Συνέντευξη: Vassilikos: "Το στοίχημα είναι να κάνω τις πιο ενδόμυχες σκέψεις μου οικείες"!

Πληροφορίες

Vassilikos

Το στοίχημα είναι να κάνω τις πιο ενδόμυχες σκέψεις μου οικείες

 

Ζει στο εξωτερικό τα τελευταία δεκατρία χρόνια, αν και επισκέπτεται την Ελλάδα αρκετά συχνά. Η μουσική του είναι ξεχωριστή και μπορείς να τη διακρίνεις ανάμεσα σε δεκάδες άλλες. Είτε σου αρέσει, είτε όχι, ο Vassilikos έχει αυτό που θα ονομάζαμε... μουσική ταυτότητα.

Συζητήσαμε μαζί του με αφορμή το live του στο Gazarte για τις δύο ερχόμενες Παρασκευές και μας μιλάει για το επερχόμενο live του, τις συνεργασίες του, το νέο του δίσκο, την ενασχόληση με τον Τσιτσάνη και τον Coen και την ανάγκη του για δημιουργία.

 

Υπήρξες από τους πρώτους καλλιτέχνες που επισκέφτηκαν το Gazarte και μάλιστα έκανες εκεί πράγματα που άφησαν τη σφραγίδα τους. Τώρα επιστρέφεις. Τι σε ελκύει σε αυτόν τον χώρο;

Το Gazarte είναι ένας από τους ελάχιστους χώρους στην Ελλάδα που, πέρα από τον άρτιο εξοπλισμό, έχει ισχυρή άποψη για αυτά που θέλει να κάνει και ποτέ μέχρι τώρα δεν έκανε πίσω. Έχοντας ταξιδέψει αρκετά, μπορώ με σιγουριά να πω ότι είναι ένας χώρος πολύ υψηλών προδιαγραφών και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχους χώρους στα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα. Και φυσικά, μετά από τόσα χρόνια, υπάρχει και πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Γιάννη και τον Λεωνίδα.

Αυτή την φορά τι θα ακούσουμε από εσένα στο Gazarte;

Καθότι η πρόσκληση είναι επετειακής φύσης, αυτό που θα κάνω θα είναι μια μεγάλη αναδρομή στο δικό μου μουσικό παρελθόν, από τα πρώτα μου βήματα με τους Raining Pleasure, μέχρι τους τελευταίους πειραματισμούς μου στο υλικό του Τσιτσάνη.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα παίξω κομμάτια από το νέο μου υλικό που θα κυκλοφορήσει μέσα στο '17. Το κλίμα των παραστάσεων θα αφήσει πολύ ικανοποιημένους όσους έρθουν με σκοπό να ακούσουν μουσική.

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Τσιτσάνης με το Leonard Cohen;

Φαινομενικά τίποτα. Το σημείο που συνδέονται είναι μέσα στο κεφάλι μου. Και το στοίχημα αν κάνεις μουσική, είναι με μόνο εργαλείο τον ήχο, να κάνεις τις πιο ενδόμυχες και σκοτεινές πλευρές της ψυχής σου να βγάζουν νόημα και να μοιάζουν οικείες στον μέσο ακροατή.

Τι είναι εκείνο που σε κάνει να θέλεις να «πειράξεις» ένα τραγούδι;

Πρώτα απ´ όλα είναι η ταύτιση με το ίδιο το τραγούδι, η ανάγκη να το παίξεις και να το τραγουδήσεις. Από κει και πέρα είναι στον καθένα το πόσο βαθειά θέλει να ασχοληθεί, το τι απαιτήσεις έχει από τον εαυτό του και το πόσο σέβεται αυτό που κάνει.

Από όλα αυτά τα τραγούδια που έχεις κατά καιρούς διασκευάσει, υπήρξε κάποιο που πίστευες ότι δεν σου αρέσει ή δεν είναι του γούστου σου, και ακούγοντάς το ξανά ή δουλεύοντάς το να άλλαξες γνώμη;

Όχι, κανένα. Κι αν για κάποιο μπορεί να νιώθω διαφορετικά τώρα, αυτό δεν με κάνει να μετανιώνω το ότι έπαιξα μαζί του. Δεν ασχολούμαι πολύ με τα πράγματα που έχω κάνει στο παρελθόν είναι η αλήθεια. Μόνο όταν πρόκειται για λάιβ, που σημαίνει δουλειά και αναπροσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες.

Έχεις κάνει συνεργασίες που έχουν μείνει στην μνήμη μας. Δήμητρα Γαλάνη, Έλλη Πασπαλά και άλλες. Αυτή τη φορά μας περιμένει μια τέτοιου είδους έκπληξη; Ή υπάρχει κάτι τέτοιο στα σκαριά;

Δεν είναι κάτι που νιώθω να κάνω σ' αυτή τη φάση. Τιμώ ιδιαίτερα όλες τις συνεργασίες που έχω κάνει και αποτελούν όλες τους ένα κομμάτι του σημείου που βρίσκομαι καλλιτεχνικά. Αυτό τον καιρό όμως νιώθω αρκετά αντικοινωνικός κατά μία έννοια και οφείλω να σεβαστώ αυτή την ανάγκη μου.

Τα τελευταία χρόνια ζεις και εργάζεσαι κυρίως στο εξωτερικό. Πώς πήρες αυτή την απόφαση;
Τι αίσθηση σου αφήνει η μουσική κατάσταση στην Ελλάδα;

Είναι 13 χρόνια που λείπω πια. Σχεδόν δεν θυμάμαι πώς έφυγα. Θυμάμαι ότι το ένιωθα αδύνατο να λειτουργήσω εγώ, έτσι όπως έβλεπα να λειτουργεί το πράγμα γύρω μου. Περνούσα πολύ ωραία όποτε είχα όρεξη για διασκέδαση, αλλά υπέφερα όταν ήθελα να δουλέψω. Υποθέτω οι ίδιοι λόγοι με κρατούν ακόμα εκτός.
Όσο για τη μουσική πραγματικότητα, νομίζω ότι είμαι ο λιγότερο κατάλληλος να απαντήσω. Οι άνθρωποι που έχουν τη δύναμη να δουλεύουν εδώ είναι αυτοί που θα έχουν κάτι να πουν.

Στο live σου στο Gazarte θα ακούσουμε και τραγούδια του νέου σου ακυκλοφόρητου δίσκου. Τι εμπεριέχει αυτός ο δίσκος;

Αυτός ο δίσκος έχει πολλή εμπειρία συσσωρευμένη, καλή και κακή. Είναι πολλά χρόνια που δεν έχω κυκλοφορήσει ορίτζιναλ υλικό και αυτό γιατί δεν ένιωθα ότι έχω κάτι να πω με τη μουσική. Τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς. Έχω πολλά να πω και γι' αυτό είμαι ξανά στη διαδικασία. Υποθέτω ότι τα κομμάτια έχουν ακόμα την ταυτότητά μου ως δημιουργού, αυτό γίνεται κάπως αυτόματα.
Αυτό που διαφέρει είναι η προσέγγιση στην παραγωγή, τον ήχο και την ενορχήστρωση. Δεν θα ήθελα όμως να πω περισσότερα, η μουσική θα μιλήσει καλύτερα από εμένα.

Λόγω των καινοτομιών και των νέων ιδεών που έφερες στην ελληνική μουσική, ένιωσες ποτέ άγχος για το επόμενο βήμα;

Όχι ιδιαίτερα. Ίσως γιατί ήμουν αρκετά νεότερος και δεν είχα πολύ βαθειά συνείδηση του τι συνέβαινε. Ίσως τώρα να ήταν διαφορετικά, ίσως το ίδιο. Έγραφα μουσική κι έπαιζα με την μπάντα μου. Τα υπόλοιπα τα έκαναν τα περιοδικά.

Η μουσική σου θεωρείται μια «δύσκολη» μουσική. Είναι μια μουσική που δύσκολα ακούγεται με παράλληλες ομιλίες. Έχεις σκεφτεί ποτέ σε ποιους απευθύνεσαι;

Ναι. Σε αυτούς που θέλουν να ακούσουν.

 

Info

Ο Vassilikos θα εμφανιστεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου στο Gazarte. Περισσότερες πληροφορίες εδω

 

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

 

 

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη