Παραστάσεις

Θέατρο/Είδαμε: «Λίλιομ» του Θωμά Μοσχόπουλου στο Θέατρο Πόρτα!

15

Θέατρο Πόρτα

 Λίλιομ του του Φέρεντς Μόλναρ

 

Ανοίγει μία μωβ πελώρια πόρτα και ξάφνου λευκά άλογα του παραμυθιού πάνω σε ανθρώπινα πόδια. Φώτα μικρά μεγάλα και πολύχρωμα ρούχα. Καθρεφτισμοί και αστυνομικοί με φτερά. Ένα λούνα παρκ συναισθημάτων. Λίλιομ στα ουγγαρέζικα μπορεί και σημαίνει λουλούδι αλλά μπορεί και αλήτης. Γιατί δηλαδή; Δεν μπορεί η ψυχή ενός ανθρώπου να είναι και καλή και κακή σε μία ζωή;

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος θέλησε να ζωντανέψει ξανά τον ατίθασο και θρασύ ήρωα του Μολνάρ στο Θέατρο Πόρτα. Το έργο με πολιτικά και κοινωνικά σχόλια του 1909 που άλλοτε αγνοήθηκε και προσπεράστηκε και άλλοτε ανέβηκε σε λούσα και χλιδές τώρα αναπνέει πάλι για δύο ώρες διακοσμημένο με εξπρεσιονισμό. Δύο ολόκληρες ώρες η ιστορία ενός γοητευτικού χαρακτήρα, κοινωνικά αποτυχημένου, διαδραματίζεται σε μια υπέροχη μεγάλη σκηνή.

Είναι ήδη όλοι εκεί. Οι ίδιοι σε καλωσορίζουν και σε βοηθούν να βρεις κ εσύ τη θέση σου στο όνειρο. «Μια γύρα είναι …θα περάσει» προλογίζει ο Γιώργος Χρυσοστόμου πριν αρχίσουν τα αλογάκια να στροβιλίζονται. Αρκετά νωρίς η Φιλαρέτη Κομνηνού ως Μανταμ Μουσκατ απολύει με τις ζήλειες της τον αγαπημένο της κράχτη Λίλιομ και ο ίδιος καλύπτει την ενοχλητική μοναξιά του με την παρέα της νεαρής και θαρραλέας Τζούλι. Ο Γάμος δεν αργεί να έρθει και ο Λίλιομ ήδη ξετυλίγει τον εγωπαθισμό του κόντρα στην κριτική των γύρω του. Αλαζονικό και περήφανο «εγώ», όλο θέλεις να έχεις δίκιο. «Δεν γίνεται να έχουν μόνο οι άλλοι δίκιο. Πρέπει να έχω κ εγώ μια φορά δίκιο». Αυτό έλεγε ο Λίλιομ λίγο πριν παραδοθεί.

Χωρίς δύσκολες λέξεις ο Θωμάς Μοσχόπουλος πλάθει ατμοσφαιρικά ενσταντανέ με μια ονειρική αύρα. Η δημιουργία στιγμιαίων εικόνων με την αφορμή ενός φωτογραφείου και η χρήση λευκών αλογίσιων περικεφαλαίων απογειώνει την ουτοπία του θεατρικού. Με τα παιχνίδια φωτός, που περίτεχνα επιμελήθηκε η Σοφία Αλεξιάδου, δημιουργούνται λωρίδες προβολής έτσι ώστε όλη η σκηνή να εκμεταλλεύεται άρτια ακόμα και για την αλλαγή σκηνικών που τόσο αρμονικά συμβαίνει. Έγχορδες μελωδίες από τον Κορνήλιο Σελαμσή γεμίζουν ευχάριστα τον αέρα. Βοηθητικό στοιχείο του σουρεαλισμού η χρήση διάφορων επιφανειών καθρεφτισμού σε ένα υποτιθέμενο lobby του παραδείσου, όπου μεταφερόμαστε στο δεύτερο μέρος της παράστασης. Η σεναριακή απόδοση γίνεται με έξυπνη χρήση αστεϊσμών και σεβασμό στο έργο.

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου, ντυμένος (κυριολεκτικά και μεταφορικά) όσο πιο πιστά γίνεται στο κωμικόδραμα του Μοσχόπουλου. Ικανότατος να χειριστεί μια ομιλία συνεχή, ίσως φάλτσα τονισμένη και εύκολα προσαρμοσμένη στις αλλαγές έντασης της στιγμής. Ενσαρκώνει έναν Λίλιομ επιτυχώς ξεροκέφαλο που αγαπάει αλλά δεν μπορεί να το παραδεχτεί ούτε την ύστατη στιγμή. Δίπλα του η Άννα Καλαιτζίδου, ταπεινή και σίγουρη για τα συναισθήματά της. Όλοι μα όλοι οι ηθοποιοί, ένας προς έναν, παίζουν απολαυστικά ακόμα και κάτω από τις αλογίσιες μάσκες τους. Το γέλιο ακούγεται κατά τόπους στο κοινό. Κάθε ένας διαλέγει το άλογο που του ταιριάζει πιο αστείο. Διασκεδαστικές καρικατούρες η Μαρί (Έμιλυ Κολιανδρή) και ο Βολφ (Γιάννης Κλίνης), το φιλικό ζευγάρι που προβάλει σατυρικά τα ξενέρωτα «καθώς πρέπει». Αξιαγάπητο άλογο η θεία Χολάντερ (Κίττυ Παϊταζόγλου) που μουρμουράει μέσα από τη μουσούδα της και μεταμορφώνεται σε κόρη για την τελευταία σκηνή.

Ο Λίλιομ μας θυμίζει πόσο ωραίο ήταν κάποτε το παιδικό παιχνίδι να γυρίζουμε γύρω από τον εαυτό μας όλο και με πιο μεγάλη ταχύτητα, γρήγορα-γρήγορα ώσπου να ζαλιστούμε και όταν ξαφνικά σταματήσουμε για μια στιγμή, ένας έρωτας, ένα βλέμμα, ένα γλυκό χάδι θα μας συμβεί και μετά πάλι θα παρασυρθούμε στη δύνη του εαυτού μας. Μη μου πείτε… δεν σας λέει τίποτα αυτό το παιχνίδι…;

 

Συντελεστές

Απόδοση–Σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά–Κοστούμια Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί Σοφία Αλεξιάδου
Κίνηση Χαρά Κότσαλη
Συνεργάτης Σκηνοθέτης Άννα Μιχελή
Συνεργάτης Σκηνογράφος Ευαγγελία Θεριανού
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου Σοφία Βάσο

Ερμηνεύουν
ΜΑΡΙ: Έμιλυ Κολιανδρή
ΤΖΟΥΛΙ: Άννα Καλαιτζίδου
ΜΑΝΤΑΜ ΜΟΥΣΚΑΤ: Φιλαρέτη Κομηνηνού
ΚΟΡΙΤΣΙ/ ΘΕΙΑ ΧΟΛΑΝΤΕΡ/ΛΟΥΙΖΑ: Κίττυ Παϊταζόγλου
ΛΙΛΙΟΜ: Γιώργος Χρυσοστόμου
ΦΙΚΣΟΥΡ/ ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Σωκράτης Πατσίκας
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Α’: Λευτέρης Βασιλάκης
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Β’: Ηλίας Μουλάς
ΒΟΛΦ/ ΛΙΝΤΣΜΑΝ: Γιάννης Κλίνης

Παράταση μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2015
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 12/1:
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, στις 21:15
Κάθε Κυριακή, στις 19:00

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15 ευρώ
Φοιτητικό, ομαδικό, ανέργων 10 ευρώ

Σημεία Προπώλησης: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload
On Line: www.viva.gr, τηλ. 11876

Θέατρο Πόρτα
Διεύθυνση: Μεσογείων 59, 115 26, Αθήνα, Τηλέφωνο: τηλ.2107711333

Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φωτογραφιών, video & κειμένων για αναδημοσίευση χωρίς την άδεια μας ή/και αναφορά του musicity.gr και του συντάκτη / φωτογράφου ως πηγή.

 

Σχετικά Άρθρα

Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι
Παραστάσεις

Είδαμε: “Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι” του Τένεσι Ουίλιαμς στο θέατρο Νέος Ακάδημος

Ποιητικό, αόριστα ρεαλιστικό, με χιούμορ στην κόψη του ξυραφιού και δαιμόνια γραμμένο,...

Άρθρα στο αρχείο

Δε φάιναλ θολούθιον στο Θέατρο Πόρτα

Δε φάιναλ θολούθιονΣτο Θέατρο ΠόρταΠρεμιέρα: 2 Οκτωβρίου 2023 Επτά σύγχρονοι άνθρωποι σταματούν...

Άρθρα στο αρχείο

Pomona, του Alistair McDowall στο Θέατρο Πόρτα

Pomonaτου Alistair McDowallΣκηνοθεσία: Sigurdur F3, Θωμάς ΜοσχόπουλοςΣτο Θέατρο ΠόρταΠρεμιέρα: 20 Νοεμβρίου 2022...

Παραστάσεις

Είδαμε: Pomona, στο Θέατρο Πόρτα

Αυτή τη σεζόν μας περιμένει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εκκεντρική παράσταση στο...