Συνέντευξη: Διονύσης Τσακνής: «Γυρίζω τις πλάτες μου στην αδιαφορία και το βόλεμα »!

Πληροφορίες

Ο Διονύσης Τσακνής μετά από ένα μικρό διάστημα απουσίας επιστρέφει και πάλι σε γνώριμα μουσικά λημέρια. Για δύο Παρασκευές του Ιανουαρίου δίνει ραντεβού με τους πιστούς του φίλους στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και συναντιέται με αγαπημένους του συναδέλφους. Μιλήσαμε μαζί του για το διάστημα της απουσίας του, για το πώς βλέπει ο ίδιος το χώρο της μουσικής σήμερα, για τους νεότερους συναδέλφους του, αλλά και για το διαχρονικό "Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον".

 

Επιστρέφετε στη σκηνή μετά από αρκετό καιρό απουσίας από τις μουσικές σκηνές. Ποια είναι η κινητήριος δύναμη της επιστροφής σας;

Η ανάγκη μου φυσικά, να βρεθώ σε γνώριμα μέρη και να συναντηθώ ξανά, με τους φίλους της μουσικής μου. Είναι μιας μορφής επικοινωνία που δεν έχω την πρόθεση να χάσω.

Νιώσατε ποτέ το άγχος ότι μέσα από την ενασχόλησή σας με τα κοινά, σε συνδυα-σμό με την αποχή σας από τις ζωντανές εμφανίσεις, θα χάσετε ένα κοινό που σας ακολουθούσε μουσικά;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά, δε νομίζω ότι θα πάψει να υπάρχει. Αν έκανα οποι-οδήποτε άλλο επάγγελμα, αναρωτιέμαι θα ίσχυε αυτή η ερώτηση; Τι διαφοροποιεί έναν καλλιτέχνη από έναν δικηγόρο, ή γιατρό, ή ιδιωτικό υπάλληλο, σε σχέση πάντα με το κύριο επάγγελμά του και την ενασχόλησή του με τα κοινά;

Όλο αυτό το διάστημα της απουσίας σας πώς βλέπατε τα μουσικά πράγματα; Πα-ρακολουθούσατε την εξέλιξή τους και πώς θα την σχολιάζατε;

Να πω κατ’ αρχήν ότι, δε σταμάτησα ούτε το γράψιμο, (κυρίως για θέατρο) ούτε απείχα εντελώς από κάποιες συναυλίες. Βέβαια είχα την πολυτέλεια, να είμαι κά-πως αποστασιοποιημένος και να παρακολουθώ κάποια πράγματα, τα οποία και θα πάρω σοβαρά υπ’ όψιν μου. Διαπίστωσα ας πούμε, κάποια επανάληψη και ένα πλήθος εμφανίσεων, που έφερε τελικά έναν κορεσμό στο κοινό.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για έλλειψη δημιουργών στο ελληνικό τραγούδι και πολύ περισσότερο για έλλειψη τραγουδιών που μιλούν για την εποχή. Εσείς ως δημιουργός πώς αντιδράτε σε αυτό;

Δεν το πιστεύω. Κάθε εποχή είχε, έχει και θα έχει τους εκφραστές της. Τα αποτελέ-σματα, ίσως δε φαίνονται σε μια μέρα, αλλά δημιουργείται ένα ρεύμα που θα δώ-σει το στίγμα της εποχής.

Ξεχωρίζετε κάποιους νέους δημιουργούς ή ερμηνευτές;

Υπάρχουν αρκετοί δημιουργοί, από τους οποίους περιμένω μια μουσική ή στιχουρ-γική ωρίμανση. Από ερμηνευτές, επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω την Κασσιανή Λειψά-κη, ένα κορίτσι που από τα 19 της και για τέσσερα χρόνια, υπήρξε στο πλάι μου. Αυ-τό που της χρειάζεται πλέον είναι ένα ρεπερτόριο, όπως και στα δεκάδες άλλα παι-διά που διαθέτουν αυτό το υπέροχο χάρισμα.

Οι εμφανίσεις σας στο Γυάλινο έχουν τίτλο «Γυρίζω τις πλάτες μου...». Πού γυρίζετε τις πλάτες σας αυτή την εποχή;

Στην αδιαφορία, το βόλεμα και την αποδοχή ότι τίποτα δε μπορεί να αλλάξει.

Νιώθετε την ανάγκη να ξανασυστηθείτε μέσα από αυτές τις εμφανίσεις;

Δε θα το έθετα έτσι. Απλώς, θέλω να «ξεκουράσω» κάποια τραγούδια μου, να ανα-καλύψω μέσα από νέες ενορχηστρώσεις κάποια άλλα ξεχασμένα, να δοκιμάσω και-νούργια και να τραγουδήσω αγαπημένες μελωδίες και στίχους άλλων συναδέλφων.

Στις 5 Ιανουαρίου θα βρίσκονται μαζί σας επί σκηνής ο Μανώλης Φάμελλος και ο Μάκης Σεβίλογλου και στις 12 Ιανουαρίου τα Κίτρινα Ποδήλατα. Πώς επιλέξατε αυ-τούς τους συναδέλφους ως καλεσμένους; Η συμμετοχή του Μάκη Σεβίλογλου μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.

Οι συνευρέσεις, πρέπει να στηρίζονται στην κοινή αισθητική, στο σεβασμό του έρ-γου των συναδέλφων και στην προσωπική εκτίμηση. Όταν όλα αυτά υπάρχουν, τότε το αποτέλεσμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η περίπτωση του Μάκη, εντάσσεται ακρι-βώς σε ότι είπα πιο πριν. Άλλωστε χρειάζεται και μια αλληλοσυμπλήρωση στις ό-ποιες συμπράξεις.

Έχετε υπάρξει ως δημιουργός εξαιρετικά παραγωγικός και έχετε δώσει τραγούδια σε αρκετούς συναδέλφους σας. Σήμερα γράφετε τραγούδια; Και αν ναι, νιώθετε την ανάγκη να τραγουδήσετε εσείς ή κάποιος συνάδελφός σας;

Είμαι πάντα ετοιμοπόλεμος! Γράφω. Με πιο αυστηρά κριτήρια πάντως, θέλοντας τα τραγούδια αυτά, να είναι και χρήσιμα. Είμαι ανοικτός σε προτάσεις που θα μπο-ρούσαν να έχουν κάποιο ενδιαφέρον.

Info:
O Διονύσης Τσακνής
παρουσιάζει την μουσική παράσταση "Γυρίζω τις πλάτες μου..."
Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο - Up Satge
Τις Παρασκευές, 5 & 12 Ιανουαρίου 2018

Περισσότερες πληροφορίες: κλικ εδώ

Ευρετήριο

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη