Καλλιτέχνες

Δισκοκριτική: Βίκυ Καρατζόγλου «3’ + Κάτι» | Η Ελ. Γιαννοπούλου και ο Ξ. Ραράκος γράφουν για το νέο άλμπουμ

35

Ακούσαμε το νέο άλμπουμ Βίκυ Καρατζόγλου – 3’ + Κάτι

 

Μέσα σε singles που ξεπηδούν με ταχύτητα φωτός, σε μουσικές αναπαραστάσεις και σε στίχους που ζωντανεύουν προσωπικές εξομολογήσεις, ένα νέο ολοκληρωμένο album μιας ερμηνεύτριας που προσέχει τόσο πολύ τα μουσικά της βήματα είναι γεγονός. Η Βίκυ Καρατζόγλου, σε πείσμα των καιρών κυκλοφόρησε ψηφιακά, αλλά και σε φυσικό προϊόν μια νέα ολοκληρωμένη μουσική πρόταση που φέρει τον τίτλο “3′ και κάτι”.

Ένα πολυσυλλεκτικό, φωτεινό, ρομαντικό cd, με δεκατέσσερα ολοκαίνουρια τραγούδια, που ισχυροποιούν το καλλιτεχνικό της στίγμα υπενθυμίζοντας μας όλες τις πλευρές της και συστήνοντας μας κάποιες που δεν είχαμε ανακαλύψει.

Ένα άλμπουμ φτιαγμένο όπως παλιά. Με Έλληνες δημιουργούς να γράφουν νέα τραγούδια, με έναν παραγωγό και όχημα μια υπέροχη, ζεστή φωνή με ξεχωριστή χροιά. Μια ιδέα του Αντώνη Θυσιάδη, που τα τελευταία τρία χρόνια δούλεψε με τη Βικυ για να υλοποιήσουν το όραμα ενός νέου ήχου, με λαϊκά στοιχεία και με τραγούδια που μπαίνουν με την πρώτη ακρόαση στην ψυχή του ακροατή, ένα άλμπουμ που το ακούς ολόκληρο.

Το album κυκλοφορεί σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα μουσικής και είναι διαθέσιμο σε μορφή CD στα φυσικά καταστήματα.

Βρείτε το «3’ + Κάτι» στα ψηφιακά καταστήματα μουσικής:

Spotify: https://spoti.fi/38hRLMP

iTunes/Apple Music: https://apple.co/3vYMxyD

Deezer: https://bit.ly/3FwdIEn

και στο Youtube: 

Καλέσαμε δύο γνώστες του ελληνικού τραγουδιού, με μεγάλη πορεία στη δισκογραφία, από τις πιο γνώριμες φωνές του Ελληνικού ραδιοφώνου, τον Ξενοφώντα Ραράκο και την Ελένη Γιαννοπούλου, να ακούσουν το “3′ και κάτι” της Βίκυς Καρατζόγλου και να μοιραστούν μαζί μας την άποψη τους για αυτό το νέο άλμπουμ.

Ξενοφών Ραράκος

Σε μια εποχή που έχει αλλάξει ριζικά η δισκογραφία και ο τρόπος παραγωγής νέων τραγουδιών, είναι ευχάριστο για μένα να κυκλοφορούν album που δημιουργήθηκαν με τον ‘παλιό, παραδοσιακό’ τρόπο. Δηλαδή με το σκεπτικό οι καλλιτέχνες να παρουσιάζουν το έργο τους ολοκληρωμένο, καταθέτοντας την πρόταση τους για το συγκεκριμένο στάδιο της πορείας τους.
Ακόμα αφιερώνω χρόνο να ακούω τα CD και τα LP από την αρχή έως το τέλος, και φυσικά εκτιμώ ιδιαίτερα τις περιπτώσεις που το καινούργιο υλικό με κερδίζει και το απολαμβάνω. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το «3΄ & Κάτι», τίτλος που παραπέμπει στη διάρκεια, κατά μέσο όρο, ενός τραγουδιού.

Η Βίκυ Καρατζόγλου έχει ήδη κατακτήσει τη δική της θέση στην Ελληνική μουσική σκηνή, και συνεχίζει δυναμικά με κάθε νέα δουλειά. Φωνή με μεγάλες δυνατότητες, δυναμική και λυρική αλλά κυρίως εκφραστική. Εφόδια που της δίνουν την άνεση να κινείται σε διαφορετικά μουσικά είδη.

Στο νέο cd «3΄ & Κάτι» έχει δοθεί έμφαση σε τραγούδια που συνηθίζουμε να λέμε μπαλάντες. Ακόμα και τα πιο λαϊκά αποδίδονται ακουστικά. Από την πρώτη ακρόαση φαίνεται ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των τραγουδιών και η Βίκυ τα ερμηνεύει με σιγουριά και με «περηφάνεια». Σίγουρα είναι από τα πιο εκλεκτά που έχουν ηχογραφήσει έως σήμερα και μερικά είναι ήδη γνωστά από τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις.

«Στην πιο δύσκολη ώρα» με έντονη την πνοή της Δήμητρας Γαλάνη που το έγραψε, σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη, το «φιλμ νουάρ» του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και της Ελένης Φωτάκη, το «Τηλεφωνούσες», το πολύ τρυφερό «Μαζί θα φύγουμε καρδιά μου» με στίχους από τον Σταύρο Σταύρου και τη μελωδία της Μαρίας Παπαγεωργίου και το επικό «Ένα κάτι» του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου.

Με την προσφορά ξεχωριστών στιγμών και από δημιουργούς όπως ο Κώστας Λειβαδάς, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ο Χρυσόστομος Καραντωνίου, η Φωτεινή Λαμπρίδη, ο Άρης Δαβαράκης, ο Κώστας Φασουλάς κ.α. , το “3′ και κάτι” είναι το σωστό βήμα για τη Βίκυ Καρατζόγλου που γεμίζει τις αποσκευές της, σε μια δύσκολη εποχή, με θαυμάσια ‘δικά’ της τραγούδια. Από το πόσο της ταιριάζουν, είναι σαφές ότι τα μάζεψε ένα – ένα με λαχτάρα και πολλή αγάπη.

Αξίζει να σημειωθεί η έξοχη ενορχήστρωση του Δημήτρη Σιάμπου και οι προσωπικές ματιές του Παγιώτη Καλαντζόπουλου και του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου στις δικές τους συνθέσεις. Όλη η θετική ενέργεια των συντελεστών αποτυπώνεται στο φωτεινό εξώφυλλο του Luca de Salvia.

Λίγα λόγια για τον καλεσμένο μας:

Ξενοφών Ραράκος

Απόφοιτος πολιτικού τμήματος νομικής της Αθήνας, ξεκίνησε στο τμήμα ξένου ρεπερτορίου της Minos (η οποία αντιπροσώπευε την RCA, τη Motown κ.ά). Πέρασε στη BMG μέχρι το ’89, ενώ είχε ξεκινήσει στον Αθήνα 984 εκπομπή με τίτλο «Την πρώτη φορά που είδα το πρόσωπό σου», μαζί με τον Θόδωρο Σαραντή. Στις δισκογραφικές ακολούθησε η Polygram και το ελληνικό ρεπερτόριο μέχρι το ‘9. Ως ραδιοφωνικός παραγωγός πέρασε από τον 902 Αριστερά στα FM, ενώ από το 1991 βρίσκεται στον Μελωδία. Από τις αρχές του ’90 μέχρι και σήμερα εργάζεται και ως εκφωνητής.


Ελένη Γιαννοπούλου

Θα πρέπει να ήταν 3 χρόνια πριν, όταν άκουσα πρώτη φορά τραγούδι από τη νέα και επερχόμενη τότε δουλειά της Βίκυς Καρατζόγλου. Ήταν ένα single-προπομπός ενός καινούργιου άλμπουμ, που αναμενόταν. Αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει ποιο τραγούδι άκουσα πρώτο, αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία– και θα εξηγήσω γιατί.

Στα όχι και τόσο εύκολα χρόνια που ακολούθησαν, ήρθαν και άλλα τραγούδια από το νέο δίσκο, που ακόμη αναμενόταν. Αλλά σε εμένα είχε ήδη συμβεί κάτι μη αναμενόμενο:
Κάθε νέο τραγούδι που έφτανε στα χέρια μου ή ήταν καλύτερο από το προηγούμενο ή είχε έστω ισάξιο ενδιαφέρον. Κάθε νέο single όχι μόνο διαχειριζόταν διαφορετικά τα κοινά θέματα που απασχολούν συνήθως τα τραγούδια, αλλά περιέκλειε έναν καινούργιο και απρόσμενο μουσικό κόσμο. Και δεν μπορούσα πια ούτε να ξεχωρίσω ούτε να θυμηθώ ποιο ήταν καλύτερο.
Εντυπωσιακές και οι υπογραφές των δημιουργών.

Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελένη Φωτάκη και η Μαρία Παπαγεωργίου, ο Κώστας Λειβαδάς και ο Νίκος Μωραΐτης, όλοι συγκεντρωμένοι σε μία σπάνια και δυσεύρετη συνεύρεση επίλεκτων.
Στον κόσμο του ραδιοφώνου, με τα δεκάδες νέα τραγούδια που έρχονται καθημερινά για ακρόαση, δεν είναι εύκολο να βρεις κάτι αντίστοιχο. Τραγούδια άψογα ραδιοφωνικά, που σε προδιαθέτουν από την πρώτη κιόλας ακρόαση να θέλεις να τα μοιραστείς με τους ακροατές σου, τραγούδια που κάτι παραπάνω έχουν να πουν και ξέρουν με τον τρόπο τους να κάνουν κάθε ραδιοφωνική ακρόαση να αξίζει, έστω και για 3 λεπτά και κάτι.
3 λεπτά και κάτι: Όσο διαρκεί κατά μέσο όρο ένα τραγούδι, όπως τα μετράμε καθημερινά στο ραδιόφωνο.

3 λεπτά και κάτι: Εδώ και λίγες μέρες ο τίτλος του νέου δίσκου που επιτέλους κυκλοφόρησε – και χρειάστηκε 3 χρόνια και κάτι για να ολοκληρωθεί.

Είναι προφανές ότι το νέο άλμπουμ δεν έγινε βιαστικά, ούτε κατέφυγε σε γρήγορες και εύκολες λύσεις. Και δεν φταίει η πανδημία μόνο για την καθυστέρηση και την αναμονή, ύστερα από αυτά τα δελεαστικά πρώτα δείγματα.

Νοιώθω πως κάθε ένα από τα 14 καινούργια τραγούδια που περιέχει το «3΄και κάτι», είναι επιλεγμένο με μεγάλη φροντίδα και προσοχή – και ίσως να έχει αφήσει πίσω του αρκετά άλλα τραγούδια που θα μπορούσαν να είναι στη θέση του, αν κατάφερναν να περάσουν από τα αυστηρά κριτήρια της τελικής επιλογής.
Είναι επίσης προφανές ότι σε μια εποχή που δεν κυκλοφορούν εύκολα ολοκληρωμένα cd, εδώ συστρατεύθηκαν πολλοί και εκλεκτοί, από όλους τους χώρους και τα πεδία παραγωγής ενός δίσκου, από την ουσία μέχρι το περιτύλιγμα, ώστε να δημιουργηθεί ο κατάλληλος καμβάς για να ξεδιπλώσει η Βίκυ Καρατζόγλου όλες τις αρετές της φωτεινής της φωνής. Άλλωστε η περίπτωσή της είναι γνωστή και χαίρει εδώ και χρόνια εκτίμησης στο δύσκολο χώρο που κινείται. Μία πολύ ωραία φωνή, μια δυναμική αλλά και ευγενική παρουσία, που σέβεται πάντα το κοινό της και τους δημιουργούς που ερμηνεύει, τόσο στη σκηνή όσο και στο στούντιο.

Οι δημιουργοί απάντησαν και χάρισαν σε εκείνη μόνο κάποια από τα πιο όμορφα τραγούδια τους. Εκτός από όσους προαναφέρθηκαν, ήρθαν και άλλοι εκλεκτοί και στάθηκαν στο πλευρό της, ο καθένας με τον τρόπο και την τέχνη του.

Και έτσι στο νέο άλμπουμ θα βρεις τραγούδια για κάθε σου στιγμή. Για να φυσήξουν σαν «Αγέρας Δυνατός» ακόμη και στην «Καταιγίδα» της «Πιο δύσκολης ώρας». Τραγούδια που θα αγαπηθούν από τους πολλούς (Δεν είμαι αυτή, Ένα κάτι ), τραγούδια που αξίζει να ειπωθούν (Εσένα αξίζει να το πω) και να αντέξουν ( Επτάψυχες αγάπες), για να φύγουμε μαζί τους κι όπου μας βγάλουν (Μαζί θα φύγουμε καρδιά μου).
Όσο για εμένα, επιτρέψτε μου να αγαπώ λίγο περισσότερο τα τέσσερα τραγούδια του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου που θα βρείτε στο δίσκο. Με κορυφαίο όλων τα Αρώματα (στίχοι Ελένη Φωτάκη). Ένα κινηματογραφικό κομψοτέχνημα, που η δύναμη και η αντοχή του είμαι σίγουρη πως θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από…3 λεπτά και κάτι. 

Λίγα λόγια για τον καλεσμένο μας:

Ελένη Γιαννοπούλου

Η Ελένη Γιαννοπούλου γεννήθηκε μία παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα.
Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, όπου και αρίστευσε με ειδίκευση στον τομέα της Ψυχολογίας.
Από το 1989 εργάζεται επαγγελματικά στο ραδιόφωνο ως μουσικός παραγωγός ελληνικής και ξένης μουσικής, με θητεία στους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας.
Σημαντικοί σταθμοί της, η 10ετής παρουσία της στον ρ/σ FLASH 96 (κατά το διάστημα 1989-1999 όπου υπήρξε ο τρίτος σε ακροαματικότητα σταθμός) και η 9ετής παρουσία της στο ρ/σ ΣΚΑΪ 100.3 (2000-2009).
Από τον Οκτώβριο του 2020 εργάζεται στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Αυτή τον καιρό την ακούτε καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 18:00 έως τις 20:00 στον αέρα του Δεύτερου στους 103,7. Τις εκπομπές της χαρακτηρίζουν η ιδιαιτερότητα της φωνής, η επικοινωνιακή αμεσότητα και το εύρος των επιλογών της, με έμφαση στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα και ιδιαίτερες αναφορές στην πολιτιστική δραστηριότητα και τις ειδήσεις της καθημερινότητας. Από το 2000 εργάζεται επίσης ως υπεύθυνη επικοινωνίας στην εταιρεία PROSPERO που δραστηριοποιείται στην διοργάνωση συναυλιών γνωστών καλλιτεχνών της σύγχρονης μουσικής σκηνής.

Βίκυ Καρατζόγλου – 3’ + Κάτι

Κυκλοφορία:  Μάιος 2022

Εταιρεία:  Panik Oxygen

Track Listings:

1. ΕΝΑ ΚΑΤΙ
Μουσική, στίχοι, ενορχήστρωση : Γιάννης Χριστοδουλόπουλος

2. ΑΓΕΡΑΣ ΔΥΝΑΤΟΣ
Μουσική: Στέργιος Γαργάλας
Στίχοι: Κώστας Φασουλάς

3. ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ
Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Στίχοι: Δημήτρης Ντάσκας

4. ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΩΡΑ
Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη
Στίχοι: Νίκος Μωραΐτης

5. ΠΟΣΟ ΑΝΟΗΤΟΙ
Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Στίχοι: Φωτεινή Λαμπρίδη

6. ΕΣΕΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΩ
Μουσική: Χρυσόστομος Καραντωνίου
Στίχοι: Κώστας Φασουλάς

7. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΗ
Μουσική: Κώστας Λειβαδάς
Στίχοι: Κώστας Λειβαδάς

8. ΕΠΤΑΨΥΧΕΣ ΑΓΑΠΕΣ
Μουσική: Παντελής Θαλασσινός
Στίχοι: Αυγή Αυλωνίτη

9. ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΣΕΣ
Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Στίχοι: Ελένη Φωτάκη
Ενορχήστρωση: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος

10. ΑΡΩΜΑΤΑ
Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Στίχοι: Ελένη Φωτάκη

11. ΜΑΖΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ
Μουσική: Μαρία Παπαγεωργίου
Στίχοι: Σταύρος Σταύρου

12. ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΟΥ
Μουσική: Χάρης Γκατζόφλιας
Στίχοι: Άρης Δαβαράκης

13. ΔΕ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ
Μουσική: Χάρης Γκατζόφλιας
Στίχοι: Νίκος Μωραΐτης

14. ΟΥΤΕ ΓΙ’ ΑΣΤΕΙΟ
Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας
Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας

Artwork εξώφυλλο cd: Luca de Salvia

Φωτογραφία: Θωμάς Αρσένης

Απαγορεύεται αυστηρά η σρήση κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη ως πηγή.

Σχετικά Άρθρα

Φεστιβάλ στην Περιφερεια

Το Thasos Beer Food Music Festival διοργανώνεται για 1η φορά στο νησί της Θάσου

Το Thasos Beer Food Music Festival διοργανώνεται για 1η φορά στο νησί...

Καλλιτέχνες

Review: Κορίνα Λεγάκη – Σεκάνς | Ακούμε το νέο άλμπουμ

Ακούσαμε το νέο άλμπουμ της Κορίνας Λεγάκη με τίτλο “Σεκάνς” Φωνή που...

Άρθρα στο αρχείο

Βίκυ Καρατζόγλου, Σταύρος Σβήγκος, Δήμητρα Μπουλούζου | «Η Πρώτη Βόλτα» @ Θέατρο Άλσος

Βίκυ Καρατζόγλου, Σταύρος Σβήγκος, Δήμητρα Μπουλούζου«Η Πρώτη Βόλτα»Στο Θέατρο ΆλσοςΚυριακές 5 –...

Συνεντεύξεις | Μουσική

Συνέντευξη: Βίκυ Καρατζόγλου, Σταύρος Σβήγκος, Δήμητρα Μπουλούζου για το live τους στο Άλσος

Η Βίκυ Καρατζόγλου προσκαλεί στη σκηνή του θεάτρου Άλσους τον Σταύρο Σβήγκο...