Ικέτιδες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ | Μικρή Επίδαυρος!

Προμηθέας Δεσμώτης, Ικέτιδες
του Αισχύλου
Σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ
Στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
4 και 5 Αυγούστου 2017

 

Για ακόμα μια φορά, ο αιρετικός ηθοποιός, ποιητής και σκηνοθέτης Olivier Py (Ολιβιέ Πυ) επιχειρεί να νοηματοδοτήσει το παρόν μέσα από την επανανάγνωση εμβληματικών έργων του παρελθόντος, εδώ του Προμηθέα Δεσμώτη και των Ικετίδων του Αισχύλου. Η παράσταση, σε μινιμαλιστική φόρμα, με μια διανομή τριών ηθοποιών, σε δική του μετάφραση και σπονδυλωτή σκηνοθεσία, έκανε πρεμιέρα πέρυσι το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Στον Προμηθέα Δεσμώτη, έργο συγχρόνως μεταφυσικό και βαθιά πολιτικό, ένας τιτάνας βασανίζεται από τους θεούς εξαιτίας της αγάπης που τρέφει για την ανθρωπότητα. Μετατρέπεται έτσι σε αιώνιο σύμβολο ανυπακοής, ένας κατεξοχήν πολιτικός κρατούμενος. Ο Προμηθέας, κατά τον Πυ, μας «διδάσκει την έννοια της εξέγερσης». Αλλά και οι Ικέτιδες θίγουν διαχρονικά πολιτικά ζητήματα, μεταξύ αυτών τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τον νόμο, τον σεβασμό για τον ξένο και για τη γυναίκα.

Το έργο απηχεί την άποψη του Αισχύλου ότι ο νόμος δεν μπορεί να είναι η απάντηση για τα πάντα. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, το θέατρο καθίσταται απαραίτητο ως χώρος που προσφέρεται για δημόσια συζήτηση και στοχασμό. Η παραδοσιακή έννοια της κάθαρσης, ως πράξη θεαματικής εκκαθάρισης, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί: ο θυμός δεν πρέπει να επικρατήσει.

Στα γαλλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Γαλλικό κείμενο - Σκηνοθεσία: Olivier Py
Καλλιτεχνική συνεργασία – Κοστούμια: Pierre André Weitz
Παίζουν: Philippe Girard, Frédéric Le Sacripan, Mireille Herbstmeyer

Παραγωγή του Φεστιβάλ της Αβινιόν. Résidence FabricA Φεστιβάλ της Αβινιόν
Περιοδεύουσα παράσταση. Πρώτη παρουσίαση: 6.07. 2016 στο πλαίσιο του 70ού Φεστιβάλ της Αβινιόν
Υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου

Πληροφορίες:

Ημερομηνία: 4 και 5 Αυγούστου 2017

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισητηρίων: ​​Κανονικό: Από 20€ έως 25€
Φοιτητικό: 10€
ΑΜΕΑ: 5€
Ανέργων: 5€

Προπώληση: Αγορά εισιτηρίων στα Κεντρικά εκδοτήρια του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς Πεσμαζόγλου), στο 210 32 72000, στο greekfestival.gr και στο www.viva.gr

Σχετικά Άρθρα: