. Θέλω λίγο να καταλαγιάσουν τα πράγματα. Τώρα βγήκε ο διπλός δίσκος απ' την συναυλία μου στην Τεχνόπολη πέρυσι, ζωντανή ηχογράφηση «Τα διαλεγμένα». Γενικώς το αποφεύγω το studio δεν μ' αρέσει και πολύ το θεωρώ κρύο πράγμα. Θεωρώ ότι είναι το πιο απρόσωπο πράγμα, αν μπορούσα να γράψω μαζί με τους μουσικούς... πάντα όταν ηχογραφώ παίρνω την παρέα μου και τους έχω απ' έξω και τους βλέπω ή μέσα, αλλιώς δεν μπορώ να γράψω, δεν βγαίνει τίποτα.

Backstage στη πρόβα της παράστασης «Γυναίκες» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Η Φ. Βελεσιώτου, η Μ. Αλικάκη, η Αν. Μουτσάτσου και η Ελ. Γκασούκα μιλούν για την αγάπη. Περισσότερα...

Info: 

Η Φωτεινή Βελεσιώτου συμμετέχει στην παράσταση "Γυναίκες" σε κείμενο Αναστασίας Μουτσάτου και σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις εδώ

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

 

 

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη