Συνέντευξη: Στέλιος Δάβαρης: «Σε κάποια άλλη ζωή ήμουν μια χορδή στο δοξάρι μιας όμορφης κοπέλας»!

Πληροφορίες

Η αγάπη του για τα έγχορδα τον έχει οδηγήσει σε έναν προσωπικό και πολύ ιδιαίτερο δρόμο. Το 2018 βρίσκει τον Στέλιο Δάβαρη με νέο cd, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Passport Κεραμεικός της Κυριακή 4 Φεβρουαρίου. Το "Συνέχισε αντίθετα" είναι το τρίτο album του Στέλιου Δάβαρη, το οποίο και θα υποστηριχθεί σκηνικά, ενώ στο live θα συμμετάσχει και η Κρυστάλλια. Για όλα αυτά μιλήσαμε μαζί του και μας αποκάλυψε τι τον εμπνέει εκτός από τον έρωτα και τι πιστεύει πως ήταν στην προηγούμενη ζωή του.

 

Στο Passport Κεραμεικός πρόκειται να παρουσιάσεις τη νέα σου δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Συνέχισε αντίθετα». Τι τη διαφοροποιεί από τις προηγούμενες δισκογραφικές σου δουλειές;

Νομίζω πως αυτό που τη διαφοροποιεί είναι ο ήχος της. Έχει πιο ηλεκτρονικά στοιχεία από τα προηγούμενα album, τα οποία όμως ενώνονται όμορφα με το πιάνο, τα τύμπανα και τα φυσικά έγχορδα. Θα έλεγα πως δεν έχει ηλεκτρική διάθεση. Είναι ένας δίσκος που δεν έχει καθόλου κιθάρα. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον σ' αυτό το δίσκο. Στιχουργικά τον αντιμετώπισα όπως όλα μου τα τραγούδια. Από τη θέση του παρατηρητή των άλλων αλλά και από μια ακόμα πιο βαθιά και ειλικρινή θέση του παρατηρητή που βλέπει μέσα μου.

Μέσα από τα τραγούδια σου καταλαβαίνουμε ότι έχεις μια ιδιαίτερη αδυναμία στα έγχορδα. Πώς προέκυψε αυτό;

Ίσως γιατί απλά ο ήχος των εγχόρδων με συγκινεί. Ίσως γιατί δένει με το αρμονικό μου ύφος. Ίσως γιατί σε κάποια άλλη ζωή να ήμουν μια χορδή στο δοξάρι μιας όμορφης κοπέλας.

Κάθε φορά που κυκλοφορεί νέο σου υλικό πώς νιώθεις; Έχεις το άγχος της αποδοχής;

Κάθε φορά είναι σαν να είναι η πρώτη φορά και αυτή είναι και η ομορφιά του. Αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση μέχρι να ξυπνήσει η προσμονή για κάτι καινούργιο.Το άγχος της αποδοχής μάλλον είναι μια σκέψη παγίδα που βάζεις ο ίδιος στον εαυτό σου. Μου αρέσει απλά να δέχομαι πίσω το καλό που στέλνω σε εκείνους που τους αγγίζουν αυτά που γράφω. Όταν συμβαίνει αυτή η αμφίδρομη σχέση είναι ευλογία.

Ο έρωτας παραμένει πάντα η μία και μόνη πηγή έμπνευσης για έναν τραγουδοποιό;

Φυσικά και όχι. Ο Έρωτας είναι ένα ενδιαφέρον και όμορφο κομμάτι της δημιουργίας. Ευτυχώς υπάρχουν τόσα πράγματα να παρατηρήσεις και να γράψεις για αυτά. Έγω αρκετές φορές γράφω σε πρώτο πρόσωπο,πολλά τραγούδια όμως από αυτά δεν έχουν γραφτεί με αφορμή κάποιον έρωτα.Το πρώτο πρόσωπο κάνει τον ακροατή νομίζω να ταυτίζεται πιο άμεσα αλλά και να ερμηνεύει όπως εκείνος νοιώθει το κάθε τραγούδι.

Στο live σου θα συμμετάσχει και η Κρυστάλλια. Πώς προέκυψε η συνεργασία σας στην «Παγίδα» και τι άλλο θα ακούσουμε από εσάς στο live;

Με την Κρυσταλλία γνωριστήκαμε τυχαία μεταξύ φίλων στο στούντιο τη περίοδο που έψαχνε κάποια κομμάτια για το πρώτο της album. Αστειεύτηκα και της είπα πως έχω να της δώσω τα τραγούδια που πάντα έψαχνε να πει, και έτσι πήρα τη κιθάρα και της τα έπαιξα. Είναι η "Παγίδα και η "Απουσία" τα οποία θα τα παίξουμε και στο live.

Το live σου θα έχει και διασκευές από θρύλους όπως ο Leonard Cohen ή ο Stin. Πώς αντιμετωπίσεις τις διασκευές; Τι ψάχνεις να βρεις μέσα από αυτές;

Κάποια τραγούδια δεν μπορείς να τα «Πειράξεις» πολύ. Όπως αυτά που θα παίξουμε του Sting και του Cohen. Ο λόγος που βάζω τραγούδια άλλων στα live μου είναι γιατί αισθάνομαι πως κάτι με συνδέει με αυτά, σαν να τα έχω γράψει εγώ. Μέσα από τις διασκευές νομίζω ότι ψάχνω να βρώ τον εαυτό μου.

Τι πρέπει να έχει ένα τραγούδι για να σου κάνει το κλικ να το διασκευάσεις;

Επίσημα και δισκογραφημένα έχω κάνει δύο διασκευές. Το « Χωρίσαμε ένα Δειλινό» του Βασίλη Τσιτάνη και το «Νύχτα Μαγικιά» του Μίκη Θεοδωράκη. Τη στιγμή που πήρα την απόφαση να τις κάνω είναι γιατί για προσωπικούς λόγους ταυτίστηκα με αυτά τα υπέροχα τραγούδια. Δεν υπάρχει κάποιο κλικ. Συνήθως οι διασκευές έρχονται και σε βρίσκουν εκεί που δεν το περιμένεις.

Να σε ρωτήσω τι σηματοδοτεί η μαύρη κουκίδα στο λευκό φόντο της αφίσας σου;

Η αφίσα μας δείχνει ζωγραφισμένο κάτι που μοιάζει με κλειδί από έγχορδο.

Info:
Ο Στέλιος Δάβαρης
θα παρουσιάσει τη νέα του δισκογραφική δουλειά "Συνέχισε Αντίθετα"
Στο Passport Κεραμεικός
Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Περισσότερες πληροφορίες: κλικ εδώ

Έξυπνη αναζήτηση:

Που εμφανίζεται ο κάθε ηθοποιός ή τραγουδιστής;


"Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα" = Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη